Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΜύκονος: Επαναφορά της πολεοδομίας, πως επηρεάζονται γειτονικά νησιά

Μύκονος: Επαναφορά της πολεοδομίας, πως επηρεάζονται γειτονικά νησιά

|

Την επανίδρυση πολεοδομίας στη Μύκονο ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Η υπηρεσία δεν θα μεταφερθεί άμεσα από τη Σύρο, αλλά είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Εν τω μεταξύ χθες, στην παραλία της Ψαρούς, σφραγίστηκε ένα μικρό μέρος του συγκροτήματος του Nammos από τις Αρχές. Προηγήθηκε η αναστολή… σε προεκλογικούς ρυθμούς όλων των αδειών λειτουργίας από το υπουργείο Τουρισμού. Η πλευρά του Nammos πέρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην αντεπίθεση, καταθέτοντας καταρχήν νέο αίτημα αναστολής της διαδικασίας, ενώ αναμένεται συνέχεια.

Η υπηρεσία δόμησης στη Μύκονο είχε καταργηθεί το 2017 και έκτοτε το νησί εξυπηρετούνταν από την πολεοδομία της Σύρου. Πλέον όμως ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά της στο νησί, καθώς στις 10 Μαΐου η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου υπέγραψε τη διαπιστωτική πράξη με την οποία ορίζεται ποιοι δήμοι έχουν στελεχική επάρκεια για τη δημιουργία υπηρεσίας δόμησης, ανάμεσα σε αυτές και ο Δήμος Μυκόνου.

Η Ανδρος και η Μήλος

Με την ίδια απόφαση κάποια νησιά, όπως η Ανδρος και η Μήλος, θα χάσουν την υπηρεσία δόμησης και θα υπαχθούν σε κάποιο άλλο νησί.

Να σημειωθεί πάντως ότι παρά την ανακούφιση, που σίγουρα θα αισθάνονται οι υπάλληλοι της πολεοδομίας Σύρου για την απόφαση αυτή (καθώς τα 2/3 της εργασίας τους αφορά την εξέταση των καταγγελιών στο νησί), η υπηρεσία έδειξε ιδιαίτερο ζήλο (παρά την υποστελέχωσή της) στην καταγραφή αυθαιρεσιών και στη Μύκονο. Αντίθετα, η υπηρεσία δόμησης στη Μύκονο έχει κλείσει δύο φορές εξαιτίας υποστελέχωσης αλλά και περιπτώσεων διαφθοράς.

Κατά τα λοιπά, χθες οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Nammos ήταν ραγδαίες. Μετά την απόρριψη, προχθές, της αίτησης αναστολής που είχαν καταθέσει μισθωτές και ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων του Nammos, οι εκπρόσωποί τους κατέθεσαν στο Εφετείο Αθηνών νέα αίτηση, ζητώντας να «παγώσει» η διοικητική διαδικασία (ανάκληση αδειών, σφράγιση, άσκηση διώξεων).

Ως νεότερο γεγονός, οι εκπρόσωποι του Nammos κατέθεσαν στο δικαστήριο αίτηση που υπέβαλαν χθες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, να ορίσει πραγματογνώμονα που να ελέγξει τις δηλώσεις «τακτοποίησης» των δύο κτιρίων σε σχέση με την πραγματική τους κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος υποστήριξαν ότι η σημερινή κατάσταση των κτιρίων (520 τετραγωνικά μέτρα και 40 τ.μ.) διαφέρει σημαντικά από εκείνη που δηλώθηκε, υποδηλώνοντας ότι τα κτίρια επεκτάθηκαν παράνομα, ενώ η πλευρά του Nammos υποστήριξε ότι οι επιθεωρητές δεν είχαν σωστή εικόνα επειδή δεν είχαν πρόσβαση στα ακίνητα.

«Είμαστε αναρμόδιοι»
Στη συνέχεια, στις 11.30 χθες το πρωί, συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου με θέμα την αναστολή των αδειών λειτουργίας του Nammos. Ομως, όπως διαπιστώθηκε, στον φάκελο που διατηρεί η υπηρεσία δεν υπήρχε άδεια εν ισχύι από καμία από τις εταιρείες που σχετίζονται με το Nammos, παρά μόνο μια παλαιά άδεια του 2015 η οποία είχε ανακληθεί το 2021. Ως εκ τούτου ο δήμος δήλωσε αναρμόδιος.

«Ο Δήμος Μυκόνου πάντα διεκδικούσε από την Πολιτεία την εφαρμογή των νόμων και τη διαμόρφωση κανόνων σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς.

«Από την πλευρά μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, λειτουργούμε με σοβαρότητα, αμεσότητα και υπευθυνότητα. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή το έγγραφο που λάβαμε προχθές το απόγευμα από τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος σχετικά με την αναστολή της άδειας λειτουργίας του Nammos, ενημερώνουμε ότι η μοναδική άδεια λειτουργίας καταστήματος που έχει εκδοθεί από τον δήμο το 2015 έχει ανακληθεί από το 2021, και επομένως στερούμαστε της δυνατότητας επιβολής κυρώσεων», συμπλήρωσε. Οπως προέκυψε, οι βασικές άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων στον χώρο του Nammos είχαν εκδοθεί από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) Κυκλάδων, οι οποίες και ανεστάλησαν. Στη συνέχεια ξεκίνησε η επιχείρηση σφράγισης του χώρου, με εντολή του εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου.

Τελικά η σφράγιση που πραγματοποιήθηκε χθες ήταν μάλλον μικρότερη από την αναμενόμενη. Σφραγίστηκε το εστιατόριο-καφέ Concept, το οποίο δεν είχε ξεκινήσει ακόμα τη λειτουργία του, ενώ το εμπορικό κέντρο Nammos Village και το «παλαιό» εστιατόριο Nammos συνέχισαν χθες να λειτουργούν κανονικά (είχαν ξεκινήσει στις 28 Απριλίου). Μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν ήταν γνωστό αν θα υπάρχει συνέχεια.

«Η επιχείρηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα για τη δικαίωσή της», δηλώνει στην «Καθημερινή» ο Νίκος Αγαπηνός, εκπρόσωπος των μισθωτριών επιχειρήσεων, προαναγγέλλοντας την κατάθεση προσφυγής κατά της απόφασης σφράγισης.

Σήμα εκατομμυρίων
Να σημειωθεί ότι γύρω από το εμπορικό σήμα του Nammos δραστηριοποιούνται σήμερα (τουλάχιστον) οκτώ επιχειρήσεις, με κυριότερες τη Nammos World (που είχε πέρυσι κύκλο εργασιών 27,38 εκατ. ευρώ) και τη Nammos Village Property Management (με κύκλο εργασιών πέρυσι 400.000 ευρώ). Το μεγαλύτερο ποσοστό στη Nammos World έχει από τον Μάρτιο εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θα βρω γιατρό στις διακοπές; Η υγειονομική εικόνα στα νησιά το καλοκαίρι του 2025

Περισσότερες προσλήψεις, ασθενοφόρα και κίνητρα για γιατρούς θωρακίζουν τη νησιωτική Ελλάδα – Πού παραμένουν τα προβλήματα

Θηρασία: Πρωτοκυκλαδικά σύμβολα σε αγγείο με ρίζες από τη Νάξο

Σημαντικό σφράγισμα σε λαβή αγγείου από την Κοίμηση Θηρασίας αποκαλύπτει πρώιμες μορφές επικοινωνίας και κοινωνικής οργάνωσης στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.

Νάξος: Ο Ουφ! και οι Μικροί Ερωδιοί φέρνουν μουσική μαγεία στις Εγγαρές

Ένα παραμυθένιο μουσικοθεατρικό δρώμενο με μαέστρους... μικρά παιδιά! Τετάρτη 23 Ιουλίου στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νότιες Κυκλάδες και κυριαρχικά δικαιώματα: Τα νέα θαλάσσια πάρκα φέρνουν διπλωματικές εντάσεις με την Τουρκία

Η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της μέσω περιβαλλοντικής προστασίας – Αντιδράσεις από την Άγκυρα για «μονομερείς ενέργειες» σε περιοχές που θεωρεί «γκρίζες ζώνες»

Πάφος – Μακάμπι Τελ Αβίβ: Ισοπαλία με αξία στην πρώτη μάχη του Champions League

Οι Κύπριοι θέλουν να προστατέψουν την έδρα, οι Ισραηλινοί παίζουν με στόχο την πρόκριση – Το “Χ” στο 3.40 έχει τη δική του δυναμική

ΟΦΥΠΕΚΑ: Ιστορική φωλεοποίηση Πράσινης Χελώνας στη Νάξο, πρώτη φορά στις Κυκλάδες!

Η παραλία στον Απόλλωνα φιλοξένησε για πρώτη φορά μια Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas), σηματοδοτώντας ένα σπάνιο και ιδιαίτερα σημαντικό οικολογικό γεγονός για τη Νάξο και ολόκληρο το Αιγαίο.

Fraport – Αναβαθμίζονται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ποιες ημερομηνίες κλείνουν οι διάδρομοι σε Σαντορίνη, Μύκονο

Η Fraport Greece ξεκινά την τέταρτη φάση έργων σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με προσωρινές αναστολές λειτουργίας των διαδρόμων — Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα για κάθε νησί

Νάξος – Εγγαρές: Παραδοσιακό πανηγύρι στην Αγία Άννα, η μουσική ενώνει τις γενιές στη Νάξο

Την Παρασκευή 25 Ιουλίου, οι Εγγαρίτες τιμούν την Αγία Άννα με γλέντι στην πλατεία του χωριού – Ζωντανή μουσική, χορός και αυθεντική νησιώτικη ψυχή με τους Κουτούζο, Γκούφα, Μπαρδάνη, Μπίλακο και Κλουβάτο

Άνδρος: Το διακριτικό κόσμημα των Κυκλάδων που κερδίζει τις καρδιές εκτός σεζόν

Το διεθνές ταξιδιωτικό μέσο Low Season Traveller εξυμνεί την Άνδρο για την αυθεντικότητα, την ηρεμία και την πολυεπίπεδη ομορφιά της — μια απόδραση που δεν κραυγάζει, αλλά μαγεύει

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Πανναξιακός ΑΟΚ: Μεταγραφικό restart με τέσσερα νέα πρόσωπα και στόχος η κορυφή

Νέα πρόσωπα, νέο πάθος, μία αποστολή: η επιστροφή στη National League 1 – Σβάρνας, Μαραβέγιας, Καλαμπογιάς και Μιλόσεβιτς έρχονται για τη μεγάλη ανατροπή

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι