Στη Σχοινούσα οι νέοι του νησιού μαθαίνουν τα μυστικά της μουσικής και δη των οργάνων από τον συντοπίτη τους μουσικό Νίκο Οικονομίδη
Εάν υπάρχει ένας μουσικός που εκφράζει τις Μικρές Κυκλάδες αυτός δεν είναι άλλος από τον Νίκο Οικονομίδη, ο οποίος γεννήθηκε στη Σχοινούσα, ολοκλήρωσε το Δημοτικό στο νησί των Μικρών Κυκλάδων και στη συνέχεια μετακόμισε οικογενειακώς στην Αθήνα όπου και ασχολήθηκε με τη μουσική. Άλλωστε οι καταβολές λόγω οικογένειάς υπήρχαν και έτσι δεν ήταν δύσκολο… Σήμερα είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους καλλιτέχνες στο χώρο κυρίως της νησιώτικης μουσικής και όπως βλέπετε στο βιογραφικό του (ακολουθία) στο ενεργητικό του έχει πολύ δυνατές συνεργασίες.
Όμως, δεν ξεχνάει τις Μικρές Κυκλάδες. Σχεδόν όλο το καλοκαίρι βρίσκεται ανάμεσα σε Ηρακλειά – Σχοινούσα – Κουφονήσια και λαμβάνει μέρος σε όλες σχεδόν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις έχοντας στο πλευρό του και την Κυριακή Σπανού… Πρόσφατα – εξού και η αναφορά – ολοκλήρωσε σειρά μαθημάτων μουσικής για τα νέα παιδιά των τριών νησιών στις Μικρές Κυκλάδες, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια. Και όπως αναφέρει η ιστοσελίδα « Σύλλογος Νέων Σχοινούσας» για το συγκεκριμένο γεγονός «Ευχαριστούμε από καρδιάς τον συντοπίτη μας, Νίκο Οικονομίδη για τα μαθήματα που παρέδωσε σε παιδιά και νέους της Σχοινούσας, της Ηρακλειάς και του Κουφονησίου. Τα λόγια δεν θα μπορέσουν ποτέ να περιγράψουν τη χαρά και τη λάμψη που είδαμε στα μάτια των παιδιών.. την περηφάνια των γονιών και των φίλων..
Η παράδοση και η ελπίδα του τόπου μας είναι στα χέρια τους… Τα μαθήματα θα συνεχιστούν τον Απρίλιο!! Nikos Oikonomidis Kyriaki Spanou Afull σας περιμένουμε!!!!»
Και παραθέτουμε το βιογραφικό του Νίκου Οικονομίδη
Γεννήθηκε στη Σχοινούσα των Κυκλάδων, από μουσική οικογένεια πολλών γενεών και πήρε τα πρώτα του ερεθίσματα από τον παππού και τον πατέρα του, γνωστούς βιολάτορες.
Σπούδασε κλασικό βιολί στο Ωδείο Αθηνών με την Ισμήνη Κάρτερ-Χρυσοχόου και στο Εθνικό Ωδείο με τον Κώστα Σέττα. Πάντοτε, όμως, ερευνούσε και μελετούσε το είδος που τον ενδιέφερε πρώτιστα, την παραδοσιακή μουσική. Ξεκίνησε την επαγγελματική του συνεργασία – σε ηλικία 15 χρόνων – με τη Δώρα Στράτου και συμμετείχε στην καταγραφή της εθνικής μας μουσικής, από τον Έβρο ως την Κύπρο, σε δίσκους και σε φιλμ για την κρατική ραδιοτηλεόραση.
Ο ίδιος ασχολείται με τη συστηματική καταγραφή παραδοσιακών κομματιών, όπως αυτά που περιέλαβε στο δίσκο ”Θαλασσινά Περάσματα” με τραγούδια που ερμηνεύει ο ίδιος ,η Μαρίζα Κωχ και άλλοι καλλιτέχνες.. Έχει καταγράψει την μουσική παράδοση των Κυθήρων στο διπλό CD με τίτλο: ”Πέρασμα στα Κύθηρα’ σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο “Μυρτιά” Κυθήρων και ολοκλήρωσε την καταγραφή της παραδοσιακής μουσικής της Αμοργού, με τον Σύλλογο πολιτισμού και τέχνης “Σημωνίδης” στο δίσκο “Πέρασμα στην Αμοργό”. Με το δίσκο “Ανατολικά του Αιγαίου” μας ταξιδεύει στην μουσική παράδοση του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το ¨Πέρασμα στην Κίμωλο’ ένα δίσκο αναφορά στην παραδοσιακή μουσική της Κιμώλου. Ηχογράφησε και κυκλοφόρησε, τρεις προσωπικούς δίσκους, με δικά του τραγούδια: “Αρχόντισσα του λιμανιού”, “Αντικέρι” και “Χορός στα κύματα”, και δυο, “Αγάπη και θάλασσα” και “Όταν ακούω το βιολί”, με ερμηνεύτρια την Ελένη Λεγάκη, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Τραγούδια από αυτούς τους δίσκους, όπως το “Ωπα-ώπα” και το “Γιάντα να μη θέλεις γιάντα”, έγιναν πανελλήνιες επιτυχίες.
Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ και έχει πάρει το τρίτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής “Sharg Taronalari” (Μελωδίες της Ανατολής) που διοργανώνεται στη Σαμαρκάνδη υπό την αιγίδα της UNESCO.
Έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα του παραδοσιακού χώρου, καθώς επίσης, με έντεχνους συνθέτες και τραγουδιστές.
Έχει διδάξει παραδοσιακή μουσική, στο University of Southern Μaine στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών του Υπουργείου Αιγαίου και του USM.
Το 2001 ίδρυσε τη μουσική εταιρία Oikonomidis MUSIC με σκοπό τη συστηματική καταγραφή και προώθηση της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα oikonomidis.gr