Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΜύκονος: Καλώς τα παιδιά (ελεγκτές) και έπιασαν άμεσα δουλειά

Μύκονος: Καλώς τα παιδιά (ελεγκτές) και έπιασαν άμεσα δουλειά

|

Μύρισε καλοκαίρι.. Στη Μύκονο βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες, μεικτά κλιμάκια για πολεοδομικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς ελέγχους μεγάλων επιχειρήσεων. Η λίστα των προς έλεγχο επιχειρήσεων περιλαμβάνει μεγάλα κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια του νησιού, αλλά και ξενοδοχεία και λατομικές εγκαταστάσεις. Οι έλεγχοι έχουν προγραμματιστεί εδώ και καιρό, ενόψει της εκκίνησης της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στη Μύκονο βρίσκονται από τέσσερα μεικτά κλιμάκια ελέγχου. Σε αυτά είναι επικεφαλής οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ενώ συμμετέχουν και στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας. Οι επιθεωρητές θα πραγματοποιήσουν αυτοψία σε γνωστές επιχειρήσεις του νησιού, αναζητώντας τυχόν πολεοδομικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές παραβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η λίστα των προς έλεγχο επιχειρήσεων περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα beach bars που βρέθηκαν πέρυσι στο προσκήνιο, αλλά και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Στόχος της επιχείρησης είναι να υπάρξει εγκαίρως εικόνα, πριν από το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν, για το κατά πόσο συμμορφώθηκαν τα beach bars που είχαν βρεθεί πέρυσι στην επικαιρότητα.

Στο στόχαστρο των κλιμακίων θα βρεθούν και λατομικές επιχειρήσεις του νησιού, σύμφωνα πάντα με πηγές της «Καθημερινής». Πέρυσι το καλοκαίρι, μεικτό κλιμάκιο είχε πραγματοποιήσει εκτεταμένο έλεγχο σε τρεις λατομικούς χώρους του νησιού, στο πρώην μεταλλείο Βαρίτη (έχει κλείσει από τα μέσα της δεκαετίας του ’80) και σε λατομικές θέσεις στις περιοχές Αγριλιά και Σκυλάμπελα.

Και στα τρία σημεία είχε διαπιστωθεί παράνομη λατόμευση από την εταιρεία Οικοδομική Μυκόνου Α.Ε. και μάλιστα είχαν συλληφθεί εργαζόμενοι με τη διαδικασία του αυτοφώρου και είχαν κατασχεθεί μηχανήματα. Ελεγχος είχε διενεργηθεί και σε άλλη θέση που είχε μετατραπεί από την ίδια εταιρεία σε χωματερή για απόβλητα από οικοδομικές εργασίες (μπάζα, κουφώματα, έπιπλα, καλώδια, πλαστικά, ελαστικά κ.λπ.) και είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Η συγκρότηση μεικτών κλιμακίων ελέγχου προβλέφθηκε τον Μάρτιο του 2023 (ν. 5037), μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε αρχαιολόγος της Εφορείας Κυκλάδων. Τα πρώτα κλιμάκια επισκέφθηκαν το νησί τον Απρίλιο και κατέγραψαν παρανομίες σε 13 διάσημα beach bars και εστιατόρια του νησιού. Ακολούθησε η ολοκλήρωση των εκθέσεων ελέγχου – οι πρώτες δύο αφορούσαν το Principote στον Πάνορμο και τμήμα του Nammos στην Ψαρού και κατέδειξαν την ύπαρξη σημαντικών πολεοδομικών παρανομιών.

Οι δύο επιχειρήσεις προσέφυγαν στο Κεντρικό Πολεοδομικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) αλλά και δικαστικώς ζητώντας αναστολή εκτέλεσης της απόφασης επιβολής προστίμου και κατεδάφισης, όμως όλες οι ενστάσεις απορρίφθηκαν. Ακολούθως, στις 9 Μαΐου το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε από τον Δήμο Μυκόνου να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας των δύο καταστημάτων, όπερ και τελικά συνέβη χάρη στην παρουσία του εισαγγελέα εφετών Αιγαίου Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου (ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο πέρυσι στην επιβολή της νομιμότητας στις Κυκλάδες).

