Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΜ. Ναδάλη: Η ακτοπλοϊκή γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων είναι ιδιαίτερα αδικημένη

Μ. Ναδάλη: Η ακτοπλοϊκή γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων είναι ιδιαίτερα αδικημένη

|

“…. Η γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων (Κύθνος-Σέριφος-Σίφνος-Κίμωλος-Μήλος, με συνολικό πληθυσμό 11.590 κατοίκους) εξυπηρετείται MONOΝ 3 φορές την εβδομάδα από το λιμάνι του Πειραιά, με επιδοτούμενο δρομολόγιο μέχρι τη Σαντορίνη και περιλαμβάνει τα λιμάνια της Φολεγάνδρου, Σικίνου, Ίου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το ταξίδι για Σίκινο και Φολέγανδρο να διαρκεί 12 και 13 ώρες και οι ταξιδιώτες να φτάνουν ξημερώματα στον προορισμό τους….”

Ποιος το αναφέρει και γιατί; Ο λόγος για τη Δήμαρχο Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, η οποία με ανοιχτή της επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, ζητάει τι άλλο από την βελτίωση της ακτοπλοϊκής γραμμής των Δ. Κυκλάδων. Κι όπως σημειώνει ” Η καθημερινή σύνδεση των νησιών μας με τον Πειραιά είναι πλέον ΑΔΗΡΙΤΗ & ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ, για λόγους κοινωνικού και οικονομικού συμφέροντος, πρωτίστως δε για την εξυπηρέτηση της μετακίνησης των κατοίκων για λόγους υγείας, αφού, όπως γνωρίζετε, οι δομές υγείας των νησιών μας έχουν περιορισμένες δυνατότητες αντιμετώπισης των περιστατικών”.

Αναλυτικά, η επιστολή της Δημάρχου Σίφνου κας Ναδάλη 

Θέμα: Σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, τα νησιά Άνδρος – Τήνος – Μύκονος, με συνολικό πληθυσμό 21.640 κατοίκους το χειμώνα, εξυπηρετούνται ακτοπλοϊκώς μέσω Ραφήνας από δύο δρομολόγια σε ημερήσια βάση.

Τα νησιά Τήνος και Μύκονος εξυπηρετούνται επίσης καθημερινά και από τον Πειραιά με το δρομολόγιο για Σύρο-Τήνο-Μύκονο.

Επιπλέον, η γραμμή Πάρος -Νάξος – Σαντορίνη, με συνολικό πληθυσμό 49.170 κατοίκους, το χειμώνα καλύπτεται με δύο πλοία σε ημερήσια βάση, ενώ στο ένα από τα δύο δρομολόγια προστίθενται 3 φορές την εβδομάδα τα νησιά της Σύρου και της Ίου.

Η γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων (Κύθνος-Σέριφος-Σίφνος-Κίμωλος-Μήλος, με συνολικό πληθυσμό 11.590 κατοίκους) εξυπηρετείται MONOΝ 3 φορές την εβδομάδα από το λιμάνι του Πειραιά, με επιδοτούμενο δρομολόγιο μέχρι τη Σαντορίνη και περιλαμβάνει τα λιμάνια της Φολεγάνδρου, Σικίνου, Ίου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το ταξίδι για Σίκινο και Φολέγανδρο να διαρκεί 12 και 13 ώρες και οι ταξιδιώτες να φτάνουν ξημερώματα στον προορισμό τους.

Σε μια αναπόφευκτη σύγκριση, που οδηγεί στη δυσάρεστη διαπίστωση ότι η γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων είναι ιδιαίτερα αδικημένη, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις, θα θέλαμε με την επιστολή μας αυτή να τονίσουμε την ανάγκη κοινής συνάντησης των Δημάρχων όλων των νησιών μας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, με στόχο:

α) να εξεταστεί από κοινού με όλους τους Δημάρχους το δρομολόγιο που εκτελεί την επιδοτούμενη γραμμή και να διαμορφωθεί με τρόπο τέτοιο ώστε να εξυπηρετεί και τα λιμάνια των νησιών που θίχτηκαν από τις τελευταίες τροποποιήσεις (Κύθνου, Σερίφου, Κιμώλου), με την προσθήκη ενός τέταρτου δρομολογίου, με “ελεύθερη” δρομολόγηση κατά τους χειμερινούς μήνες,

β) να εξεταστεί η δυνατότητα εποχικής επιδότησης του δεύτερου συμβατικού πλοίου για τη γραμμή “Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος”, για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών (Νοέμβριος – Φεβρουάριος), με υποχρέωση 10μηνης δρομολόγησης και με μικρό αντίτιμο, ώστε να καταστεί βιώσιμη η γραμμή κατά τους χειμερινούς μήνες και παράλληλα να εξασφαλιστεί, σε συνδυασμό με την πρώτη πρόταση, η καθημερινή σύνδεση των νησιών μας με τον Πειραιά.

Με δεδομένο ότι το καλοκαίρι, για τρεις μήνες, επιδοτείται η γραμμή “Θεσσαλονίκη – Σποράδες” με ταχύπλοο, η γραμμή “ Άγιος Νικόλαος Κρήτης – Σαντορίνη” καθώς και η γραμμή “Σητεία-Κάσσος-Κάρπαθος-Χάλκη- Ρόδος”, θεωρούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα και για την τετράμηνη επιδότηση δεύτερου συμβατικού πλοίου στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων κατά τους χειμερινούς μήνες. Η καθημερινή σύνδεση των νησιών μας με τον Πειραιά είναι πλέον ΑΔΗΡΙΤΗ & ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ, για λόγους κοινωνικού και οικονομικού συμφέροντος, πρωτίστως δε για την εξυπηρέτηση της μετακίνησης των κατοίκων για λόγους υγείας, αφού, όπως γνωρίζετε, οι δομές υγείας των νησιών μας έχουν περιορισμένες δυνατότητες αντιμετώπισης των περιστατικών.

Είμαστε στη διάθεσή σας προκειμένου να συζητήσουμε από κοινού, όπως έχουμε ήδη ζητήσει, προτάσεις συνδυασμού δρομολογίων στη βάση της καλής συνεργασίας όλων των νησιών και του αμοιβαίου σεβασμού στις ανάγκες τους, με τρόπο τέτοιο που δε θα θίγεται κανένα από τα νησιά μας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Η Δήμαρχος Σίφνου

ΜΑΡΙΑ ΕΜΜ. ΝΑΔΑΛΗ

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σχοινούσα: Η θάλασσα ανήκει σε όλους – Ράμπα SEA TRAC από τη Bayer Ελλάς και την Ομάδα Αιγαίου

Μια ουσιαστική παρέμβαση κοινωνικής ευθύνης στο πλαίσιο του 31ου Διάπλου του Αιγαίου – Συνεργασία με την Ομάδα Αιγαίου για τις απομακρυσμένες περιοχές

Νάξος: Φουτάκογλου & Περράκη, επανέρχονται με καίρια θέματα προς συζήτηση στη συνεδρίαση της ΔΚ Νάξου

Παρέμβαση των συμβούλων στη Δ.Κ. Νάξου της παράταξης “Δύναμη Αλλαγής” για αφαλατώσεις, τιμολόγια νερού, αισθητική της Χώρας και ασφάλεια ερειπωμένων κτιρίων

Κέα – Πολιτιστικό πρόγραμμα: Το νησί γιορτάζει όλο το καλοκαίρι

Από τον Κλήδονα και τα πανηγύρια, μέχρι το παραμύθι, τη μουσική και την ιστορία – Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Κέας

Θάλασσα, πολυτέλεια, οικογένεια, περιπέτεια ή εξωτερικό; 10 προορισμοί για ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Οι προορισμοί που αξίζουν τις μέρες και τις νύχτες σου από Αιγαίο μέχρι Ατλαντικό. Οδηγός για κάθε τύπο ταξιδιώτη

Περιφερειακά αεροδρόμια: Πτώση στην επιβατική κίνηση για Σαντορίνη και Μύκονο τον Μάιο – Η εικόνα στα υπόλοιπα

Μείωση 21,4% στο αεροδρόμιο Σαντορίνης – Οριακά θετικό το ισοζύγιο της Μυκόνου, αλλά με απώλειες στο πεντάμηνο

Δήμος Τήνου: Σύλληψη ανεπιτήρητων ζώων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι

Υπενθύμιση προς τους κτηνοτρόφους για την υποχρεωτική σήμανση και επιτήρηση των ζώων – Πρόστιμα για παραβάσεις

Ελλ. Αστυνομία: Εξιχνιάστηκε διάρρηξη σε επιχείρηση στην Αμοργό

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί ενώ αναζητούνται ακόμη δύο συνεργοί τους. Στην κατοχή τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν -45.100- ευρώ

Σαντορίνη: Ξεκίνησαν οι προεγγραφές για τη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.)

Δυνατότητα λειτουργίας της σχολής υπό προϋποθέσεις – Ανοιχτή η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποψήφιους σπουδαστές

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Τυροκομείο Πιτταρά: Η βιώσιμη κτηνοτροφία της Νάξου που διαπρέπει εντός και εκτός Ελλάδας

Από μια μοσχίδα το 1970 στην κορυφή των διεθνών βραβείων – Μια ιστορία γάλακτος, μεράκι και οικογενειακής συνέπειας στις Μέλανες της Νάξου

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος