Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΜύκονος: Πτώση της ζήτησης και των κρατήσεων το 2024, τι δείχνει σχετική...

Μύκονος: Πτώση της ζήτησης και των κρατήσεων το 2024, τι δείχνει σχετική έρευνα

|

H τελευταία έρευνα της Panadvert αποκαλύπτει μια έντονη πτώση των early bookings στο νησί της Μυκόνου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τόσο σε επίπεδο όγκου αιτημάτων αναζήτησης (search inquiries) όσο και ζήτησης για καταλύματα στο νησί.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγαλύτερη μείωση στη ζήτηση παρατηρήθηκε τον Απρίλιο του 2024, με πτώση της τάξεως του 28%, ενώ οι αναζητήσεις για καταλύματα κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο έδειξαν μείωση 18% και 17%, αντίστοιχα, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους αριθμούς. Εστιάζοντας στη ζήτηση βάσει ημερομηνιών που οι δυνητικοί ταξιδιώτες έψαξαν για κατάλυμα στο νησί, παρατηρείται σημαντική μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Προκειμένου η ανάλυση να είναι ακριβής, οι περίοδοι αναζήτησης είναι οι ίδιες για και τα δύο έτη. Το κύριο σημείο είναι να δούμε τη ζήτηση στη Μύκονο για τις ίδιες ημερομηνίες αναζήτησης. Οι περίοδοι αναζήτησης που έχουν επιλεγεί είναι από τον Νοέμβριο του 2023 (τέλος της περιόδου του καλοκαιριού) μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Το ίδιο ισχύει και για το προηγούμενο έτος, όπου εξετάζουμε τη ζήτηση για τη θερινή περίοδο από Μάιο έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ενδιαφέροντα, όπως φαίνεται από τα γραφήματα και τον πίνακα παρακάτω.

Mykonos Demand.

Μήνας Ποσοστιαία Διαφορά (%)
Απρίλιος -27.87%
Μάιος -0.43%
Ιούνιος -10.39%
Ιούλιος -12.98%
Αύγουστος -9.74%
Σεπτέμβριος -10.25%

 

Η ανάλυση υποδεικνύει μια σημαντική μείωση στη ζήτηση για καταλύματα στο νησί της Μυκόνου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με μειώσεις σε όλους τους μήνες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου του καλοκαιριού. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για προληπτικά μέτρα ως προς την ενίσχυση του ενδιαφέροντος και την προσέλκυση επισκεπτών, ενδεχομένως μέσω προσαρμογών δυναμικής τιμολόγησης και στοχευμένων προωθητικών προσπαθειών.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται τον Απρίλιο, με πτώση -28%. Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως το γεγονός ότι ο καιρός εξακολουθεί να είναι ασταθής κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, καθώς και ότι πολλά ξενοδοχεία συντονίζουν τα εγκαίνιά τους με το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, το οποίο φέτος ήταν αργότερα από το συνηθισμένο, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Επισκέπτες

Όσον αφορά τους επισκέπτες που προτιμούν τη Μύκονο για τις διακοπές τους, αυτοί δεν άλλαξαν από πέρυσι, με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Γαλλία να αποτελούν την κορυφαία πεντάδα. Η ζήτηση, ωστόσο, έχει μειωθεί σημαντικά φέτος, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση – σχεδόν 19% – ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία με πτώση 12,3%, αντίστοιχα. Η Ιταλία είναι η μόνη αγορά που κατέγραψε αύξηση της ζήτησης για τη Μύκονο με +10%. 

Τέλος, αναλύσαμε τις αγορές που έκαναν τις περισσότερες αναζητήσεις καταλυμάτων στη Μύκονο και το συγκρίνουμε με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, οι κορυφαίες αγορές τόσο φέτος όσο και πέρυσι είναι οι εξής:

  1. ΗΠΑ
  2. Ηνωμένο Βασίλειο
  3. Ελλάδα
  4. Ιταλία
  5. Γαλλία

Στον ακόλουθο πίνακα φαίνεται η διαφορά στον όγκο της ζήτησης:

Ζήτηση Χωρών

Χώρες Ποσοστιαία Διαφορά (%)
Η.Π.Α. -18.43%
Ηνωμένο Βασίλειο -12.38%
Ελλάδα -4.48%
Ιταλία 10.38%
Γαλλία -12.31%

 


