Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΜύκονος: Νέα fast track επένδυση με ειδικό σχέδιο

Μύκονος: Νέα fast track επένδυση με ειδικό σχέδιο

|

Και ενώ σε πολλά νησιά του Αιγαίου γεννιέται ο προβληματισμός για τη μελλοντική τους εξέλιξη και ταυτότητα, λόγω της πίεσης που ασκούν η κτηματαγορά, η υπερδόμηση και ο τουρισμός, στη Μύκονο συνεχίζεται ακάθεκτη η χωροθέτηση τουριστικών χωριών. Ακόμη μία υποψήφια επένδυση δόθηκε πριν από λίγες ημέρες σε διαβούλευση – αυτή τη φορά στο Αγράρι, με ξενοδοχείο και βίλες. Πρόκειται για την πέμπτη επένδυση του είδους που δρομολογείται στο Νησί των Ανέμων μέσα σε λίγα χρόνια.

Το σχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση το Invest In Greece αφορά ξενοδοχειακή μονάδα 82 κλινών, 12 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, κέντρο ευεξίας (spa), πισίνες και κλειστό γυμναστήριο (δόμηση 15.781 τ.μ. σε έκταση 193 στρεμμάτων). Η εταιρεία που το προωθεί (Southrock Property Company Eleven ΑΕ) ζητεί την υπαγωγή του σχεδίου της στις στρατηγικές επενδύσεις ώστε να υλοποιήσει την επένδυση ως ΕΣΧΑΣΕ (ειδικό χωρικό σχέδιο για στρατηγικές επενδύσεις, μια πολεοδομική ομπρέλα) και να λάβει ταχεία αδειοδότηση (fast track).

Η υποδοχή πάντως του σχεδίου από το κοινό δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή. Σχεδόν το σύνολο των (68) σχολίων που κατατέθηκαν είναι όλα αρνητικά, με κατοίκους του νησιού να επισημαίνουν ότι το Αγράρι είναι μια από τις τελευταίες παρθένες περιοχές ενός κορεσμένου τουριστικά νησιού.

Η υπερσυγκέντρωση στρατηγικών επενδυτικών σχεδίων στη Μύκονο δεν είναι μόνο αποτέλεσμα τουριστικής επιτυχίας του νησιού, αλλά και, με έναν παράξενο τρόπο, συνέπεια της… προσπάθειας συγκράτησης της δημιουργίας νέων τουριστικών μονάδων. Στην εκτός σχεδίου περιοχή του νησιού έχει από το 2021 επιβληθεί απαγόρευση ανέγερσης νέων τουριστικών μονάδων, εξαιρώντας όμως όσες προωθούνται ως στρατηγικές (ΕΣΧΑΣΕ) ή με ανάλογο ευνοϊκό πολεοδομικό καθεστώς (ειδικά πολεοδομικά σχέδια).

«Η αναστολή δόμησης που επιβλήθηκε στο νησί, εξαιρώντας όμως τον συγκεκριμένο τύπο τουριστικών επενδύσεων, είχε αυτό το αποτέλεσμα: κάποιες από τις επενδύσεις αυτές να “μετακινηθούν” στο μοντέλο της στρατηγικής επένδυσης (που ούτως ή άλλως δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης) ως τρόπος παράκαμψης της αναστολής. Είναι βέβαια παράλογο να θεωρείται “στρατηγική” μια επένδυση στη Μύκονο», εκτιμά η Eφη Σαραντάκου, επίκουρη καθηγήτρια Χωρικών Πολιτικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

«Οι στρατηγικές επενδύσεις δεν είναι από μόνες τους προβληματικές, είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν πολλά κράτη για να διευκολύνουν τις επενδύσεις. Δεν θα πρέπει όμως να γίνεται κατάχρηση και να δίνονται πολεοδομικά και οικονομικά κίνητρα σε υπερανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές. Αντίθετα πρέπει να κατευθύνονται σε περιοχές που έχουν χαμηλή τουριστική ανάπτυξη, λ.χ. τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ή σε περιοχές όπου προκύπτει ένα σημαντικό όφελος για την κοινωνία, λ.χ. την ολική ανάπλαση μιας περιοχής υποβαθμισμένης τουριστικά ή ενός εγκαταλελειμμένου οικισμού»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον ΧΥΤΑ Νάξου (video)

Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς παρά τους δυνατούς ανέμους (video)

Νάξος: Νεκρή χελώνα Caretta caretta από χτύπημα προπέλας

Λίγες μέρες μετά τις θετικές ειδήσεις για φωλιές χελωνών στο νησί, ένα νέο περιστατικό υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας τους

Νάξος – Ο Αγγειοχειρουργός Γιώργος Σφυρόερας τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στο “Naxos Medical”

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας διαθέσιμος για ραντεβού – Εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες

Το ΕΚΠΑ σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την προστασία της Καλντέρας Σαντορίνης

Ερευνητικό έργο έξι μηνών για την ανάλυση κατολισθητικών κινδύνων και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε σημεία υψηλής διακινδύνευσης

«Η Αμοργός που έζησα», παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Σίμου από τον “Σημωνίδη’

Κυριακή 17 Αυγούστου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού υποδέχεται την πολύτιμη μαρτυρία ζωής και μνήμης ενός γνήσιου Αμοργιανού

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Κάτω Κουφονήσι: Ένας ναός κρυμμένος στη γη, φάρος πίστης κάθε Δεκαπενταύγουστο και ο “Σκοπελίτης” (video)

Από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα, η παράδοση και η αγάπη των κατοίκων κρατούν ζωντανή τη γιορτή της Παναγίας, με τον «Σκοπελίτη» να τιμά κάθε χρόνο το μικρό εκκλησάκι. (video)

Πάρος – Κατερίνα Μονογυιού: Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων

Με κατάνυξη και συγκίνηση στους λαμπρούς εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πάρο.

Η Νάξος τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη μέσα από τη ματιά του Μανόλη Σέργη

Παρουσίαση του βιβλίου Μελέτες Ναξιακής Λαογραφίας τ. Ε΄ – Μια γέφυρα ανάμεσα στη θεατρική δημιουργία και τη λαογραφία.

Κωμιακή: Φωτιά δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο σβήστηκε άμεσα

Η γρήγορη επέμβαση κατοίκων και Πυροσβεστικής απέτρεψε τραγωδία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.