Με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, τον Περιφερειάρχη και τους βουλευτές Αιγαίου και το Δήμαρχο Μυκόνου η νεοσύστατη Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Μυκόνου, ζητά τη διατήρηση της αρτιότητας των τεσσάρων στρεμμάτων στα υφιστάμενα αγροτεμάχια που ήταν άρτια πριν την αναστολή αδειών και μέχρι σήμερα, αντί για τα οκτώ στρέμματα που προβλέπεται να ορίσει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μυκόνου και τη συνέχιση διαδικασιών έγκρισης οικοδομικών αδειών που βρίσκονται σε διαδικασία προέγκρισης και έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου ή έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες, εξεταζόμενες με τους υφιστάμενους όρους δόμησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή στεγαστική κρίση αλλά και η πλήρης απαξίωση των περιουσιών των Μυκονιατών, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ:
* Η αύξηση της αρτιότητας εκτός σχεδίου δόμησης για κατοικία από 4 σε 8 στρέμματα, όπως προτείνεται, απαγορεύει ουσιαστικά τη δόμηση στο 90-95% των αγροτεμαχίων. Η ρύθμιση αυτή:
* Καταργεί το δικαίωμα δόμησης πολλών πολιτών.
* Απαξιώνει και αχρηστεύει πλήρως την περιουσία τους.* Διαψεύδει την προσδοκία τους για απόκτηση στέγης.
* Προκαλεί οικονομική καταστροφή σε πολίτες που έχουν ήδη επενδύσει σε ακίνητα 4 στρεμμάτων.* Παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ασφάλειας δικαίου που έδινε δικαίωμα αρτιότητας στα 4 στρέμματα.
Η Μύκονος βιώνει μια οξεία στεγαστική κρίση, με έλλειψη κατοικιών τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους εργαζόμενους που στηρίζουν την οικονομία του τουρισμού. Η προτεινόμενη αύξηση της αρτιότητας θα επιδεινώσει την κρίση αυτή, ευνοώντας τις μεγάλες ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε χέρια ξένων επενδυτών, εις βάρος της μυκονιάτικης μικροϊδιοκτησίας.
Επιπλέον, η απαγόρευση της νόμιμης δόμησης θα οδηγήσει μοιραία στην αύξηση της αυθαίρετης δόμησης, η οποία δημιουργεί προβλήματα στο νησί, στερεί έσοδα από το κράτος και υπονομεύει το κράτος δικαίου, αναφέρει επίσης.
Τα αιτήματα είναι:
* Διατήρηση της αρτιότητας των τεσσάρων στρεμμάτων στα υφιστάμενα αγροτεμάχια που ήταν άρτια πριν την αναστολή αδειών και μέχρι σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή στεγαστική κρίση.
* Συνέχιση διαδικασιών έγκρισης οικοδομικών αδειών που βρίσκονται σε διαδικασία προέγκρισης και έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου ή έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες, εξεταζόμενες με τους υφιστάμενους όρους δόμησης.
* Δυνατότητα κατασκευής κατοικιών μικρής επιφανείας και μικρών αγροτουριστικών εγκαταστάσεων (οινογνωσία, οινοποιία, εμφιαλωτήρια, τυροκομεία) στη ζώνη γεωργοκτηνοτροφικής ανάπτυξης, μη βιομηχανικής χρήσης και στις ζώνες Α5, Β1 & Β5.
* Επέκταση ορίων οικισμών σε αραιοδομημένες περιοχές του νησιού μας όπως η ‘Ανω Μερά, ‘Αγιος Στέφανος, Τούρλος, ‘Αγιος Ιωάννης.
* Αναθεώρηση των προτεινόμενων επεκτάσεων των ήδη υπαρχόντων οικισμών της Χώρας και της ‘Ανω Μεράς, οι οποίες κρίνονται ανεπαρκείς για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του νησιού.
* Αύξηση της φέρουσας ικανότητας με επενδύσεις σε δημόσια έργα, όπως οδικά δίκτυα, μαρίνες, επέκταση δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, μονάδες αφαλάτωσης, σχολικές μονάδες κ.α. προκειμένου να είναι δυνατή και η υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στο νησί.
Πληροφορίες από: https://www.newmoney.gr