Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΜύκονος - Επιθεώρηση: Πήγαν, είδαν, αλλά θα προχωρήσουν σε πρόστιμα και κατεδαφίσεις;

Μύκονος – Επιθεώρηση: Πήγαν, είδαν, αλλά θα προχωρήσουν σε πρόστιμα και κατεδαφίσεις;

|

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ελέγχων στη Μύκονο. Το κλιμάκιο επέστρεψε χθες στην Αθήνα έχοντας πλούσιο υλικό μετά τους πολεοδομικούς και φορολογικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε πολύ γνωστά καταστήματα του νησιού. Οσον αφορά το πολεοδομικό – περιβαλλοντικό σκέλος, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η σύνταξη αρχικά της έκθεσης ελέγχου και στη συνέχεια της έκθεσης αυτοψίας, η οποία θα καταλήξει στην επιβολή προστίμων και στην έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στο νησί μετέβησαν οκτώ επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Δόμησης, τρεις υπάλληλοι από τη Διεύθυνση Χωροταξίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, δύο στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και ακόμη δύο από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών. Οι υπάλληλοι εργάστηκαν παράλληλα, χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, σε διαφορετικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του νησιού (μπιτς μπαρ, μπαρ, εστιατόρια), χωρίς να συναντήσουν αντιδράσεις από τους ελεγχομένους.

Χάρη σε ρύθμιση που εντάχθηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Δόμησης θα «υποκαταστήσουν» στους συγκεκριμένους ελέγχους την τοπική πολεοδομία (Υπηρεσία Δόμησης Σύρου). Μέχρι σήμερα σε ανάλογες περιπτώσεις (ακόμη και στη Μύκονο) οι επιθεωρητές περιορίζονταν σε περιβαλλοντικές παραβάσεις, ενώ για την καταγραφή των πολεοδομικών παρανομιών ζητείτο η συνδρομή της εκάστοτε πολεοδομίας. Η υποκατάσταση αυτή δεν είναι μόνιμη, αλλά γίνεται κατά περίπτωση, έπειτα από απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Είναι η δεύτερη φορά που οι επιθεωρητές αναλαμβάνουν αυτό το έργο – η πρώτη είχε δοθεί με τροπολογία ειδικά για την περιοχή του Ματιού, μετά τη γνωστή καταστροφή.

Πόσο γρήγορα αναμένονται οι εξελίξεις; Μέσα στις επόμενες ημέρες οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα κληθούν να συντάξουν την πρώτη έκθεση ελέγχου. Με βάση αυτή, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (ή μισθωτές, ανάλογα με την περίπτωση) που είχαν παρανομίες θα κληθούν σε απολογία, δηλαδή να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Παράλληλα θα συνταχθούν και οι εκθέσεις αυτοψίας, στις οποίες θα καταγράφονται αναλυτικά οι πολεοδομικές – περιβαλλοντικές παρανομίες που έχουν εντοπιστεί. Στην έκθεση αυτοψίας θα γίνεται και υπολογισμός του προστίμου ανέγερσης και διατήρησης των αυθαίρετων κατασκευών και του προστίμου για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από τη στιγμή που θα συνταχθεί η έκθεση αυτοψίας, αμέσως ειδοποιείται το τοπικό αστυνομικό τμήμα, που επιβάλλει διακοπή εργασιών. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει ένσταση σε διάστημα 30 ημερών, είτε για τη νομιμότητα του κτίσματος είτε για το ύψος του προστίμου. Η ένσταση εξετάζεται από το τοπικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ). Η διαδικασία αυτή μπορεί να καθυστερήσει από μήνες έως… χρόνια, μέχρι η κάθε περίπτωση να εισαχθεί προς συζήτηση στο συμβούλιο.

Αν η ένσταση απορριφθεί, τότε το αυθαίρετο μπορεί να κατεδαφιστεί μέσα σε 10 ημέρες (εκδίδεται πρωτόκολλο κατεδάφισης) και τα πρόστιμα οριστικοποιούνται και βεβαιώνονται από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία. Αν ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου το κατεδαφίσει μόνος του, τότε ειδοποιείται η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία (εν προκειμένω οι επιθεωρητές) για τη διαγραφή του υπολειπόμενου προστίμου. Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει συσταθεί ήδη από το 2011 Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, η οποία έχει το δικαίωμα να αναθέτει η ίδια την εκτέλεση κατεδαφίσεων ή να συντονίζει τις κατεδαφίσεις από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (για αιγιαλούς, παραλίες και δάση) και τις κατά τόπους υπηρεσίες δόμησης (λοιπές πολεοδομικές παραβάσεις).

Με δεδομένο ότι η διαδικασία μπορεί να τραβήξει πολύ, το ζητούμενο στην περίπτωση της Μυκόνου είναι αν θα επιτραπεί ή όχι στα συγκεκριμένα καταστήματα να επαναλειτουργήσουν φέτος. Υπενθυμίζεται ότι από το 2017 τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούν υποβάλλοντας μια απλή γνωστοποίηση στον δήμο (την οποία δεν είναι απαραίτητο ο δήμος να ελέγξει, καθώς υποχρεούται να ελέγχει δειγματοληπτικά μόνο το 30%).


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με 2-0 νίκες πέρασε τα Μελίσσια και τον τελικό αντιμετωπίζει τον Ιωνικό Νικαίας

Σε έναν εντυπωσιακό αγώνα διάρκειας τριών ωρών ο Πανναξιακός νίκησε 92-88 στην έξτρα περίοδο τα Μελίσσια και με 2-0 νίκες προκρίθηκε στον τελικό - Αντίπαλος ο Ιωνικός Νικαίας με μειονέκτημα έδρας

Γ. Πολυχρονάκος : “Η κυβέρνηση στερεί πόρους από τα Λιμενικά Ταμεία”

Γ. Πολυχρονάκος : “Η κυβέρνηση στερεί πόρους από τα Λιμενικά Ταμεία γιατί δεν θέλει να πάρει ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων”

Σαντορίνη – Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Ανοίγει αύριο (11/04) ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι

Ανοίγει ξανά από αύριο 11 Απριλίου για το κοινό ο Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας

Κυκλάδες: Εννέα Λιμενικά Ταμεία διαμαρτύρονται για την μείωση κατά 50% στα λιμενικά Τέλη

Διαμαρτυρία εννέα λιμενικών Ταμείων για τη μείωση του ποσοστού είσπραξης λιμενικών Τελών - Ποια είναι, τι αναφέρουν στην επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας

Οικόπεδα: Τα …αγκάθια για τον καθαρισμό τους, τι λένε δήμαρχοι

Τα κόστη, τα εμπόδια και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για τη διαδικασία και τη συμπλήρωση της δήλωσης. Μιλούν πολιτικός μηχανικός, ιδιοκτήτης συνεργείου καθαρισμού και δήμαρχοι

Νέες ταυτότητες: Υποχρεωτικός πλέον ο Προσωπικός Αριθμός

Νέες ταυτότητες: Υποχρεωτικός ο Προσωπικός Αριθμός – Αντικαθιστά ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

ΠΟΕΔΗΝ: Ερχεται Πάσχα και τα νησιά δεν έχουν γιατρούς, η εικόνα στις Κυκλάδες

Χωρίς γιατρούς τα νησιά – Άγονες οι προκηρύξεις παρά τα νέα κίνητρα - Ποια είναι η εικόνα στις Κυκλάδες

Μ. Κόνσολας: Το πρώτο βήμα για τη συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έγινε

Μάνος Κόνσολας : «Η πρώτη κίνηση για τη συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Η Αίγλη του Ζαφειριού

Στον κόσμο του Χόλιγουντ, αυτά τα πολύτιμα πετράδια έχουν πρωταγωνιστήσει σε εμβληματικές ιστορίες αγάπης και λάμψης

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

kerras cruises: Προσκυνηματική εκδρομή στην Σχοινούσα, εορτή της Παναγίας Ακαθής

Σάββατο 5 Απριλίου και με την Kerras Crouises υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης στη Σχοινούσα για την εορτή της Παναγίας Ακαθής

SeaJets: Ξεκινάει σήμερα η καθημερινή σύνδεση Πειραιά – Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Από σήμερα Παρασκευή 4 Απριλίου ξεκινάει - για πρώτη φορά τόσο νωρίς - με δύο ταχύπλοα η σύνδεση Πειραιάς - Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση του “Blue Star Paros” στη γραμμή Πειραιάς – Νάξος

Πότε θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρου - Νάξου

Square Lime: Η Νάξος κινείται ανοδικά (έως 15%), ζητούνται ξενοδοχεία σε Σύρο – Μήλο

Μπουτίκ ξενοδοχεία: Τα νησιά που κερδίζουν το 2025 – Ο Αύγουστος βγαίνει... εκτός υψηλής σεζόν

Blue Star Naxos: Αλλαγή ημέρας δρομολογίου, επιστρέφει Σάββατο κι όχι Κυριακή

Σάββατο αντί για Κυριακή η επιστροφή του Blue Star Naxos από Αμοργό και Μικρές Κυκλάδες προς Πειραιά

Νάξος: Οι φίλοι του Ολυμπιακού βγάζουν σε δημοπρασία φανέλες για καλό σκοπό

Οι φίλοι του Ολυμπιακού βγάζουν σε δημοπρασία μέσω διαδικτύου φανέλες ερυθρόλευκων παικτών για καλό σκοπό..

Βασ. Φλεριανός: “Περισσότερες από 150 γυναίκες κυρίως στην ορεινή Νάξο έκαναν δωρεάν μαστογραφίες” (video)

Ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός σε έναν μίνι απολογισμό για την πορεία της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας που βρέθηκε στη Νάξο (video)

Δωδεκάνησα – Αρκιοί: Διώχνουν τους κατοίκους επικαλούμενοι το … Οθωμανικό Δίκαιο

Έγγραφο-ντροπή του Υπουργείου Οικονομικών προς κάτοικο των Αρκιών Δωδεκανήσου αμφισβητεί το 2025 την νομιμότητα αγοραπωλησίας που έγινε το 1991 με αναφορές στον ...Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή