Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΜύκονος: Παρουσιάστηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, προβλέψεις και απαγορεύσεις

Μύκονος: Παρουσιάστηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, προβλέψεις και απαγορεύσεις

|

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο υλοποίησης του εμβληματικού Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρουσίασε χθες Δευτέρα 11 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), τον Δήμο Μυκόνου και τον Ανάδοχο της Μελέτης, τα εναλλακτικά σενάρια και το προκρινόμενο για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) της Μυκόνου.

Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυκόνου, στην οποία συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Βασιλική Κουτσούκου, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, Ναυτιλίας & Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, Ιδιωτικών Επενδύσεων, Στελίνα Σιαράπη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης, η Ειδική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Μαριάννα Νικολαΐδου, οι βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού και Μάρκος Καφούρος, εκπρόσωποι του ΤΕΕ, καθώς και στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Με τη μελέτη ΕΠΣ προτείνεται το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του Δήμου Μυκόνου, με κατευθύνσεις και ρυθμίσεις που αφορούν τόσο στον εξωαστικό χώρο όσο και στους οικισμούς του.

Η οργάνωση του εξωαστικού χώρου αφορά κατά κύριο λόγο στη νήσο Μύκονο, δεδομένου ότι η Δήλος, η Ρηνεία , τα μικρότερα νησιά και οι βραχονησίδες του Δήμου ρυθμίζονται από την περιβαλλοντική και αρχαιολογική νομοθεσία και από τις προτάσεις ειδικών μελετών, που δεν επιτρέπουν τη δόμηση σε αυτά.

Η μελέτη -κατόπιν εξέτασης του υφιστάμενου, πολεοδομικού καθεστώτος του Δήμου, του πληθυσμιακού, δημογραφικού, οικονομικού προφίλ των κατοίκων και των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων, του υφιστάμενου δομημένου περιβάλλοντος και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, των ζητημάτων εξυπηρέτησης πληθυσμού από υποδομές κοινής ωφέλειας και επάρκειας κοινόχρηστων χώρων, καθώς και ζητημάτων κλιματικής ανθεκτικότητας και λαμβάνοντας, ταυτόχρονα, υπόψη τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Περιφέρειας και των Υπουργείων- αναδεικνύει το προκρινόμενο σενάριο, σε σχέση με την οργάνωση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης. Θέματα που επηρεάζουν, άμεσα, την καθημερινότητα των πολιτών.

Βασικές κατευθύνσεις του ΕΠΣ Μυκόνου

Με την πρόταση του ΕΠΣ Μυκόνου επιδιώκεται η εύρεση της ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ανάγκης για τουριστική ανάπτυξη, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις του υπερκείμενου σχεδιασμού.

Ειδικότερα, προτείνονται βασικές Ζώνες Προστασίας (ΠΕΠ): Δικτύου Natura 2000, καταφυγίου άγριας ζωής, νησιωτικών υγρότοπων, προστασίας ταμιευτήρων, προστασίας ρεμάτων/παραρεμάτιας βλάστησης, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ανάγλυφου και τοπίου, διαφύλαξης αξιόλογων παραλιών και ακτών κολύμβησης.

Αντίστοιχα, προτείνονται Ζώνες Ελέγχου Χρήσεων Γης (ΠΕΧ), για εγκαταστάσεις αποθήκευσης – μεταποίησης – διαχείρισης απορριμμάτων (με 2 υποζώνες), για τουρισμό και αναψυχή στις νότιες περιοχές της Μυκόνου, για ήπια τουριστική δραστηριότητα στη δυτική ακτή του νησιού, στη Χερσόνησο Διακόφτη και στην περιοχή ταμιευτήρα Μαραθίου, για Αγροτοκτηνοτροφία στην Άνω Μερά, όπως και για εξωαστική περιοχή στη Χώρα Μυκόνου.

Κεντρική ιδέα της πρότασης αποτελεί ο καθορισμός μίας ενιαίας ζώνης τουρισμού – αναψυχής – παραθεριστικής κατοικίας στις νότιες περιοχές της Μυκόνου, ενώ όλο το υπόλοιπο τμήμα του νησιού θεωρείται, καταρχάς, ως περιοχή προστασίας και ήπιου ή/και εναλλακτικού τουρισμού.

Επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων εντός των τουριστικών ζωνών θα είναι δυνατή μόνο μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, δηλαδή έργων ύδρευσης (αφαλατώσεις – δίκτυα), αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων, οδοποιίας, θέσεων στάθμευσης, καθώς και έργων δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πρόταση του ΕΠΣ έχουν ενσωματωθεί και τα συμπεράσματα της Έκθεσης Εκτίμησης Φέρουσας Ικανότητας.

Τέλος, κατά την επεξεργασία των προτάσεων του ΕΠΣ, λήφθηκαν υπόψη πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για τη δόμηση σε νησιά, ώστε οι προτάσεις του ΕΠΣ να είναι συμβατές με τη νομολογία και να μπορούν να εγκριθούν σε λογικό χρονικό ορίζοντα.

Από σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου και για 5 ημέρες (ημερολογιακές) οι ενδιαφερόμενοι πολίτες / φορείς, θα μπορούν να παραθέτουν σχόλια / προτάσεις για το  ΕΠΣ της Μυκόνου στην Πλατφόρμα Συμμετοχής που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη διεύθυνση: https://polsxedia.ypen.gov.gr.

Τονίζεται ότι η διαδικασία της διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΠΣ Μυκόνου και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την παράθεση σχολίων στην προαναφερόμενη πλατφόρμα του ΥΠΕΝ με την οποία για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για τα προκρινόμενα σενάρια ανάπτυξης του πρώτου σταδίου εκπόνησης της μελέτης για την περιοχή τους.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Μέσα από την υλοποίηση πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων, που υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ, με “κορωνίδα” το εμβληματικό Πρόγραμμα “Κωνσταντίνος Δοξιάδης”, αλλάζουμε την εικόνα της χώρας, αξιοποιώντας, αποτελεσματικά, πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προέκυψε, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) της Μυκόνου, όπου λήφθηκαν υπόψη πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη δόμηση σε νησιά. Βασικό χαρακτηριστικό αυτού, είναι η ισορροπία μεταξύ προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και τουριστικής ανάπτυξης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία επηρεάζει, άμεσα, την καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής, αφού σχετίζεται με την οργάνωση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης. Η ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού για το σύνολο της Επικράτειας είναι ένας φιλόδοξος, αλλά απόλυτα ρεαλιστικός στόχος που επιχειρείται για πρώτη φορά. Εργαζόμαστε, συστηματικά και με εντατικούς ρυθμούς, για να τον πετύχουμε».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με το προτεινόμενο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη Μύκονο επιχειρείται να μπουν κανόνες στην οργάνωση του χώρου λαμβάνοντας υπόψη και τον έντονο τουριστικό χαρακτήρα του νησιού σε συνδυασμό με την θωράκιση του Περιβάλλοντος. Μετά την παρουσίαση του ΕΠΣ Μυκόνου, έπεται διαβούλευση με φορείς και την Κοινωνία των Πολιτών, εξέταση των σχολίων που θα προκύψουν από αυτήν, γνωμοδότηση επί του τελικού σχεδίου από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, κατόπιν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και εν τέλει θεσμοθέτηση του ΕΠΣ με Προεδρικό Διάταγμα. Υλοποιούμε το εμβληματικό Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων “Κωνσταντίνος Δοξιάδης” για να μπει τάξη στον χώρο, με ασφάλεια δικαίου για πολίτες και Πολιτεία».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Οικογενειακός Παράδεισος και Γαστρονομικός Προορισμός της Καρδιάς μας

Από την κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λίστας του Travel & Leisure μέχρι το SiFNaThLon 2025, η Σίφνος ενώνει φύση, παράδοση, αυθεντικότητα και αθλητισμό, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μέλλον.

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Φινλανδία: Χάκα – Ίντερ Τούρκου, δεν… (Χ)αλιούνται στο 3.85!

Με αντίθετους στόχους αλλά κοινή διάθεση για… συμβιβασμό, η ισοπαλία «παίζει δυνατά» στο μεγάλο ματς της Veikkausliiga ανάμεσα σε Χάκα και Ίντερ Τούρκου.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή