Με ένα υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας θα «υποδεχθεί» η Τήνος τον Δεκαπενταύγουστο, ημέρα που παραδοσιακά το νησί «βουλιάζει» από κόσμο. Πρόκειται μάλιστα για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της βαριάς υποστελέχωσης που πλήττει τις περισσότερες δομές υγείας στις δημοφιλείς Κυκλάδες.
Οπως περιγράφει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, «το Κέντρο Υγείας αυτή τη στιγμή διαθέτει από ειδικευμένους γιατρούς μόνο μία παιδίατρο, έναν ορθοπεδικό από μετακίνηση, μία μικροβιολόγο και έναν οδοντίατρο. Δεν υπάρχει γενικός γιατρός, δεν υπάρχει παθολόγος, δεν υπάρχει καρδιολόγος, δεν υπάρχει ακτινοδιαγνώστης, δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχουν μόνο αγροτικοί ιατροί που βγάζουν εφημερίες».
Ο δήμαρχος του νησιού, Παναγιώτης Κροντηράς, δεν κρύβει την αγωνία του. Οπως μας εξηγεί, οι θέσεις για γενικό γιατρό και παθολόγο έχουν προκηρυχθεί δύο φορές, με τον Δήμο Τήνου να προσφέρει δωρεάν διαμονή, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον.
«Αυτή τη στιγμή, μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες ξεπερνούμε τις 30.000. Ανήμερα της Παναγίας όταν και πολύς κόσμος έρχεται για μια επίσκεψη αυθημερόν, ξεπερνούμε κι αυτόν τον αριθμό. Οι 10.000 κάτοικοι του νησιού ζούμε με έναν μόνιμο ιατρικό φόβο», λέει χαρακτηριστικά.
Αποτέλεσμα της έλλειψης γιατρών είναι, όπως εξηγεί ο κ. Κροντηράς, ένας μεγάλος όγκος των περιστατικών να μεταφέρονται με ειδικά διαμορφωμένα καΐκια στη Σύρο όπου υπάρχει νοσοκομείο. «Οι διακομιδές μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις τρεις την ημέρα. Εδώ και ένα ενάμιση χρόνο καλώ στο τηλέφωνο γιατρούς που γνωρίζω ότι έχουν κάποια σχέση με το νησί και τους παρακαλώ να έρθουν εδώ να εργαστούν δεδομένου ότι καλύπτουμε και το θέμα της στέγασης. Ούτε αυτό αλλά ούτε και το μπόνους των 1.800 ευρώ επιπλέον των τακτικών αποδοχών τους πείθει», αναφέρει ο δήμαρχος.
Η Παναγιώτα Βούλγαρη, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, σημειώνει πως στο Κέντρο Υγείας Τήνου, όπως και στα Κέντρα Υγείας κι άλλων νησιών «εφημερεύουν μόνο αγροτικοί γιατροί οι οποίοι είναι κι αυτοί που σώζουν την κατάσταση. Για όσο βέβαια δεν έχουμε κενά στις θέσεις τους. Εχουμε τονίσει στο υπουργείο Υγείας πως οι προκηρύξεις των αγροτικών γιατρών πρέπει να πραγματοποιούνται διαρκώς και όχι δύο φορές τον χρόνο. Να διασφαλιστεί έστω αυτό το ελάχιστο για τα Κέντρα Υγείας. Πρέπει πριν αδειάσει η θέση ενός αγροτικού γιατρού να έχει καλυφθεί».
«Ο,τι περιστατικό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί στα Κέντρα Υγείας, κυρίως λόγω της υποστελέχωσής τους, το υποδεχόμαστε στο νοσοκομείο Σύρου. Είμαστε το μοναδικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο των Κυκλάδων. Είμαστε νοσοκομείο αναφοράς αλλά με βαριά υποστελέχωση. Το καλοκαίρι όταν και ο πληθυσμός όλων των νησιών τριπλασιάζεται, δεν παίρνουμε ανάσα. Εχουμε εξαντληθεί», λέει περιγράφοντας την κατάσταση η πρόεδρος των εργαζομένων νοσοκομείου Σύρου, Κατερίνα Καλογεράκη.
Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις των γιατρών στο νοσοκομείο αφορούν πολλές ειδικότητες. Από τους πέντε παθολόγους οι οποίοι προβλέπονται, στην παθολογική κλινική υπηρετούν τρεις, με τη μία γιατρό να ετοιμάζεται να αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης.
Στην καρδιολογική κλινική οι προβλεπόμενες θέσεις είναι τέσσερις και αυτή τη στιγμή υπηρετούν δύο καρδιολόγοι, ο ένας με καθεστώς παράτασης.
Αντί για τέσσερις αναισθησιολόγους που προβλέπονται στο νοσοκομείο εργάζονται δύο. Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και η Ογκολογική Μονάδα υπολειτουργούν. Ψυχίατρος ενηλίκων δεν υπάρχει στο νοσοκομείο εδώ και τέσσερα χρόνια και νευρολόγος εδώ και δύο χρόνια. Στα επείγοντα, από τις τέσσερις θέσεις που προβλέπονται είναι όλες κενές, ενώ υπάρχει μόνος ένας συντονιστής-γενικός γιατρός.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr / photo credit tinostoday.gr