Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις εκπαιδευτικές ανάγκες της Σαντορίνης και των σεισμόπληκτων νησιών μας, ο Βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, παρουσία του Δημάρχου Θήρας (μέσω τηλεδιάσκεψης), του Αντιδημάρχου Παιδείας Νίκου Κατσίπη και εκπροσώπων του Υπουργείου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που απασχολούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, όπως η ποσόστωση στις πανελλαδικές για σεισμόπληκτους μαθητές, η ανάγκη νέων σχολικών υποδομών, η στέγαση των εκπαιδευτικών και η ίδρυση ειδικών δομών, όπως ΚΕΔΑΣΥ και ΣΑΕΚ τουριστικών επαγγελμάτων.
Η Υπουργός αναγνώρισε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και δεσμεύτηκε για εξέταση και προώθηση των προτάσεων με ρεαλισμό και κοινωνική ευαισθησία.
Αναλυτικά, η ανάρτηση – ενημέρωση από τον βουλευτή Κυκλάδων, Μάρκο Καφούρο, αναφέρει:
Σε συνέχεια σχετικών εγγράφων του Δημάρχου Θήρας Νίκου Ζώρζου, του Αντιδημάρχου Παιδείας Νίκου Κατσίπη και αντίστοιχων Κοινοβουλευτικών Αναφορών και Ερωτήσεων του Βουλευτή Μάρκου Καφούρου, είχαμε χθες Πέμπτη συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Παιδείας με την Υπουργό Σοφία Ζαχαράκη, και τη διαδικτυακή συμμετοχή του Δημάρχου Θήρας!
Στα θέματα συζήτησης:
– Η ποσόστωση των σεισμόπληκτων μαθητών για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
– Η ίδρυση ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης).
– Η ίδρυση ΣΑΕΚ τουριστικών επαγγελμάτων.
– Η ανάγκη για νέες σχολικές μονάδες.
– Η ένταξη των σχολικών μονάδων των σεισμόπληκτων νησιών στο πρόγραμμα «Μαριέτα Γιαννάκου».
– Η στέγαση των εκπαιδευτικών.
Η Υπουργός κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι μαθητές κατά τη μακρά διάρκεια της σεισμικής κρίσης, εξέφρασε την Θετική Προαίρεση της για την ποσόστωση, ωστόσο η σχετική ανακοίνωση θα γίνει μετά τις εξετάσεις!
Σχετικά με την ίδρυση του ΚΕΔΑΣΥ η πρόταση ήδη αξιολογείται, στη βάση των βιώσιμων δομών, στο δε μεταβατικό στάδιο θα συνεχιστεί η τακτική επίσκεψη του κλιμακίου εκπαιδευτικών!
Για την ίδρυση ΣΑΕΚ θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας, ενώ εναλλακτικά εξετάζεται η ίδρυση νέων αντίστοιχων δομών.
Στο πρόγραμμα «Μαριέτας Γιαννάκου» ήδη έχουν ενταχθεί σχολεία της Επαρχίας Θήρας.
Για την ίδρυση νέων σχολικών μονάδων, έχουν εξευρεθεί οι σχετικοί χώροι από τον Δήμο και διερευνάται η σύνταξη των σχετικών μελετών μέσω της ΚΤΥΠ (Κτηριακές Υποδομές).
Τέλος, για τη στέγαση των εκπαιδευτικών, προτείνεται η επίλυση του προβλήματος μέσω της πρόβλεψης κοινωνικής κατοικίας, στο νέο ειδικό πολεοδομικό σχεδιασμό, καθώς και η ανακατασκευή παλαιών κτηριακών δομών!