Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΜύκονος - Ιδιωτική Μονάδα Αιμοκάθαρης: Αναστολή λειτουργίας από την 1η Οκτωβρίου;

Μύκονος – Ιδιωτική Μονάδα Αιμοκάθαρης: Αναστολή λειτουργίας από την 1η Οκτωβρίου;

|

Ισχύει; Κι εάν “ναi”, ποιος θα καλύψει αυτό το κενό; Που και πως θα μπορέσουν οι δώδεκα νεφροπαθείς της Μυκόνου να κάνουν την απαραίτηση θεραπεία τους; Στη Σύρο; Στη Νάξο ή στην Αθήνα; Θα μετακομίσουν μόνιμα ή θα αναζητήσουν τρόπο μετακίνησης προς τα γειτονικά νησιά, κάτι που το χειμώνα μοιάζει με Οδύσσεια;

Από το 2020 λειτουργεί στη Μύκονο το νεφρολογικό κέντρο “MyDialysis” (πρώην “Sea Dialysis»). Ελλείψει κάποιας κρατικής μονάδας αιμοκάθαρσης στο νησί, οι εκεί νεφροπαθείς, μόνιμοι ή και εποχικοί κάτοικοι της Μυκόνου, καθώς και αρκετοί ασθενείς από τα γύρω νησιά  (κατά την περίοδο Απριλίου – Οκτωβρίου, όταν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες τούς το επιτρέπουν) είναι αναγκασμένοι να διεξαγάγουν την απολύτως απαραίτητη γι’ αυτούς θεραπεία στο συγκεκριμένο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο. Ωστόσο, είναι διάχυτος ο φόβος μεταξύ των ασθενών, ιδίως των μονίμων κατοίκων του νησιού, ότι η εν λόγω μονάδα αιμοκάθαρσης θα αναστείλει τη λειτουργία της στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε από τον ηλεκτρονικό κυκλαδικό τύπο (Μάρτιος 2023): «Οι νεφροπαθείς της Μυκόνου είναι ανάστατοι και φυσικά το θέμα δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει το Δήμαρχο Μυκόνου και το Δημοτικό συμβούλιο, οι οποίοι τρέχουν να βρουν λύση, συζητώντας στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο γι αυτό το σοβαρό θέμα, παρουσία του εκπροσώπου της εταιρείας και των Βουλευτών Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση και Κατερίνας Μονογυιού. Ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Ιωάννης Νικήτας, αναφέρθηκε στη ζημιά που έχει πάθει η εταιρεία λόγω του μεγάλου κόστους λειτουργίας, η οποία ζημιά ξεπερνά τα 800.000 ευρώ κάθε χρόνο. Από την πλευρά του Δήμου Μυκόνου, ο κος Κουκάς επισήμανε ότι όπως στήριξε το εγχείρημα από την πρώτη στιγμή, όταν δηλαδή η Μονάδα Αιμοκάθαρσης επέλεξε να στεγαστεί στο νησί της Μυκόνου. Ο Δήμαρχος Μυκόνου δεσμεύτηκε ότι θα κάνει και τώρα το ίδιο, εφόσον υπάρξει νομικό πλαίσιο που να το επιτρέπει. Οι οικογένειες των νεφροπαθών βρίσκονται σε τεράστια αναστάτωση, σχεδόν σε απόγνωση. Πολλοί είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν για να κάνουν τις αιμοκαθάρσεις, ούτε φυσικά μπορούν να μετοικήσουν (…). Πρόκειται για μια απόφαση, που οδηγεί σε κοινωνικό αποκλεισμό νεφροπαθείς συμπολίτες μας και μη»[1].

Η αρχική απόφαση για κλείσιμο της μονάδας αιμοκάθαρσης ανεστάλη -τουλάχιστον προσωρινά- ωστόσο η αγωνία των νεφροπαθών παραμένει, κάτι που επιτείνει και η φημολογία ότι η μονάδα ενδέχεται να κλείσει λόγω της έλλειψης δεύτερου νεφρολόγου, αν και άλλες μονάδες αιμοκάθαρσης της χώρας μας λειτουργούν επί μακρόν υπό το ίδιο καθεστώς, δηλαδή εκείνο της ύπαρξης ενός νεφρολόγου και ενός παθολόγου αντί δύο νεφρολόγων (π.χ. η κρατική μονάδα αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου της γειτονικής Νάξου).

Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι η μονάδα αιμοκάθαρσης της Μυκόνου θα συνεχίσει να προσφέρει απρόσκοπτα τις πολύτιμες και ζωτικές σημασίας υπηρεσίες της προς εμάς και προς τους νεφροπαθείς της περιοχής γενικότερα, εις το διηνεκές. Ωστόσο, σε περίπτωση κλεισίματός της, οι επιπτώσεις για τους ασθενείς θα ήταν τραγικές.

Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται εκεί 12 ασθενείς, μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα υποχρεωθούν να μεταναστεύσουν, μαζί με τους οικογένειές τους, στην Αθήνα, την Ερμούπολη Σύρου ή σε κάποιο άλλο αστικό κέντρο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την απολύτως απαραίτητη για τη ζωή τους τακτική θεραπεία, με τραγικές συνέπειες για την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους εποχικούς κατοίκους όχι μόνο της Μυκόνου, αλλά και της γειτονικής Τήνου, όπως και της Πάρου και της Νάξου, οι οποίοι θα αναγκαστούν και εκείνοι να εγκαταλείψουν τους αγαπημένους τους τόπους κατά την ευρύτερη θερινή περίοδο (Απρίλιος – Οκτώβριος, όταν οι τακτικότερες θαλάσσιες συγκοινωνίες επιτρέπουν τις συχνέςενδοκυκλαδικές μετακινήσεις), στερούμενοι κι εκείνοι των παγκοσμίως αναγνωρισμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ (βλ. Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ& Ν. 4074/2012 – ΦΕΚ 88/Α/11-4-2012).

Επίσης, οι αρκετές δεκάδες των ασθενών, επισκεπτών της Μυκόνου και των γύρω νησιών, Ελλήνων αλλά και ξένων, που έχουν κατά καιρούς εξυπηρετηθεί από τη μονάδα αιμοκάθαρσης της Μυκόνου, στο πλαίσιο της θερινής τους αναψυχής, δεν θα έχουν πλέον δυνατότητα πρόσβασης στους τόπους της επιλογής τους, σε αυτήν την περίπτωση. Παράλληλα, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι εργαζόμενοι του κέντρου αιμοκάθαρσης θα χάσουν τη δουλειά τους.

Είναι δεδομένη η στήριξή μας στη δημόσια και δωρεάν Υγεία και ως εκ τούτου είμαστε υπέρμαχοι της ίδρυσης και λειτουργίας κρατικών μονάδων αιμοκάθαρσης σε νησιωτικές περιοχές, φυσικάυπό καθεστώς πλήρους αξιοκρατίας καιδιαφάνειας. Στις (πολλές) περιπτώσεις όμως στις οποίες το κράτος δεν έχει ακόμη αναλάβει το ίδιο το έργο της δημόσιας Υγείας, οφείλει καταρχάς να αναλαμβάνει την ευθύνη και την εποπτεία των ιδιωτικών φορέων που υποκαθιστούν την απουσία των δημοσίων φορέων, και να μην επιτρέπει την υποβάθμιση έως κατάργηση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Η διασφάλιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των χρονίως πασχόντων και η κάλυψη των ζωτικής σημασίας αναγκών τους, αυτονόητων για όλους τους υπόλοιπους συμπολίτες μας (π.χ. η δυνατότητα παραμονής στο τόπο τους) δεν επιδέχεται διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο μίας ευνομούμενης πολιτείας και μίας υγιούς κοινωνίας.

Το κράτος, μέσω των μηχανισμών του, οφείλει τυπικώς να τηρήσει τις δεσμεύσεις του αναφορικά με τις υπογραφείσες διεθνείς συμβάσεις που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και εν προκειμένω τα δικαιώματα των νεφροπαθών, ουσιαστικώς να αναλάβει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες, με κορυφαία ανάμεσα σε αυτές την προάσπιση του δικαιώματός τους στην πρόσβαση σε ένα αξιοπρεπές Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όροι όπως«τέταρτη βιομηχανική επανάσταση»,«επιτελικό κράτος», «ψηφιακός μετασχηματισμός» και «συμπερίληψη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» παραμένουν κενό γράμμα όσο δεν εφαρμόζονται στην πράξη όσα ευαγγελίζονται οι άρχουσες ελίτ και οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Έχουμε το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια Υγεία, έχουμε το δικαίωμα και διαμένουμε στον τόπο μας. Γι’ αυτόν τον λόγο αγωνιζόμαστε για αγαθά όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα, η διαφάνεια, ζητώντας τη συμπαράσταση ολόκληρης της κοινωνίας και ιδίως όλων όσων διαθέτουν ενσυναίσθηση και αίσθημα δικαιοσύνης.

Νεφροπαθείς από την Πάρο και τη Νάξο

Υ.Γ.  Πληροφορηθήκαμε τελικά ότι στις 12-9-2023 αποφασίστηκε η αναστολή της μονάδας αιμοκάθαρσης στη Μύκονο από την 1η Οκτωβρίου 2023, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ζωές μας, τις ζωές όλων των ασθενών της μονάδας.

[1]Γιώργος Σολάρης, «”Κραυγή” αγωνίας από τους νεφροπαθείς στην Μύκονο», https://cyclades24.gr/2023/03/nefropatheis-mykonos-agonia.

