Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΜύκονος: Επαναφορά της πολεοδομίας, πως επηρεάζονται γειτονικά νησιά

Μύκονος: Επαναφορά της πολεοδομίας, πως επηρεάζονται γειτονικά νησιά

|

Την επανίδρυση πολεοδομίας στη Μύκονο ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Η υπηρεσία δεν θα μεταφερθεί άμεσα από τη Σύρο, αλλά είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Εν τω μεταξύ χθες, στην παραλία της Ψαρούς, σφραγίστηκε ένα μικρό μέρος του συγκροτήματος του Nammos από τις Αρχές. Προηγήθηκε η αναστολή… σε προεκλογικούς ρυθμούς όλων των αδειών λειτουργίας από το υπουργείο Τουρισμού. Η πλευρά του Nammos πέρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην αντεπίθεση, καταθέτοντας καταρχήν νέο αίτημα αναστολής της διαδικασίας, ενώ αναμένεται συνέχεια.

Η υπηρεσία δόμησης στη Μύκονο είχε καταργηθεί το 2017 και έκτοτε το νησί εξυπηρετούνταν από την πολεοδομία της Σύρου. Πλέον όμως ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά της στο νησί, καθώς στις 10 Μαΐου η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου υπέγραψε τη διαπιστωτική πράξη με την οποία ορίζεται ποιοι δήμοι έχουν στελεχική επάρκεια για τη δημιουργία υπηρεσίας δόμησης, ανάμεσα σε αυτές και ο Δήμος Μυκόνου.

Η Ανδρος και η Μήλος

Με την ίδια απόφαση κάποια νησιά, όπως η Ανδρος και η Μήλος, θα χάσουν την υπηρεσία δόμησης και θα υπαχθούν σε κάποιο άλλο νησί.

Να σημειωθεί πάντως ότι παρά την ανακούφιση, που σίγουρα θα αισθάνονται οι υπάλληλοι της πολεοδομίας Σύρου για την απόφαση αυτή (καθώς τα 2/3 της εργασίας τους αφορά την εξέταση των καταγγελιών στο νησί), η υπηρεσία έδειξε ιδιαίτερο ζήλο (παρά την υποστελέχωσή της) στην καταγραφή αυθαιρεσιών και στη Μύκονο. Αντίθετα, η υπηρεσία δόμησης στη Μύκονο έχει κλείσει δύο φορές εξαιτίας υποστελέχωσης αλλά και περιπτώσεων διαφθοράς.

Κατά τα λοιπά, χθες οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Nammos ήταν ραγδαίες. Μετά την απόρριψη, προχθές, της αίτησης αναστολής που είχαν καταθέσει μισθωτές και ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων του Nammos, οι εκπρόσωποί τους κατέθεσαν στο Εφετείο Αθηνών νέα αίτηση, ζητώντας να «παγώσει» η διοικητική διαδικασία (ανάκληση αδειών, σφράγιση, άσκηση διώξεων).

Ως νεότερο γεγονός, οι εκπρόσωποι του Nammos κατέθεσαν στο δικαστήριο αίτηση που υπέβαλαν χθες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, να ορίσει πραγματογνώμονα που να ελέγξει τις δηλώσεις «τακτοποίησης» των δύο κτιρίων σε σχέση με την πραγματική τους κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος υποστήριξαν ότι η σημερινή κατάσταση των κτιρίων (520 τετραγωνικά μέτρα και 40 τ.μ.) διαφέρει σημαντικά από εκείνη που δηλώθηκε, υποδηλώνοντας ότι τα κτίρια επεκτάθηκαν παράνομα, ενώ η πλευρά του Nammos υποστήριξε ότι οι επιθεωρητές δεν είχαν σωστή εικόνα επειδή δεν είχαν πρόσβαση στα ακίνητα.

«Είμαστε αναρμόδιοι»
Στη συνέχεια, στις 11.30 χθες το πρωί, συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου με θέμα την αναστολή των αδειών λειτουργίας του Nammos. Ομως, όπως διαπιστώθηκε, στον φάκελο που διατηρεί η υπηρεσία δεν υπήρχε άδεια εν ισχύι από καμία από τις εταιρείες που σχετίζονται με το Nammos, παρά μόνο μια παλαιά άδεια του 2015 η οποία είχε ανακληθεί το 2021. Ως εκ τούτου ο δήμος δήλωσε αναρμόδιος.

«Ο Δήμος Μυκόνου πάντα διεκδικούσε από την Πολιτεία την εφαρμογή των νόμων και τη διαμόρφωση κανόνων σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς.

«Από την πλευρά μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, λειτουργούμε με σοβαρότητα, αμεσότητα και υπευθυνότητα. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή το έγγραφο που λάβαμε προχθές το απόγευμα από τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος σχετικά με την αναστολή της άδειας λειτουργίας του Nammos, ενημερώνουμε ότι η μοναδική άδεια λειτουργίας καταστήματος που έχει εκδοθεί από τον δήμο το 2015 έχει ανακληθεί από το 2021, και επομένως στερούμαστε της δυνατότητας επιβολής κυρώσεων», συμπλήρωσε. Οπως προέκυψε, οι βασικές άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων στον χώρο του Nammos είχαν εκδοθεί από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Κυκλάδων, οι οποίες και ανεστάλησαν. Στη συνέχεια ξεκίνησε η επιχείρηση σφράγισης του χώρου, με εντολή του εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου.

Τελικά η σφράγιση που πραγματοποιήθηκε χθες ήταν μάλλον μικρότερη από την αναμενόμενη. Σφραγίστηκε το εστιατόριο-καφέ Concept, το οποίο δεν είχε ξεκινήσει ακόμα τη λειτουργία του, ενώ το εμπορικό κέντρο Nammos Village και το «παλαιό» εστιατόριο Nammos συνέχισαν χθες να λειτουργούν κανονικά (είχαν ξεκινήσει στις 28 Απριλίου). Μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν ήταν γνωστό αν θα υπάρχει συνέχεια.

«Η επιχείρηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα για τη δικαίωσή της», δηλώνει στην «Καθημερινή» ο Νίκος Αγαπηνός, εκπρόσωπος των μισθωτριών επιχειρήσεων, προαναγγέλλοντας την κατάθεση προσφυγής κατά της απόφασης σφράγισης.

Σήμα εκατομμυρίων
Να σημειωθεί ότι γύρω από το εμπορικό σήμα του Nammos δραστηριοποιούνται σήμερα (τουλάχιστον) οκτώ επιχειρήσεις, με κυριότερες τη Nammos World (που είχε πέρυσι κύκλο εργασιών 27,38 εκατ. ευρώ) και τη Nammos Village Property Management (με κύκλο εργασιών πέρυσι 400.000 ευρώ). Το μεγαλύτερο ποσοστό στη Nammos World έχει από τον Μάρτιο εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Λύκειο Τραγαίας: Παρουσιάζει το πρώτο τεύχος του ηλεκτρονικού του περιοδικού

Το Γενικό Λύκειο Τραγαίας παρουσιάζει το νέο ηλεκτρονικό περιοδικό με τίτλο "Η Τοπική μας Ιστορία"

Κλιάρης: “Η ασφάλεια των επιβατών είναι πάνω απ’ όλα”

Θ. Κλιάρης από το Λιμάνι του Πειραιά: «Γίνονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί το αξιόπλοο των πλοίων»

Εκλογές 2023 – “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”: Στο πλευρό Χατζημάρκου, ο Σπύρος Αποστόλου

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο λόγος για τον Σπύρο Αποστόλου

Αντίπαρος: Απολαμβάνει τη φιλοξενία των ελληνικών νησιών ο Αλμέιδα

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Αλμέιδα, εντοπίστηκε στην Αντίπαρο

Εποχική εργασία: “ξεχάστε τα ρεπό, τώρα τρέχουμε”…

Υπερωρίες, απλήρωτα ρεπό και ψυχολογική πίεση καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις ψάχνουν εναγωνίως προσωπικό. Επιστρατεύονται ανήλικοι για να καλυφθούν τα κενά

Κέα: Εκεί που φυτρώνουν …σπιτάκια (Photos)

Εικόνες που προκαλούν σοκ στην Κέα... Το πριν και το μετά της περιοχής Βρόσκοπος

Ερευνα: “Μένω σπίτι, δεν πάω διακοπές φέτος” για έναν από τους δύο Ελληνες

Εξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ 4 στους 10 ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%

Νάξος: Εγκαίνια (03/06) της έκθεσης Εργαστηρίου Παιδικής Τέχνης

Το Εργαστήριο Παιδικής Τέχνης Φλώρακα - Χάλκου μας προσκαλεί στην Εκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών (Νάξος)

Μ Βρετανία: Αντικλεπτικά σε …μπριζόλες και τυριά (!!!)

Βρετανικά super market προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις κλοπές τροφίμων απο τα ράφια

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Σαντορίνη – Αθηνιός: Μόνο σε μία ημέρα αποβιβάστηκαν 4.400 επιβάτες (!!!)

Η Σαντορίνη αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Κυκλάδες... Το λιμάνι του Αθηνιού γεμίζει καθημερινά από κόσμο...

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ύμνοι Σουηδού δημοσιογράφου για 10 ελληνικούς προορισμούς. 2η η Νάξος

Ο κος Olsson αγαπάει με πάθος τη χώρα μας και την επισκέπτεται τακτικά, είτε στο πλαίσιο δημοσιογραφικών ταξιδιών (press trips) που διοργανώνει η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας, είτε ιδιωτικά.

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

ZANTE FERRIES: Εκπτώσεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Εκπτώσεις (στο - 20%) στη γραμμή των Κυκλάδων για το καλοκαίρι του 2023 από την Zante Ferries

Κουφονήσια: Η γιορτή του Ψαρά ξεκινάει απόψε με άρωμα …Σκύρου

Σάββατο 27 Μαϊου και στα Κουφονήσια χορεύουν και διασκεδάζουν... Γιορτή του Ψαρά με καλεσμένους από τη Σκύρο

“Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Αναβολή λόγω εκλογών και πάει Νοέμβριο

Το Ζ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο «Η Νάξος δια μέσου των αιώνων» λόγω εκλογών μετατίθεται σε νέα ημερομηνία .. Πότε θα γίνει

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος – “Παρά θίν αλός” (12ο Φεστιβάλ): Διήμερο παραστάσεων με τον θρυλικό “Οδυσσεβάχ”

12ο Φεστιβάλ θεάτρου "Παρά θίν αλός" .... "Ο "Οδυσσεβάχ" και η παρέα του - Απόψε (27/05) και αύριο (28/05) στις 8:00, στο Ιάκωβος Καμπανέλλης με είσοδο ελεύθερη