Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΈξοδοςΚυκλάδες - Σύρος: Εκεί που συνυπάρχουν οι δύο παραδόσεις

Κυκλάδες – Σύρος: Εκεί που συνυπάρχουν οι δύο παραδόσεις

|

Το Πάσχα στα ελληνικά νησιά είναι πάντα ξεχωριστό, με τα έθιμα, τις παραδόσεις και την κατανυκτική ατμόσφαιρα να ενισχύουν την πολιτιστική ταυτότητα κάθε τόπου. Μιλώντας στο Tornos News φορείς της Σύρου, της Αλλονήσου, της Κιμώλου και της Πάρου μας μεταφέρουν σε αδρές γραμμές το πασχαλινό κλίμα πασπαλισμένο και με εκτιμήσεις για την επισκεψιμότητα της περιόδου.

Σύρος: Εκεί που συνυπάρχουν οι δύο παραδόσεις

Στη Σύρο, το φετινό Πάσχα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς συμπίπτουν οι εορτασμοί των Ορθοδόξων και των Καθολικών (φωτογραφία από τη σελίδα “Syros, το ωραιότερο νησί” στα social media). Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η κοινή πομπή των Επιταφίων στην πλατεία Μιαούλη, ένα μοναδικό γεγονός θρησκευτικής ενότητας. Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Γιάννης Βουτσίνος, τονίζει τη φετινή αυξημένη τουριστική κίνηση, επισημαίνοντας την αναβάθμιση των υπηρεσιών, τις ενισχυμένες ακτοπλοϊκές συνδέσεις και τις διπλάσιες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στην Ερμούπολη.

Κίμωλος: Ένα νησί, μια παράδοση πίστης

Στην Κίμωλο, το Πάσχα βιώνεται σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης. Με περισσότερες από 80 εκκλησίες και ξωκλήσια –πολλά από τα οποία είναι οικογενειακά και περνούν από γενιά σε γενιά– το νησί τιμά την παράδοση. Ξεχωρίζει ο εντυπωσιακός ναός της Παναγίας Οδηγήτριας, που χτίστηκε με την προσωπική εργασία των κατοίκων μεταξύ 1867 και 1874.

Πάρος: Θρησκευτικότητα με κοσμοπολίτικο αέρα

Η Πάρος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών κάθε Πάσχα. Τα παραδοσιακά έθιμα, όπως το βάψιμο των αυγών, τα τοπικά γλυκίσματα και οι λιτανείες, συνδυάζονται με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του νησιού.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, οι γυναίκες στολίζουν τον Επιτάφιο, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή γίνονται αναπαραστάσεις των Παθών του Χριστού.

Το Σάββατο, οι πιστοί συλλέγουν αρωματικά φυτά στην Πρώτη Ανάσταση, και ανήμερα του Πάσχα, γίνονται λιτανείες και πανηγύρια με δωρεάν φαγητό και κρασί. Στις Νάουσα και Παροικιά, οι επιτάφιοι περιφέρονται σε κοινές πορείες, ενώ η ατμόσφαιρα γιορτινή και ζωντανή προσελκύει πολλούς επισκέπτες.

Μάλιστα σε πρόσφατη δήλωση του ο δήμαρχος Κώστας Μπιζάς έχει εκφράσει την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν και κάνει μάλιστα λόγο και για αυξημένη κίνηση την περίοδο του Πάσχα.

Αλόννησος: Πάσχα μέσα στη φύση

Στην Αλόννησο, το Πάσχα είναι γιορτή της φύσης και της ψυχής. Η Κική Αναγνώστου, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρει πως η άνοιξη αναδεικνύει την αυθεντική ομορφιά του νησιού. Πέρα από τις θρησκευτικές τελετές, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν περιπάτους, ποδηλασία, τρέξιμο, τοπικές γεύσεις και, γιατί όχι, μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά.

Φέτος, η πρόσβαση στο νησί είναι πιο εύκολη, χάρη στις νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις από Βόλο και Μαντούδι Ευβοίας, προσφέροντας περισσότερες επιλογές για πασχαλινές αποδράσεις.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς και τον Β.Σ.Ο.Φ. του Δήμου για το σχολικό έτος 2025-2026

Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – Για πρώτη φορά πλήρης λειτουργία βρεφικού τμήματος στον Β.Σ.Ο.Φ.

Μάρκος Καφούρος: “Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Δ.Ο.Υ Θήρας”

Σε προβληματική κατάσταση το κτίριο που στεγάζει τη Δ.Ο.Υ και το Τελωνείο Θήρας – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και η προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών

Εθελοντική αιμοδοσία: Λίγες σταγόνες αίμα, μια θάλασσα ελπίδας

Στα μικρά νησιά γεννιούνται τα μεγάλα θαύματα της ανθρωπιάς. Ξεκινά αύριο Σάββατο η 70η εθελοντική αιμοδοσία από την τράπεζα αίματος Σαντορίνης

Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο για τον Νικόλα Ρουγκάλα, με παραμύθι αφιερωμένο στον θείο του Δημήτρη Ήμελλο

Ο μαθητής από τη Νάξο διακρίθηκε στον 14ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Το Δέντρο της Σοφίας» με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα»

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος σε Νότια Νάξο, Σχοινούσα, Ηρακλειά

Πότε και που θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ... Η ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ

“Γιορτή Μητέρας”: 6+1 Ταινίες με την μητέρα στο επίκεντρο

Έφτασε η Γιορτή της Μητέρας και επειδή ο κινηματογράφος ξέρει να πιάνει την καρδιά της μάνας -στην τρυφερότητα, στην αφοσίωση, στη σιωπή της- διαλέξαμε 6 + 1 ταινίες όπου η μητέρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Οπότε σινεφίλ και μη, πάμε να δούμε.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων