Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΜονογυιού: "Σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού"

Μονογυιού: “Σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού”

|

Η Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κα Κατερίνα Μονογυιού παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής για την ίδρυση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο όμορφο νησί της Νάξου, προσκεκλημένη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η Υφυπουργός Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μάρος Σέφκοβιτς, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης,  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Το Ταμείο με χρηματοδότηση που προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ στοχεύει στην υλοποίηση δράσεων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την αντιμετώπιση κρίσιμων αναγκών όπως η ύδρευση και η άρδευση. Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από τις δημοπρασίες 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με επενδύσεις που περιλαμβάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποβρύχιες διασυνδέσεις και συστήματα «πράσινης» αφαλάτωσης.

Η κα Μονογυιού δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τα νησιά μας. Η δέσμευση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη μετάβαση γίνεται πράξη με το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Ιδιαιτέρως σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού. Οι Κυκλάδες, πρωτοπόρες στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα επωφεληθούν πολλαπλά ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία.»

Στο πλαίσιο των δράσεων ξεχωρίζει η χρηματοδότηση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για τη «πράσινη» αφαλάτωση στις Κυκλάδες αντιμετωπίζοντας τη λειψυδρία μέσω συνδυασμού έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αντλησιοταμίευσης.

Παράλληλα, επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα και υποδομές ηλεκτροδότησης πλοίων με συνολική χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ υπόσχονται να μεταμορφώσουν το ενεργειακό προφίλ των νησιών μας.

Ο Πρωθυπουργός νωρίτερα είχε παραστεί στην Δοξολογία για της Ένοπλες Δυνάμεις που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας, πολιούχου της Χώρας της Νάξου. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, η κα Μονογυιού καθώς και οι τοπικοί φορείς συμμετείχαν στη Λιτανεία της Θαυματουργής Ιερής Εικόνας στους δρόμους της Χώρας.

Η Βουλευτής Κυκλάδων για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε:  «Με βαθύτατο σεβασμό και υπερηφάνεια τιμούμε σήμερα τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Τους άνδρες και τις γυναίκες, που με αφοσίωση, θάρρος και υψηλό αίσθημα καθήκοντος προστατεύουν την εθνική μας κυριαρχία, διασφαλίζοντας την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους μας.

Ιδιαίτερα για εμάς τους Κυκλαδίτες, που ζούμε στο σταυροδρόμι του Αιγαίου, η παρουσία και η προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ανεκτίμητη αξία. Εύχομαι ολόψυχα υγεία, δύναμη και ευημερία σε όλους τους υπηρετούντες και τις οικογένειές τους που μοιράζονται το βάρος της προσφοράς. Σας ευχαριστούμε και σας τιμούμε κάθε ημέρα! Χρόνια πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις μας! Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρωκτολογικές παθήσεις: Συμπτώματα, διάγνωση και σύγχρονες λύσεις

Μεταξύ των συνηθέστερων πρωκτολογικών προβλημάτων συγκαταλέγονται οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού, τα περιεδρικά συρίγγια και αποστήματα, τα κονδυλώματα, καθώς και η κύστη κόκκυγος

Νέα θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε παιδιά - με μορφωμένους γονείς- που μεγαλώνουν μέσα στη στέρηση

Θεσμοθετήθηκε το Μεταβατικό Πλαίσιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τεχνικές προδιαγραφές, χρόνοι ετοιμότητας, συνεργασίες με αερομεταφορείς και εμπλοκή ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Νέος κάδος ανακύκλωσης μπαταριών στην Παλάδα Τήνου, Μικρές κινήσεις, μεγάλη προστασία

Ο Δήμος Τήνου ενισχύει τις υποδομές ανακύκλωσης με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο νησί

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Κατάπολα: Η Γιορτή του Ψαρά, μία νύχτα με φως, θάλασσα και παράδοση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στα Κατάπολα, η Αμοργός τιμά τους ανθρώπους της θάλασσας με μουσική, ψυχή και την υπογραφή του Amorgorama

Σφοδρή διαμαρτυρία του Δήμου Κύθνου προς τον ΣΚΑΪ για δυσφημιστική εκπομπή

«Δημόσιος λιθοβολισμός ενός ολόκληρου νησιού» – Η επιστολή του Δήμου για τον τρόπο παρουσίασης της Κύθνου στην εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα»

Μέχρι 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Πρωτοβουλία στήριξης από τα Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Κάλεσμα αλληλεγγύης από τη Νάξο για την Παλαιστίνη, συγκέντρωση την Κυριακή στην παραλία

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Παλαιστίνη συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα «March to Gaza» με συγκέντρωση στις 8μμ, Κυριακή 15 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία παραλίας Νάξου

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.