Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΜονογυιού: "Σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού"

Μονογυιού: “Σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού”

|

Η Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κα Κατερίνα Μονογυιού παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής για την ίδρυση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο όμορφο νησί της Νάξου, προσκεκλημένη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η Υφυπουργός Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μάρος Σέφκοβιτς, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης,  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Το Ταμείο με χρηματοδότηση που προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ στοχεύει στην υλοποίηση δράσεων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την αντιμετώπιση κρίσιμων αναγκών όπως η ύδρευση και η άρδευση. Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από τις δημοπρασίες 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με επενδύσεις που περιλαμβάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποβρύχιες διασυνδέσεις και συστήματα «πράσινης» αφαλάτωσης.

Η κα Μονογυιού δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τα νησιά μας. Η δέσμευση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη μετάβαση γίνεται πράξη με το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Ιδιαιτέρως σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού. Οι Κυκλάδες, πρωτοπόρες στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα επωφεληθούν πολλαπλά ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία.»

Στο πλαίσιο των δράσεων ξεχωρίζει η χρηματοδότηση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για τη «πράσινη» αφαλάτωση στις Κυκλάδες αντιμετωπίζοντας τη λειψυδρία μέσω συνδυασμού έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αντλησιοταμίευσης.

Παράλληλα, επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα και υποδομές ηλεκτροδότησης πλοίων με συνολική χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ υπόσχονται να μεταμορφώσουν το ενεργειακό προφίλ των νησιών μας.

Ο Πρωθυπουργός νωρίτερα είχε παραστεί στην Δοξολογία για της Ένοπλες Δυνάμεις που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας, πολιούχου της Χώρας της Νάξου. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, η κα Μονογυιού καθώς και οι τοπικοί φορείς συμμετείχαν στη Λιτανεία της Θαυματουργής Ιερής Εικόνας στους δρόμους της Χώρας.

Η Βουλευτής Κυκλάδων για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε:  «Με βαθύτατο σεβασμό και υπερηφάνεια τιμούμε σήμερα τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Τους άνδρες και τις γυναίκες, που με αφοσίωση, θάρρος και υψηλό αίσθημα καθήκοντος προστατεύουν την εθνική μας κυριαρχία, διασφαλίζοντας την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους μας.

Ιδιαίτερα για εμάς τους Κυκλαδίτες, που ζούμε στο σταυροδρόμι του Αιγαίου, η παρουσία και η προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ανεκτίμητη αξία. Εύχομαι ολόψυχα υγεία, δύναμη και ευημερία σε όλους τους υπηρετούντες και τις οικογένειές τους που μοιράζονται το βάρος της προσφοράς. Σας ευχαριστούμε και σας τιμούμε κάθε ημέρα! Χρόνια πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις μας! Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Forbes: Η Οία της Σαντορίνης στα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, με την Οία να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.