Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΚυκλάδες - Vodafone: Ολοκληρώνεται το δίκτυο οπτικής ίνας

Κυκλάδες – Vodafone: Ολοκληρώνεται το δίκτυο οπτικής ίνας

|

Η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών είναι κρίσιμη όχι μόνο για την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας και την εξασφάλιση υψηλών και πολύ υψηλών ταχυτήτων Internet, αλλά και για την κατασκευή άλλου είδους υποδομών, όπως τα κέντρα δεδομένων.

Στην Ελλάδα μια τέτοια επένδυση περιλαμβάνει τις υποθαλάσσιες και χερσαίες υποδομές οπτικών ινών που υλοποιεί σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος η Vodafone Ελλάδας. Μέχρι το καλοκαίρι η εταιρεία αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την πλήρη ανάπτυξη 670 χιλιομέτρων υποβρύχιου και 800 χιλιομέτρων υπόγειου καλωδίου που θα διέρχεται από τις Κυκλάδες (Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σαντορίνη) και θα διασυνδέεται με τα Δωδεκάνησα (Κως και Ρόδος) και την Κρήτη (Χανιά και Σητεία).

Σε Δωδεκάνησα και Κρήτη η κατασκευή, πόντιση και προσαιγιάλωση της οπτικής ίνας, που επιτρέπει τη διασύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Στις Κυκλάδες και την Κέρκυρα εκκρεμεί μόνο η προσαιγιάλωση της οπτικής ίνας, η υλοποίηση δηλαδή των απαραίτητων εργασιών στο χερσαίο τμήμα των νησιών που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Το έργο, που ξεκίνησε να υλοποιείται αρχές του 2022, αποτελεί επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ, θα επιτρέψει πολύ υψηλές ταχύτητες μέχρι 1 Gbps και εκτιμάται ότι θα διαθέτει πληθυσμιακή κάλυψη 1 εκατ. ατόμων. Η ύπαρξη γρήγορου Internet στα ελληνικά νησιά είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση μόνιμου πληθυσμού αλλά και ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο που εργάζονται από απόσταση, των ψηφιακών νομάδων.
Αποτελεί και προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη εφαρμογών και ψηφιακών έργων, όπως το εθνικό δίκτυο τηλεϊατρικής που είναι προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Σύμφωνα με τη Βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμού, που καταγράφει τις απαραίτητες παρεμβάσεις στις τεχνολογικές υποδομές του κράτους έως και το 2025, εξαιρουμένων ορισμένων μεγάλων νησιών, η πλειονότητα των 107 ελληνικών κατοικημένων νησιών –από τα οποία 51 έχουν πληθυσμό άνω των 1.000 ατόμων– διαθέτει συνδέσεις χαμηλής χωρητικότητας. Αυτό γίνεται αντιληπτό ιδιαίτερα κατά το καλοκαίρι, οπότε οι ταχύτητες είναι πολύ χαμηλές.

“Με το 99% της κίνησης δεδομένων διεθνώς να μεταφέρεται μέσα από υποθαλάσσια καλώδια, τέτοιου είδους επενδύσεις τεχνολογίας αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη και ψηφιοποίηση των κρατών, μέσω της αδιάλειπτης πρόσβασης σε διαδικτυακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Η επικείμενη ολοκλήρωση του έργου ανάπτυξης χερσαίων και υποθαλάσσιων υποδομών στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τον βασικό κορμό του Vodafone Green Network”, σημείωσε ο Νίκος Πλεύρης, διευθυντής Δικτύου της Vodafone Ελλάδας.

Photo & video Credit: Thomas chrisohoidis


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: Μια τοιχογραφία-φόρος τιμής στις γυναίκες που κράτησαν ζωντανό το νησί

Η εικαστικός Αγνή Σιδέρη δίνει χρώμα και μνήμη στο λιμάνι της Δονούσας μέσα από το πρόγραμμα "Οι Τοίχοι που Μιλάνε"

SiFNaThLoN 2025: Η Σίφνος φοράει αθλητικά!

Αγώνες δρόμου και κολύμβησης με φόντο το Αιγαίο – Διήμερο αθλητικής γιορτής με την υπογραφή της ΕΣΟΑ

ΑΔΜΗΕ: Ένα βήμα πιο κοντά η ενεργειακή ένωση των Κυκλάδων

Έτοιμο τον Ιούνιο το υποθαλάσσιο καλώδιο Σαντορίνης – Νάξου. Μέσα στο 2025 η πλήρης ολοκλήρωση του έργου-ορόσημο

Στη Μύκονο ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα εγκαίνια κατοικιών υγειονομικών

Παραδόθηκαν 16 διαμερίσματα για γιατρούς και νοσηλευτές – Δωρεά της οικογένειας Δακτυλίδη για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Μυκόνου

Καθαρές και έτοιμες για το καλοκαίρι οι παραλίες της Πάρου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού σε 115 στρέμματα παραλιακού μετώπου του νησιού

Π.Ν.Αι.: Σημαντική επίσκεψη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη Ρόδο

Επίκεντρο της συνάντησης η χρηματοδότηση του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Περιφέρειας

Δήμος Νάξου: Βραδινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού στη Χώρα Νάξου από τις 6 Ιουνίου

Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων εφαρμόζει κυκλοφοριακά μέτρα για την καλοκαιρινή περίοδο

Στοίχημα – Nations League: Ημιτελικός με ποντάρισμα στα πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας: Γερμανία - Πορτογαλία: Γκολ και θέαμα στο 2.02!

Hot spot στην επενδυτική κοινότητα: Οι επαγγελματίες επιλέγουν τη στρατηγική βραχυπρόθεσμων συμβολαίων του Fans Hash για να αποκτήσουν μέγιστο παθητικό εισόδημα.

Hot spot στην επενδυτική κοινότητα: Οι επαγγελματίες επιλέγουν τη στρατηγική βραχυπρόθεσμων συμβολαίων του Fans Hash για να αποκτήσουν μέγιστο παθητικό εισόδημα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab