Στην πιο κρίσιµη φάση της περνάει η υπόθεση των μεγα-αυθαιρέτων της Μυκόνου.
Το Principote και το Nammos, οι πρώτες δύο επιχειρήσεις στις οποίες κατέγραψαν πολεοδομικές αυθαιρεσίες οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, κατέθεσαν αιτήσεις στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) προκειμένου η πρώτη να σταματήσει την επιβολή προστίμου και την κατεδάφιση και η δεύτερη την επιβολή προστίμου.
Το Nammos προσέφυγε και δικαστικά για την αναστολή των κινήσεων της διοίκησης, με την υπόθεση να εκδικάζεται αύριο.
Η δεκαήμερη προθεσμία που έδινε ο νόμος στους παρανομούντες για να καταθέσουν ένσταση κατά των αυτοψιών των επιθεωρητών έληξε στις αρχές της εβδομάδας και πλέον αρχίζουν να δρομολογούνται οι εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», και οι δύο επιχειρήσεις κατέθεσαν στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ αιτήσεις ζητώντας την ακύρωση τόσο της κατεδάφισης (Principote) όσο και της επιβολής προστίμου (Principote και Nammos). Και οι δύο υποστηρίζουν ότι κάποιες από τις κατασκευές που κατέγραψαν οι επιθεωρητές είναι «τακτοποιημένες» (δηλαδή δηλωμένες στην πλατφόρμα νομιμοποίησης αυθαιρέτων) και ότι θα προχωρήσουν οι ίδιοι σε κατεδάφιση των υπόλοιπων παρανομιών.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το Nammos κατέθεσε και στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αίτηση αναστολής και έκδοσης προσωρινής διαταγής, ζητώντας να «παγώσει» άμεσα η διαδικασία.
Η υπόθεση πιθανότατα θα εκδικαστεί αύριο. Την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει και το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, από την απόφαση του οποίου θα κριθεί η συνέχεια της υπόθεσης.
Το συμβούλιο θα κληθεί να εξετάσει αν όντως οι «τακτοποιήσεις» που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια στις δύο επιχειρήσεις είναι νόμιμες (δηλαδή οι παράνομες κατασκευές είναι προγενέστερες όχι του έτους 2011, αλλά του 2005, οπότε θεσπίστηκε η ζώνη οικιστικού ελέγχου που περιλαμβάνει διαφορετικούς όρους για τις παραλίες του Πανόρμου και της Ψαρούς, όπου βρίσκονται οι δύο επιχειρήσεις).
Να σημειωθεί ωστόσο ότι, όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή», στο πόρισμά τους για το Principote οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος σημειώνουν ότι η αυτοψία δεν περιλαμβάνει τα δύο «τακτοποιημένα» κτίρια, για τα οποία θα πρέπει να γνωμοδοτήσει η Υπηρεσία Δόμησης Σύρου (στην οποία υπάγεται η Μύκονος).
Αν διαπιστωθεί ότι οι παρανομίες είναι μεταγενέστερες του 2005, όπως έχει εκτιμήσει στο παρελθόν η ΥΔΟΜ Σύρου, θα πρέπει να ανακληθούν ως παράνομες και οι μηχανικοί που τις έκαναν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Η υπόθεση δεν εξαντλείται στις δύο συγκεκριμένες επιχειρήσεις, καθώς οι έλεγχοι των μεικτών κλιμακίων αφορούσαν συνολικά 12-13 επιχειρήσεις. Επομένως μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται σταδιακά να ολοκληρώνονται και άλλες εκθέσεις αυτοψίας και να θυροκολλούνται στη Μύκονο, ώστε να ξεκινήσει η αντίστοιχη διαδικασία για τους υπόλοιπους.
Μία από αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Nammos (ακολουθήθηκε διαφορετική διαδικασία, όπως ορίζει ο νόμος, για όσες εργασίες βρέθηκαν σε εξέλιξη).