Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΚυκλάδες - Τήνος: Χωρίς γενικό γιατρό το νησί τον Δεκαπενταύγουστο

Κυκλάδες – Τήνος: Χωρίς γενικό γιατρό το νησί τον Δεκαπενταύγουστο

|

Με ένα υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας θα «υποδεχθεί» η Τήνος τον Δεκαπενταύγουστο, ημέρα που παραδοσιακά το νησί «βουλιάζει» από κόσμο. Πρόκειται μάλιστα για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της βαριάς υποστελέχωσης που πλήττει τις περισσότερες δομές υγείας στις δημοφιλείς Κυκλάδες.

Οπως περιγράφει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, «το Κέντρο Υγείας αυτή τη στιγμή διαθέτει από ειδικευμένους γιατρούς μόνο μία παιδίατρο, έναν ορθοπεδικό από μετακίνηση, μία μικροβιολόγο και έναν οδοντίατρο. Δεν υπάρχει γενικός γιατρός, δεν υπάρχει παθολόγος, δεν υπάρχει καρδιολόγος, δεν υπάρχει ακτινοδιαγνώστης, δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχουν μόνο αγροτικοί ιατροί που βγάζουν εφημερίες».

Ο δήμαρχος του νησιού, Παναγιώτης Κροντηράς, δεν κρύβει την αγωνία του. Οπως μας εξηγεί, οι θέσεις για γενικό γιατρό και παθολόγο έχουν προκηρυχθεί δύο φορές, με τον Δήμο Τήνου να προσφέρει δωρεάν διαμονή, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

«Αυτή τη στιγμή, μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες ξεπερνούμε τις 30.000. Ανήμερα της Παναγίας όταν και πολύς κόσμος έρχεται για μια επίσκεψη αυθημερόν, ξεπερνούμε κι αυτόν τον αριθμό. Οι 10.000 κάτοικοι του νησιού ζούμε με έναν μόνιμο ιατρικό φόβο», λέει χαρακτηριστικά.

Αποτέλεσμα της έλλειψης γιατρών είναι, όπως εξηγεί ο κ. Κροντηράς, ένας μεγάλος όγκος των περιστατικών να μεταφέρονται με ειδικά διαμορφωμένα καΐκια στη Σύρο όπου υπάρχει νοσοκομείο. «Οι διακομιδές μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις τρεις την ημέρα. Εδώ και ένα ενάμιση χρόνο καλώ στο τηλέφωνο γιατρούς που γνωρίζω ότι έχουν κάποια σχέση με το νησί και τους παρακαλώ να έρθουν εδώ να εργαστούν δεδομένου ότι καλύπτουμε και το θέμα της στέγασης. Ούτε αυτό αλλά ούτε και το μπόνους των 1.800 ευρώ επιπλέον των τακτικών αποδοχών τους πείθει», αναφέρει ο δήμαρχος.

Η Παναγιώτα Βούλγαρηπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, σημειώνει πως στο Κέντρο Υγείας Τήνου, όπως και στα Κέντρα Υγείας κι άλλων νησιών «εφημερεύουν μόνο αγροτικοί γιατροί οι οποίοι είναι κι αυτοί που σώζουν την κατάσταση. Για όσο βέβαια δεν έχουμε κενά στις θέσεις τους. Εχουμε τονίσει στο υπουργείο Υγείας πως οι προκηρύξεις των αγροτικών γιατρών πρέπει να πραγματοποιούνται διαρκώς και όχι δύο φορές τον χρόνο. Να διασφαλιστεί έστω αυτό το ελάχιστο για τα Κέντρα Υγείας. Πρέπει πριν αδειάσει η θέση ενός αγροτικού γιατρού να έχει καλυφθεί».

«Ο,τι περιστατικό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί στα Κέντρα Υγείας, κυρίως λόγω της υποστελέχωσής τους, το υποδεχόμαστε στο νοσοκομείο Σύρου. Είμαστε το μοναδικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο των Κυκλάδων. Είμαστε νοσοκομείο αναφοράς αλλά με βαριά υποστελέχωση. Το καλοκαίρι όταν και ο πληθυσμός όλων των νησιών τριπλασιάζεται, δεν παίρνουμε ανάσα. Εχουμε εξαντληθεί», λέει περιγράφοντας την κατάσταση η πρόεδρος των εργαζομένων νοσοκομείου Σύρου, Κατερίνα Καλογεράκη.

Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις των γιατρών στο νοσοκομείο αφορούν πολλές ειδικότητες. Από τους πέντε παθολόγους οι οποίοι προβλέπονται, στην παθολογική κλινική υπηρετούν τρεις, με τη μία γιατρό να ετοιμάζεται να αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης.

Στην καρδιολογική κλινική οι προβλεπόμενες θέσεις είναι τέσσερις και αυτή τη στιγμή υπηρετούν δύο καρδιολόγοι, ο ένας με καθεστώς παράτασης.

Αντί για τέσσερις αναισθησιολόγους που προβλέπονται στο νοσοκομείο εργάζονται δύο. Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και η Ογκολογική Μονάδα υπολειτουργούν. Ψυχίατρος ενηλίκων δεν υπάρχει στο νοσοκομείο εδώ και τέσσερα χρόνια και νευρολόγος εδώ και δύο χρόνια. Στα επείγοντα, από τις τέσσερις θέσεις που προβλέπονται είναι όλες κενές, ενώ υπάρχει μόνος ένας συντονιστής-γενικός γιατρός.

Τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς για να εργαστούν στην Περιφέρεια, δεν «συγκινούν» τους υγειονομικούς ούτε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Οπως λένε «προκηρύσσονται θέσεις αλλά βγαίνουν άγονες. Μόνο ένας γιατρός έχει έρθει, από το Τζάνειο νοσοκομείο».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr / photo credit tinostoday.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία