Ελέγχους στη Μύκονο ξεκίνησε χθες κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και της Οικονομικής Αστυνομίας, συνοδεία εισαγγελέα και ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Στη λίστα των ελέγχων βρίσκονται δώδεκα γνωστά ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια του νησιού, όλα σε εκτός σχεδίου περιοχές του νησιού.
Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος εξήγγειλε τη χρήση συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για τη σύγκριση των αεροφωτογραφιών του 2011 με σημερινές, ώστε να εντοπιστούν τυχόν αυθαίρετες «επεκτάσεις» κτιρίων. Το κλιμάκιο, που συγκροτήθηκε με χρήση της διάταξης που πρόσφατα ψηφίστηκε (ν. 5037/2023), κατεβαίνει στη Μύκονο με λίστα δώδεκα επιχειρήσεων – όλες παραλιακές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις που θα ελεγχθούν για τυχόν πολεοδομικές, περιβαλλοντικές και φορολογικές παραβάσεις είναι οι Alemagu στη Φτελιά, το Cavo Tagoo στη Χώρα, τα Jackie O και Super Paradise στην ομώνυμη παραλία, τα Κuzina και Ρasaji στον Ορνό, τα Lohan και Solimar στο Καλό Λιβάδι, το Ρrincipote στον Πάνορμο, τα Santana και Skorpios στην Παράγκα, το Nammos στην Ψαρού. Οπως έχει αναφέρει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, πρόκειται για περιπτώσεις για τις οποίες έχουν γίνει καταγγελίες στις Αρχές.
Αυτοί οι έλεγχοι έρχονται σε συνέχεια των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από κλιμάκιο αρχαιολόγων, συνοδευόμενων από υπαλλήλους της πολεοδομίας Σύρου (όπου υπάγεται ακόμη η αρμοδιότητα της Μυκόνου).
Σε δεύτερο επίπεδο, ο κ. Σκρέκας υποσχέθηκε τον εντοπισμό πολεοδομικών αυθαιρεσιών μέσω συστήματος τεχνητής νοημοσύνης. «Προφανώς το πράγμα στη Μύκονο έχει ξεφύγει. Οπότε αναλάβαμε μια σειρά δράσεων με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, με σύγκριση αεροφωτογραφιών του 2011 με σημερινές. Στόχος είναι να ελεγχθούν συστηματικά όλες οι παράνομες κατασκευές στο νησί», ανέφερε την Κυριακή σε συνέντευξή του («Αυτοψία», Alpha). «Οτιδήποτε έχει προκύψει μετά το 2011 θα υποστεί κυρώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, στο νησί δεν υπολείπονται οι πολεοδομικοί έλεγχοι – για παράδειγμα το 2021 είχαν διαπιστωθεί 221 παραβάσεις και είχαν επιβληθεί πρόστιμα ανέγερσης ύψους 20 εκατ. ευρώ και πρόστιμα διατήρησης ύψους 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης, έπειτα από αυτοψία είχε κατεδαφιστεί μια παράνομη εγκατάσταση στην παραλία Ελιά. «Φυσικά και έχουμε εικόνα για το τι συμβαίνει στη Μύκονο», ανέφερε. «Ομως υπάρχουν άνθρωποι στο νησί που θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου, ότι ζουν σε ανεξάρτητη επικράτεια».
Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο
Οσον αφορά το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) που εκπονείται αυτή την περίοδο για τη Μύκονο, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Να σημειωθεί ότι η πρώτη ενότητα του σχεδίου έπρεπε να έχει δοθεί σε διαβούλευση στις αρχές Φεβρουαρίου, κάτι που όμως δεν έχει συμβεί ακόμη. Η νομοθεσία για τα ΕΠΣ προβλέπει την εκπόνησή τους σε μια φάση η οποία περιλαμβάνει δύο ενότητες, την ανάλυση των χωρικών δεδομένων και τη διατύπωση της πρότασης του νέου πολεοδομικού σχεδίου. Και συνολικό χρόνο ολοκλήρωσης ενός ΕΠΣ περί το ενάμισι έτος, χρόνος εξαιρετικά περιορισμένος για τέτοιας έκτασης έργο, που δεν έχει έως σήμερα επιτευχθεί σε κανένα ΕΠΣ αυτού του είδους (λ.χ. Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι, Ελαφόνησος).
Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr