Υπηρεσία Δημοσίου προς πρώην Δήμαρχο Τήνου: «Πώς να θεωρήσουμε λιμάνι ένα έργο για το οποίο το αρμόδιο Υπουργείο και οι πλοίαρχοι ζητούν την επαναφορά του στην προτέρα κατάσταση και που δεν το θεωρούν ασφαλές;»
Σύμφωνα με όλες σχεδόν τις εκθέσεις της ΠΕΠΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικής Ναυτιλίας) το συγκεκριμένο λιμάνι χαρακτηρίζεται μονολεκτικά: «φάκα» ή, «παγίδα» και περιληπτικά «το πλέον ανασφαλές και επικίνδυνο σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια»… Δεν μιλάμε για κάποιο λιμάνι σε αφρικανική χώρα, αλλά για το κεντρικό λιμάνι της Τήνου, ενός νησιού που βρίσκεται στις Κυκλάδες… Ξέρετε εδώ δίπλα μας… Τα τελευταία χρόνια έχει χυθεί άπλετο μελάνι για το συγκεκριμένο σημείο αλλά οι εξελίξεις μάλλον έχουν ξεφύγει και οδηγούνται σε περιοχές που δεν έχουμε δει έως τώρα. Τι εννοούμε; Μα πολύ απλά θαυμάστε απάντηση προς τον πρώην Δήμαρχο Τήνου κο Παναγιώτη Κροντηρά από αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών σε ερώτηση σχετικά με το λιμάνι της Τήνου « Πώς να θεωρήσουμε λιμάνι ένα έργο για το οποίο το αρμόδιο Υπουργείο και οι πλοίαρχοι ζητούν την επαναφορά του στην προτέρα κατάσταση και που δεν το θεωρούν ασφαλές;» Κάθεστε; Οκ… Απλά να έχετε αυτή την απάντηση στο μυαλό σας γιατί ένα πουλάκι μου μετέφερε ότι αντίστοιχες απαντήσεις μπορεί να έρχονται σε κάθε λιμάνι ή έργο που έχει κατασκευαστεί στην νησιωτική Ελλάδα και χαρακτηρίζεται ως «μη νόμιμο». Κι εάν σας θυμίζει κάτι αυτό, ας δούμε τα έργα που έγιναν στην Νάξο εδώ και χρόνια, από την επέκταση της παραλίας έως το λιμάνι του Απόλλωνα και γίνεται προσπάθεια μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για νομιμοποίηση…
Επιστρέφουμε όμως στο λιμάνι της Τήνου και τον κο Κροντηρά. Που έκανε αυτή την τοποθέτηση; Μα στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Απριλίου όταν και αναφέρθηκε στο θέμα του λιμανιού του νησιού του. Και μάλιστα όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα του tinostoday.gr η πρόταση του κου Κροντηρά βρήκε ανταπόκριση αλλά η πλειοψηφία επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί επίσημα προκειμένου να συμβουλευτεί τους νομικούς της… Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κος Κροντηράς να διαβιβαστεί αντίγραφο του φακέλου λιμάνι της Τήνου, στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ερευνήσουν σε βάθος τις πράξεις και τις παραλείψεις που μας οδήγησαν στην θέση που είμαστε σήμερα. Το πόρισμα αυτό, εφόσον διαπιστώσει ευθύνες, κοινοποιείται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κου Κροντηρά είναι η εξής:
«Θέλω να τοποθετηθώ πάνω στο ζήτημα του λιμανιού της Τήνου. Πέρα από το μόνιμο και πάγιο προβληματισμό μου για το θέμα και τις ασταμάτητες προσπάθειές μου επί δημαρχίας μου στο Δήμο Τήνου, αφορμή για την παρούσα τοποθέτηση αποτέλεσε το ότι διαπίστωσα προ ημερών με έκπληξη στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου ότι το λιμάνι της Τήνου απουσιάζει από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Μεταφορών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σε επικοινωνία μου με αρμόδια υπηρεσία έλαβα την αποστομωτική απάντηση ότι το λιμάνι της Τήνου αυτή την στιγμή δεν συνιστά έργο ή δεν θεωρείται καν λιμάνι εν εξελίξει. Μου ειπώθηκε χαρακτηριστικά: Υπηρεσία Δημοσίου προς πρώην Δήμαρχο Τήνου: «Πώς να θεωρήσουμε λιμάνι ένα έργο για το οποίο το αρμόδιο Υπουργείο και οι πλοίαρχοι ζητούν την επαναφορά του στην προτέρα κατάσταση και που δεν το θεωρούν ασφαλές;»
Έχω την εντύπωση ότι έχουμε εγκλωβιστεί πλήρως. Ουδείς ασχολείται με το θέμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει πλήρης απαξίωση του προβλήματος. Κανένας φορέας, ούτε και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που έφερε το λιμάνι σε αυτό το σημείο, δεν προετοιμάζει το παραμικρό και δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από κανέναν. Ούτε με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το αποτέλεσμα αυτό ασχολείται κανείς!