Ακολούθησαν και άλλες εκθέσεις αυτοψίας για γνωστά καταστήματα του νησιού, όπως το Lohan στο Καλό Λιβάδι, το Pasaji στον Ορνό, το Alemagou στη Φτελιά, το Solymar στο Καλό Λιβάδι και άλλα. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση των καταστημάτων αυτών είναι ότι όλα έσπευσαν άμεσα να συμμορφωθούν, χωρίς να υποβάλουν διοικητικές και δικαστικές ενστάσεις, και κατεδάφισαν μόνοι τους τις παρανομίες σε διάστημα λίγων ημερών για να αποφύγουν τη σφράγιση, ενώ ακολούθησε και το Nammos στα τέλη Μαΐου.

Σύνθετη περίπτωση

H περίπτωση του Principote ήταν πιο σύνθετη, καθώς διαπιστώθηκε στα μέσα Μαΐου από τον εισαγγελέα η προσπάθεια «θαψίματος» με άμμο τσιμεντένιων επιφανειών, ενώ ο ιδιώτης ελεγκτής δόμησης, που κλήθηκε στις αρχές Ιουνίου να επιβεβαιώσει σε τι βαθμό είχαν εκτελεστεί οικειοθελείς κατεδαφίσεις, τελικώς διαπιστώθηκε στις αρχές Ιουλίου ότι είχε καταγράψει μεγαλύτερο αριθμό κατεδαφίσεων από τον πραγματικό.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε αρχικά αποφασίσει να επιτρέψει να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση σε δύο από τα οικόπεδα που κατείχε στον Πάνορμο, χωρίς να έχει κατεδαφίσει τις υπόλοιπες στα γειτονικά οικόπεδα (που ανήκαν σε άλλες εταιρείες, όλες όμως συνεργαζόμενες υπό την εμπορική ονομασία του ίδιου μπαρ). Μετά όμως τη γενική κατακραυγή, το υπουργείο δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία της επιχείρησης (η οποία τελικά κλήθηκε να καταβάλει 13 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα, ίσως το μεγαλύτερο πολεοδομικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη χώρα).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στη Νάξο – Συναντήσεις με φορείς και αυτοψία σε δικαστικές εγκαταστάσεις (video)

Σε διαδοχικές συναντήσεις ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την πρόοδο έργων και τις ανάγκες της Νάξου στον τομέα της Δικαιοσύνης

Hellenic Seaplanes: Απογειώνονται τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, αλλά όχι σε Μήλο και Σαντορίνη

Παρά την ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, δύο εμβληματικά νησιά μένουν εκτός του εθνικού πτητικού χάρτη λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Λιμενικές Αρχές

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Μια Τήνος για όλους: Νέες θέσεις (14) στάθμευσης ΑμεΑ σε κοινότητες του νησιού

Ο Δήμος Τήνου κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες σε 11 χωριά του νησιού

Στη Νάξο (και φέτος) το ελικόπτερο αεροπυρόσβεσης, ασπίδα προστασίας για το καλοκαίρι

Το ελικόπτερο Kamov Ka-32 σταθμεύει ξανά στο αεροδρόμιο της Νάξου, έτοιμο να επέμβει άμεσα σε κάθε πυρκαγιά στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Γ. Πολυχρονάκος: «Για τις Κυκλάδες όπως τις αγαπήσαμε, όπως πρέπει να τις παραδώσουμε» (video)

Δήλωση του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με επίκεντρο τις Κυκλάδες, το νερό και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης

Νάξος: Ξεκίνησε η ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επαναφέρει την οργανωμένη ναυαγοσωστική προστασία για το 2025, με έμφαση στην πρόληψη, την ασφάλεια και τον σεβασμό στον άνθρωπο

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις