Τις τελευταίες μέρες, σειρά περιστατικών που έχρηζαν επείγουσα αεροδιακομιδή από τα νησιά προς νοσοκομεία της Αθήνας, έφεραν πάλι με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα, το θέμα της υγειονομικής ανασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών της νησιωτικής Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες 65χρονος που υπέστη οξύ έμφραγμα στη Νάξο, λόγω αδυναμίας εύρεσης ελικοπτέρου, αναγκάστηκε τελικά να μεταφερθεί με πλωτό μέσο στη Μύκονο και από εκεί με αεροδιακομιδή στην Αθήνα. Επίσης ένα δεύτερο περιστατικό αφορά το σοβαρό τραυματισμό 36χρονου εργάτη στη Δονούσα, που παρά την απέλπιδα προσπάθεια άμεσης διακομιδής του στην Αθήνα, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα τη μεταφορά του καταρχήν στη Νάξο και στη συνέχεια με ελικόπτερο στην Αθήνα.
Τα παραπάνω περιστατικά δεν αποτελούν για τις Κυκλάδες κεραυνό εν αιθρία. Δυστυχώς αποτελούν τον κανόνα που αναδεικνύει την κυβερνητική αναλγησία στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών και ιδιαίτερα των υπηρεσιών της υγείας.
Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με την κατάργηση από τον περασμένο Αύγουστο της βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης των διακομιδών, έτσι ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο απώλειας ζωής αλλά και της γενικότερης ανασφάλειας στα νησιά. Με δεδομένα τα παραπάνω περιστατικά αλλά και με δεδομένη την αδυναμία αντιμετώπισης τους από τις υφιστάμενες δημόσιες δομές υγείας στα νησιά, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
- Θα υπάρξει επιτέλους σύγχρονο και αξιόπιστο σύστημα αεροδιακομιδών από τα νησιά προς τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι απώλειας ζωής;
- Τι θα γίνει με τη βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο; Θα επαναλειτουργήσει έτσι ώστε η μεταφορά των έκτακτων περιστατικών από τα νησιά να αντιμετωπίζεται σε άμεσο χρόνο ή η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση οριστικής κατάργησης της;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τζούφη Μερόπη
Αναγνωστοπούλου Σία
Πέρκα Πέτη
Φωτίου Θεανώ
Χουσεϊν Ζεϊμπέκ