Μετά την Ηρακλειά, έχει σειρά η Αμοργός και τα ζητήματα που αφορούν την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας, φτάνουν στη Βουλή μέσω ερώτησης του ΠΑΣΟΚ. Ομως, το πιο σημαντικό ρόλο παίζει η κα Νάντια Σαλτερή…
Κάτι που άλλωστε διαβάζουμε στην σχετική ανακοίνωση όπου εκτός των άλλων η κα Σαλτερή αναφέρει “Είναι άδικο να αντιμετωπίζουμε τους κατοίκους των μικρότερων νησιών ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα”.
Κατόπιν ενημέρωσης της κυρίας Νάντιας Σαλτερή, Αν. Γραμματέα Επιστημόνων του ΠΑ.ΣΟ.Κ και Δικηγόρου Νάξου, το ΠΑΣΟΚ έφερε στην Βουλή, το πολύ σοβαρό ζήτημα της έλλειψης ειδικευμένου μόνιμου Ιατρού του Ε.Σ.Υ στην Αμοργό καθώς και ειδικευμένου Παιδιάτρου.
ΠΑΣΟΚ – Ν. Σαλτερή: Ερώτηση στη Βουλή για την απουσία μόνιμου γιατρού στην Ηρακλειά
Η κυρία Νάντια Σαλτερή δήλωσε : « Είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο η Αμοργός για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να μένει χωρίς ειδικευμένο γιατρό και χωρίς παιδίατρο. Οι όποιες πρόσκαιρες λύσεις , ναι μεν καλώς γίνονται , αλλά αποτελούν μπαλώματα, δεν λύνουν το πρόβλημα. Είναι άδικο να αντιμετωπίζουμε τους κατοίκους των μικρότερων νησιών ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Αναμένουμε την απάντηση του Υπουργού Υγείας. »
Παρατίθεται το κείμενο της Αναφοράς που κατατέθηκε στην Βουλή :
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες στο νησί της Αμοργού»
Κύριε Υπουργέ,
Στο νησί της Αμοργού, οι ανάγκες των μονίμων κατοίκων του νησιού, αλλά και όσων επισκέπτονται το νησί για τουρισμό, είναι μεγάλες και απαιτούν την ευαισθητοποίηση και τη στήριξή Σας.
Δυστυχώς, στο νησί αυτή τη στιγμή, η γιατρός, που υπηρετούσε ως καρδιολόγος για περίπου 3,5 χρόνια, αναγκάστηκε να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους, γεγονός που άφησε το νησί χωρίς γιατρό με ειδικότητα.
Ακολούθως, το Κέντρο Υγείας Αμοργού δεν έχει γιατρό με ειδικότητα και δεν έχει υπάρξει κανένα ενδιαφέρον από γιατρούς στην προκήρυξη που αφορά 2 θέσεις Επιμελητών Α’ Γενικής Ιατρικής για το ΚΥ Αμοργού.
Παράλληλα, το νησί παραμένει χωρίς παιδίατρο και η τοπική κοινωνία συχνά εξυπηρετείται από περιοδικές μετακινήσεις γιατρών από άλλα νησιά των Κυκλάδων, κάτι που όμως και δεν παρέχει μόνιμη λύση και μπορεί να αποβεί μοιραίο για το οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό ανακύψει.
Είναι δεδομένο ότι οι κάτοικοι του νησιού, βιώνουν την Κυβερνητική απομόνωση και είναι επιβεβλημένο άμεσα να εξυπηρετηθούν με μόνιμο ιατρικό προσωπικό των ως άνω ειδικοτήτων.
Συνυποβάλλεται άρθρο από την Κυκλαδική από 16/1/2025 και ο διαδικτυακός σύνδεσμος.
Κύριε Υπουργέ, κατόπιν τούτων,
Παρακαλώ, λάβετε υπόψη Σας τα αναφερόμενα και προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε πολύ άμεσα να επαναξιολογήσετε τα ως άνω κρίσιμα ζητήματα και τα ρυθμίσετε άμεσα.