Θα μου πει κανείς ότι η Χώρα έχει τώρα (όπως εδώ και 6 χρόνια) τόσο σοβαρά προβλήματα που δεν μπορεί να ασχοληθεί με το λιμάνι ενός νησιού, της τάξης μεγέθους της Τήνου. Ίσως να είναι και έτσι. Όμως, αν επικεντρωθούμε στην Τήνο, το μείζον θέμα της είναι το λιμάνι και δεν δικαιούμαστε να συνθηκολογούμε με την απραξία και με την στασιμότητα. Στο κάτω κάτω διαχειριστήκαμε και διαχειριζόμαστε τις τύχες αυτού του νησιού και τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα:
– Έχουμε αντιληφθεί ότι, όπως διαμορφώνεται η οικονομία της χώρας μας, η μόνη προοπτική μας είναι ο Τουρισμός; Μπορεί να ακούγεται σκληρό αλλά είναι η αλήθεια. Υπάρχει τουρισμός σε στέρεες βάσεις χωρίς λιμάνι;
– Τί λιμάνι θα παραδώσουμε στους νεώτερους, αν αποδεχθούμε το σημερινό μνημείο προχειρότητας ως τετελεσμένο;
– Πώς μπορεί να γίνεται λόγος για ανάπτυξη σε ένα νησί, προικισμένο με τις χάρες της Τήνου, χωρίς λιμάνι;
– Πόσο μπορεί να βοηθούν οι προβολές και οι εκθέσεις (που καλώς γίνονται, για να μην παρεξηγηθώ), όταν στο θέμα λιμάνι, που είναι το Α και το Ω ενός νησιού, είμαστε εκεί που ήμασταν αν όχι σε χειρότερη θέση; Μήπως όλες οι προσπάθειες είναι εκ προοιμίου καταδικασμένες ή έστω ημιτελείς όσο δεν υπάρχει προοπτική απόκτησης λιμανιού;
Έχω την εντύπωση ότι σε μια δημοκρατία υπάρχει η αρχή της χρηστής διοίκησης όπως και η αρχή της εμπιστοσύνης του πολίτη στην διοίκηση. Σε μια δημοκρατία έχεις την αξίωση για μια τέτοια αποτυχημένη εξέλιξη, για ένα φιάσκο κυριολεκτικά, κάποιος κάποτε να λογοδοτήσει.
Το έψαξα και θέτω την άποψή μου ευθέως και χωρίς περιστροφές. Ζητώ από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να ληφθεί απόφαση και να διαβιβαστεί αντίγραφο του φακέλου λιμάνι της Τήνου, στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ερευνήσουν σε βάθος τις πράξεις και τις παραλείψεις που μας οδήγησαν στην θέση που είμαστε σήμερα. Το πόρισμα αυτό, εφόσον διαπιστώσει ευθύνες, κοινοποιείται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Η πρότασή μου αποβλέπει:
Πρώτον, στην απόδοση πράγματι των ευθυνών εκεί που θα βρεθεί ότι ανήκουν. Και δεύτερον, στην επικαιροποίηση του προβλήματος, στην ευαισθητοποίηση της κρατικής μηχανής και στην εξάντληση της όποιας πιθανότητας υπάρχει να ξεμπλοκάρουμε το λιμάνι.
Στην Τήνο δεν ταιριάζει η συνθηκολόγηση και ο συμβιβασμός με κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται η ίδια. Και μέλλον δεν υπάρχει για το νησί μας χωρίς ολοκλήρωση του λιμανιού της Τήνου. Αν μείνουμε έτσι και σε 10 χρόνια θα είμαστε στην αυτή ή και σε χειρότερη κατάσταση.
Ας συμπράξουμε ομόφωνα, αναλογιζόμενοι τη διάσταση του θέματος και ας βομβαρδίσουμε τις αρμόδιες Υπηρεσίες, γνωστοποιώντας, μέχρι και στην ΕΕ, την κατάσταση αυτή».
Με πληροφορίες από το tinostoday.gr