Συμπέρασμα 

Όπως ανέφερε ο κ. Στέλιος Γιαννάτος, υπεύθυνος Έρευνας και τεχνολογίας της Panadvert, “Συνοψίζοντας, η ανάλυσή μας της δυναμικής του τουρισμού στη Μύκονο δίνει μια εικόνα των προκλήσεων και των ευκαιριών που αντιμετωπίζει ο προορισμός. Η εξέταση τόσο της ζήτησης καταλυμάτων όσο και του χρόνου υποβολής αιτήσεων κράτησης αποκαλύπτει μια σταθερή τάση μειωμένου ενδιαφέροντος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για προληπτικά μέτρα για την τόνωση του τουρισμού.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι ενδιαφερόμενοι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας πρέπει να αξιοποιήσουν αυτές τις γνώσεις για να χαράξουν στοχευμένες στρατηγικές που θα προωθήσουν το νησί της Μυκόνου ως κορυφαίο προορισμό. Προσαρμόζοντας τις προσπάθειες μάρκετινγκ, τις στρατηγικές τιμολόγησης και τις εκστρατείες προώθησης ώστε να ευθυγραμμίζονται με τη μεταβαλλόμενη συμπεριφορά των καταναλωτών, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν το ανανεωμένο ενδιαφέρον και να διασφαλίσουν τη διαρκή ελκυστικότητα του νησιού σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο τουριστικό τοπίο.”

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα της Panadvert εδώ: https://bit.ly/45pRqAP 

  • Η Panadvert είναι ένα βραβευμένο boutique marketing agency με εξειδίκευση στο performance και data-driven marketing καθώς και στην παραγωγή περιεχομένου για τον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο.  

Με πληροφορίες από τη σελίδα tornosnews.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καύσωνας σαρώνει τη χώρα – Στους 38°C η Νάξος, 42,1°C στο Κρανίδι (πίνακας)

Ακραίες θερμοκρασίες καταγράφηκαν την Τετάρτη 9 Ιουλίου – Πάνω από 37°C σε 125 περιοχές σύμφωνα με το meteo.gr – Δείτε πού «έβρασαν» οι Κυκλάδες

Σε πύρινο κλοιό ο Ωρωπός: Εκκενώθηκε το Ασπροχώρι – Σε ετοιμότητα η Μαλακάσα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Ωρωπό – Εκκενώθηκαν σπίτια, απειλείται η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα – Ενεργοποιήθηκε το 112, πάνω από 140 πυροσβέστες στο πεδίο

«Στη Σκιά του Ζα»: Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου

Συναυλίες, αφιερώματα, εκδηλώσεις παράδοσης και ιστορίας στο Φιλώτι – Ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη και συγκίνηση στην καρδιά της Νάξου

Πάρος: Το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2025, διεθνής θρίαμβος για τις Κυκλάδες

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure ανέδειξε την Πάρο στην 1η θέση παγκοσμίως – Σημαντικές διακρίσεις και για άλλους ελληνικούς προορισμούς

Στοπ σε κρίσιμα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αβεβαιότητα η νησιωτική ανάπτυξη

Μεγάλες περικοπές στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" αφήνουν εκτός δεκάδες υποδομές σε υγεία, ενέργεια και παιδική μέριμνα – Πλήγμα για νησιά και τοπικές κοινωνίες

“Εξοικονομώ” με νέα μορφή από το 2026: Με συμμάχους τους παρόχους ρεύματος

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται ριζικές αλλαγές στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης – Πάνω από 300.000 ωφελούμενα νοικοκυριά, ESCO μοντέλο και Κάρτα Δικαιούχου φέρνουν νέα εποχή στο «Εξοικονομώ».

Ανδρος – «Όταν ξεκίνησα, η θάλασσα ήταν ακόμα ζωντανή»: Ο ψαράς Δημήτρης Ζάννες αφηγείται τη ζωή του

Ο Ανδριώτης ψαράς Δημήτρης Ζάννες μιλά για την αγάπη του για τη θάλασσα, την κρίση στην αλιεία και τον ρόλο του αλιευτικού τουρισμού σε ένα επάγγελμα που σβήνει σιωπηλά.

Ο Ζαν Τάμπακ στα εγκαίνια του Rizes Gastro Taverna στη Σαντορίνη

Ο πρωταθλητής του NBA και προπονητής παγκόσμιου κύρους τίμησε με την παρουσία του μια ξεχωριστή γαστρονομική βραδιά

ΑΠΑΣ Νάξου στον 1ο Όμιλο της “National League 1”, ποιοι είναι οι αντίπαλοί (πίνακας)

Ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της National League 1 για τη σεζόν 2025-2026 – Δυνατές ομάδες και υψηλό επίπεδο στον γεωγραφικό όμιλο της Νάξου

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Κυριακής στη Μέση

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, ευλόγησε τους άρτους και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά