Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΜεγάλη τουριστική επένδυση στις Κολυμπήθρες Πάρου από την ΕΚΤΕΡ

Μεγάλη τουριστική επένδυση στις Κολυμπήθρες Πάρου από την ΕΚΤΕΡ

|

Η επένδυση της ΕΚΤΕΡ στην Πάρο μπαίνει σε σημαντική φάση εξέλιξης, με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην περιοχή Κολυμπήθρες να έχει ήδη αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το έργο αφορά συνολική έκταση 328 στρεμμάτων, όπου προβλέπεται η δημιουργία ενός σύγχρονου, πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος, που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει σημαντικά την τουριστική υποδομή της Πάρου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της επένδυσης

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται η κατασκευή ενός πεντάστερου ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, το οποίο θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες φιλοξενίας σε ελίτ πελατεία, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών που αναζητούν πολυτέλεια και αυθεντική εμπειρία διακοπών.

Παράλληλα, το επενδυτικό πλάνο προβλέπει την ανέγερση τουριστικών κατοικιών μονώροφων και διώροφων, που θα λειτουργούν ως τουριστικά ακίνητα δεύτερης κατοικίας. Οι κατοικίες αυτές σχεδιάζονται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την τοπική αισθητική, με μέγιστο ύψος 3,5 μέτρων και περιορισμένη πυκνότητα, ώστε να διατηρείται η αρμονία με το τοπίο.

Ένα ακόμα καινοτόμο στοιχείο της επένδυσης είναι η ανάπτυξη οργανωμένης τουριστικής κατασκήνωσης πολυτελούς διαβίωσης (glamping), που αποτελεί ένα ανερχόμενο τουριστικό προϊόν, συνδυάζοντας την επαφή με τη φύση και την άνεση υψηλών προδιαγραφών. Η ζώνη του glamping θα προσφέρει μία εναλλακτική μορφή φιλοξενίας, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες τάσεις τουρισμού.

Χωροταξική οργάνωση και χρήσεις γης

Η έκταση των 328 στρεμμάτων διαιρείται σε ζώνες με διαφορετικές χρήσεις και όρους δόμησης:

  • Πρώτη ζώνη (217 στρέμματα): Τουριστικά καταλύματα, τουριστικές κατοικίες, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια και καφετέριες, καθώς και χώροι στάθμευσης. Εδώ θα βρίσκεται και το πεντάστερο ξενοδοχείο.
  • Δεύτερη ζώνη (111 στρέμματα): Ενισχυμένη προστασία του περιβάλλοντος με αυστηρούς περιορισμούς. Σε τμήματα αυτής της ζώνης επιτρέπεται η ανέγερση κατασκηνώσεων (glamping) και κέντρων αναψυχής, ενώ σε άλλα τμήματα απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση ή αλλοίωση του φυσικού εδάφους.

Οι όροι δόμησης προβλέπουν περιορισμένο ύψος, πυκνότητα έως 8 κλίνες ανά στρέμμα και ελάχιστη απόσταση 100 μέτρων από τον αιγιαλό, με στόχο τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και την προστασία του τοπίου.

Οικονομικά μεγέθη και χρηματοδότηση

Η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη της επένδυσης ανέρχεται σε 53 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που επιβεβαιώνει τη στρατηγική του σημασία και το υψηλό επίπεδο βιωσιμότητας που πληροί. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί με δάνειο ύψους 42,6 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο παρέχει χρηματοδοτική στήριξη υπό ευνοϊκούς όρους, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της υλοποίησης.

Το σχέδιο προβλέπει αυστηρούς περιορισμούς στην προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων, καθώς και μέτρα για τη διατήρηση της αισθητικής αρμονίας και της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.

Προοπτικές και επιπτώσεις

Η επένδυση της ΕΚΤΕΡ αναμένεται να προσφέρει σημαντική ώθηση στον τουριστικό τομέα της Πάρου, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία για το νησί. Η ήπια, αλλά ταυτόχρονα υψηλών προδιαγραφών τουριστική ανάπτυξη θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση του προϊόντος και θα τοποθετήσει την Πάρο σε πιο ανταγωνιστική θέση στην ελληνική και διεθνή τουριστική αγορά.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης στο ΣτΕ και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας από τις πιο σημαντικές και φιλόδοξες τουριστικές επενδύσεις της περιοχής.

Με πληροφορίες από τη σελίδα tornosnews.gr 

#Πάρος #Κολυμπήθρες #ΕΚΤΕΡ #ΤουριστικήΕπένδυση #Glamping #Ξενοδοχείο #ΤαμείοΑνάκαμψης #Κυκλάδες #Ελλάδα #NaxosPress


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πιστοποιήσεις καταλληλότητας για 8 παιδικές χαρές σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Με απευθείας ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία προχωρά ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των παιδικών χαρών σε Νάξο, Φιλώτι, Απείρανθο, Κουφονήσι και άλλες κοινότητες.

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.

Η Solana ανακάμπτει δυναμικά! Τελευταία ανάλυση αγοράς και ευκαιρίες εξόρυξης cloud υψηλής απόδοσης

Λόγω της συνολικής ανάκαμψης της αγοράς και της αυξημένης δραστηριότητας στο on-chain οικοσύστημα, η τιμή του SOL αυξήθηκε κατά 12% σε μόλις μία εβδομάδα, πλησιάζοντας σταθερά το ιστορικό υψηλό του

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Αμοργός: Οι ξακουστοί Αμοργινοί Χιτώνες “ζωντανεύουν” απόψε στα Κατάπολα

Η λογοτέχνης Ειρήνη Π. Βεκρή παρουσιάζει την ιστορία και τον συμβολισμό των περίφημων αμοργιανών χιτώνων, σήμερα Δευτέρα 18 Αυγούστου στο Βοτανικό Πάρκο Αμοργού.

Σύρος: Ανοίγει η αυλαία για το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ στην Άνω Σύρο

Με ελεύθερη είσοδο και τρεις κορυφαίες συναυλίες, το ΑΝΩ Festival επιστρέφει δυναμικά, γεφυρώνοντας την εκκλησιαστική μουσική παράδοση με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Το πέρασμα του “Blue Star 1” και η σιωπή της θάλασσας

Στο ξημέρωμα μιας ήσυχης μέρας, η θάλασσα γίνεται καθρέφτης συναισθημάτων και το Blue Star 1, κάτι παραπάνω από ένα πλοίο: σύμβολο ελπίδας, μνήμης και συνέχειας.

Έλτσε – Μπέτις: Επιστροφή με… Μπακαμπού στην Πριμέρα Ντιβισιόν

Η Έλτσε υποδέχεται την πιο έμπειρη Μπέτις στην πρεμιέρα της La Liga, με στόχο μια δυναμική επιστροφή στα «σαλόνια» – Στο προσκήνιο ο Σεντρίκ Μπακαμπού.

Ιερό Δηλίου Απόλλωνα (Πορτάρα) Νάξου: Αλλοίωση μνημείου ή αλλοίωση τουριστικού αξιοθέατου.

Ο τουρισμός μεταλλάσσει σταδιακά τον αρχαιολογικό χώρο, σε εμπορικό σύνθετο αξιοθέατο. Η Πορτάρα από ιστορική ταυτότητα της Νάξου, έχει μετατραπεί στην τουριστική ταυτότητα της, ως διεθνής προορισμός.

Τζόκερ: Δύο υπερτυχεροί από την Αττική, μοιράζονται 28,8 εκατομμύρια ευρώ

Μετά από 40 συνεχόμενα τζακ ποτ, το Τζόκερ ανέδειξε δύο νικητές στην Αττική που κερδίζουν από 14,4 εκατ. ευρώ, ενώ εννέα ακόμη παίκτες πήραν από 100.000 ευρώ.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.