Με πληροφορίες από τη σελίδα e-prologos.gr

 

loading...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Ενωση Ξενοδόχων: Κυβερνητικές δράσεις που δημιουργούν πολλών ταχυτήτων ξενοδοχεία

Η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας για την εξειδίκευση των εξαγγελθέντων μέτρων καθώς και του πρασίνου τέλους - Η στάση της προς τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Ο ρόλος της Νάξου στην πιο σημαντική ναυμαχία της Αρχαιότητας

Ποιος ο ρόλος της Νάξου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Η παρουσία του τριήραρχου Δημόκριτου

Νάξος – Δ. Λιανός: Ξεκινάει η υλοποίηση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού σχετικά με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Terra Pontica: Κάτι νέο γεννιέται στη Νάξο, πότε είναι η πρώτη συνάντηση

Terra Pontica σημαίνει θαλάσσια γη ή Γη μέσα στη θάλασσα ή Νησί. - Πότε είναι η πρώτη συνάντηση

Γ. Βρούτσης: Συνάντηση με τα μέλη του Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών

Συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, με τον Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών

Ενωση Ξενοδόχων Νάξου: Οι ξενοδόχοι πάνε (24/09) στη κάλπη

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου από 10:30 ως 15:30) θα διεξαχθούν στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ και των εκπροσώπων μας στην Π.Ο.Ξ

Ανδρος: Κλείνει η πιο …μεγάλη πληγή για το νησί των Κυκλάδων

Με την κατασκευή ΧΥΤΥ στο νησί δίνεται τέλος στη λειτουργία της παράνομης χωματερής

OTA AWARDS – Χάλκη: Καλύτερος δήμαρχος για το 2023 ο Αγγελος Φραγκάκης

Καλύτερος Δήμαρχος της Ελλάδας 2019-2023 ο κ. Φραγκάκης Ευάγγελος (Δήμαρχος Χάλκης)

Τήλος: Κέρδισε μία θέση στα σχολικά βιβλία

Η Τήλος των διακρίσεων κερδίζει θέση ακόμα και στα σχολικά βιβλία

Ελλάδα “ψήφισαν” 16,1 εκατ. επισκέπτες μόνο το πρώτο επτάμηνο

Τράπεζα της Ελλάδας: 16,17 εκατ. τουρίστες «ψήφισαν» Ελλάδα στο 7μηνο – Οι αγορές που έδωσαν «φτερά» στα τουριστικά έσοδα
loading...

Blue Star Naxos: Βρέθηκε και ανασύρθηκε η άγκυρά του

Εξω από το φάρο της Νάξου εντοπίστηκε από δύτη και βρέθηκε η άγκυρα του Blue Star Naxos

Πάρος – Νέο επιβατικό λιμάνι: Οι οκτώ επιλογές, η πρόβλεψη για 2.5 εκατ. επιβάτες το 2035

Πάρος: Πρόβλεψη για διακίνηση 2,5 εκατομμυρίων επιβατών έως το 2035 – Που θα κατασκευαστεί το νέο επιβατικό λιμάνι του νησιού;

Μονοήμερη (01/10) εκδρομή με το “Naxos Star” στην Τήνο

Naxos Star... Μονοήμερη εκδρομή στην Τήνο.. Πότε και κόστος μετακίνησης

Νάξος – Φιλώτι: Το “παράπονο” του Αγίου Πολυκάρπου (Photos)

Η "εικόνα" του Αγίου Πολυκάρπου στο δρόμο για τον Καλαντό - Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην καταστραφεί ότι έχει απομείνει; (photos)

Μήλος – Super Jet: Μέλος πληρώματος έπεσε στη θάλασσα κι έσωσε επιβάτη

SUPER JET: Διάσωση ατόμου από τη θάλασσα στoν λιμένα Αδάμαντα Μήλου

Εκτακτο – “Blue Star Naxos”: Αναχώρηση απόψε (15/09) από τον Πειραιά μετά τις 9 το βράδυ

Blue Star Naxos - Πως διαμορφώνεται το σημερινο και αυριανο δρομολόγιο με επίκεντρο τις Μικρές Κυκλάδες

Sea Jets: Απόδοση ευσήμων και αναγνώριση σε μέλος πληρώματος

Η SEAJETS συγχαίρει το πλήρωμα του ταχύπλοου "SUPER JET" για τη διάσωση επιβάτη στο λιμάνι της Μήλου

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου

ΦΠΑ στα καταλύματα Airbnb από την 1η Ιανουαρίου- Αυξάνεται το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία

Κυκλάδες: Πως θα κινηθεί τον Οκτώβριο ο “Ανεμος” (Πίνακας)

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του "Ανεμος" για τον Οκτώβριο και αφορούν τις Δυτικές Κυκλάδες

Αμοργός – “Νέα Πνοή”: ” Τι δυσάρεστες εκπλήξεις, περιμένουν τους πολίτες της Αμοργού;”

Η τοποθέτηση της παράταξης "Νέα Πνοή" Δήμου Αμοργού σχετικά με το χωροταξικό και τη θέση της Δημοτικής Αρχής
loading...