Τη σφράγιση του Principote αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Μυκόνου, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως το μεσημέρι της Τετάρτης.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις καταγγελίες για τη μαφία της Μυκόνου και τις αυθαίρετες κατασκευές στο νησί, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε χθες την άμεση αναστολή της άδειας λειτουργίας του γνωστού παραλιακού κέντρου Principote από τον Δήμο Μυκόνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Το έγγραφο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμης Μπακογιάννης απεστάλη την Τρίτη με την ένδειξη “εξαιρετικά επείγον” στον Δήμο Μυκόνου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Να σημειωθεί ότι το Principote διαφήμιζε την Τρίτη τα εγκαίνιά του την προσεχή Παρασκευή.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, χθες καθαρογράφηκε η απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, με την οποία απορρίφθηκε το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρημάτων που κατέθεσαν οι τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του Principote (Πάνορμος Τουριστική, Principote PC, Apollon Trans) και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους.
Το Συμβούλιο απέρριψε ως αβάσιμους τους περισσότερους από τους ισχυρισμούς των τριών προσφευγουσών εταιρειών.
Πιο συγκεκριμένα:
– Οι εταιρείες ισχυρίστηκαν ότι η έκθεση αυτοψίας του Μεικτού Κλιμακίου δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη και ότι δεν έλαβαν γνώση του σκαριφήματος που συνόδευε την έκθεση. Οπως απαντά το Συμβούλιο, “στην έκθεση αυτοψίας περιγράφονται αναλυτικά οι κατασκευές που κρίθηκαν αυθαίρετες”. Επιπλέον, το ότι οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι δεν έλαβαν γνώση του σκαριφήματος που συνόδευε την έκθεση “αν και αυτά διαβιβάστηκαν στην αρμόδια αστυνομική αρχή για τοιχοκόλληση, δεν καθιστά την έκθεση αόριστη και ακυρωτέα”.
– Ως προς τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων που η εταιρεία επικαλέστηκε, το Συμβούλιο επεσήμανε ότι οι “τακτοποιηθείσες” αυθαιρεσίες στα δύο κτίρια δεν είχαν ούτως ή άλλως συμπεριληφθεί στον υπολογισμό του προστίμου. Ακόμα δύο περιπτώσεις “τακτοποιήσεων” το Συμβούλιο ζητά να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του προστίμου προκειμένου να ελεγχθούν από την Υπηρεσία Δόμησης Σύρου. Σε μια πέμπτη δήλωση “τακτοποίησης” που υποβλήθηκε στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ “οι κατασκευές δεν εντοπίστηκαν ως δηλώθηκαν κατά την αυτοψία και φέρεται ότι έχουν αντικατασταθεί με άλλες κλειστές κατασκευές”.
– Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση μιας έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας που είχε εκδοθεί το 2018, καθώς η άδεια αφορούσε πέργκολες “που έχουν μετατραπεί σε κλειστούς χώρους ή σε στέγαστρο με συμπαγή στοιχεία κάλυψης”. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της εταιρείας, τα deck που έχουν κατασκευαστεί δεν απαιτούν άδεια, καθώς δεν υπερβαίνουν το 1/3 του ακάλυπτου χώρου. “Ωστόσο το ενιαίο γεωτεμάχιο καλύπτεται στο σύνολό του είτε με επικάλυψη από σκυρόδεμα, είτε με deck, είτε με κλειστές κατασκευές”, αναφέρει η απόφαση.
Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ ζήτησε από τους πληρεξούσιους των τριών εταιρειών να καταθέσουν εντός δύο ημερών τα τοπογραφικά των “τακτοποιήσεων” (για να ελεγχθούν), επιβεβαιώνοντας το… μπάχαλο που έχουν δημιουργήσει οι διαδοχικές παρατάσεις που έχουν δοθεί στους μηχανικούς για την υποβολή όλων των δικαιολογητικών στην πλατφόρμα δήλωσης των αυθαιρέτων (πλέον του γενικότερου χάους που δημιουργεί ούτως ή άλλως μια μη ελεγχόμενη νομιμοποίηση αυθαιρεσιών).
Στα δικαστήρια το επόμενο “επεισόδιο” της υπόθεσης
Στα δικαστήρια θα γραφτεί το επόμενο “επεισόδιο” της υπόθεσης, καθώς η πλευρά της επιχείρησης πρόκειται να στραφεί κατά της απόφασης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ και μάλιστα άμεσα, επιδιώκοντας το “πάγωμα” της διαδικασίας.
Εκπρόσωπος της επιχείρησης είναι ο δικηγόρος Μιχάλης Φαράντος. “Θεωρούμε παράνομη την απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ. Έχει διαστρεβλώσει το νόμο και δεν έλαβε υπόψη κανέναν από τους ισχυρισμούς μας”, δήλωσε ο ίδιος στην “Καθημερινή”.
“Θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο για να μην ανασταλεί η λειτουργία του Principote. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν με απώλεια εργασίας 700 άνθρωποι”.
Η πλευρά της επιχείρησης θα προσφύγει άμεσα στα διοικητικά δικαστήρια για να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης και να ζητήσει την έκδοση προσωρινής διαταγής, δηλαδή να “παγώσει” η διαδικασία μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης.