“… Αντίθετα η Ερμούπολη ως τόπος ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, έχει ζωτική ανάγκη από τουριστική τόνωση και αξιοποίηση της κληρονομιάς αυτής, καθώς διαθέτει πλήθος αξιόλογων και ιστορικών κτιρίων που «εκλιπαρούν» για τη διάσωση και την επανάχρησή τους. Για να συμβεί αυτό το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει άμεσα ή έμμεσα να παρέχει κίνητρα ή έστω να το επιτρέπει….”
Μέρος της ανακοίνωσης του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων για την παρέμβασή του στα αρμόδια Υπουργεία όσον αφορά στο χωροταξικό του τουρισμού για τη Σύρο.
Αναλυτικά..
“… Η Ερμούπολη και η Ποσειδωνία βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες περιοχές και όχι στις περιοχές ελέγχου και τις αναπτυγμένες περιοχές αντιστοίχως που τις κατατάσσει το σχεδιαζόμενο Χωροταξικό για τον Τουρισμό”.
Το ότι το σχεδιαζόμενο Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό κατατάσσει την Ερμούπολη στις περιοχές ελέγχου, στην ίδια κατηγορία με περιοχές όπως η Σκιάθος, ο Λαγανάς της Ζακύνθου, η Κέρκυρα, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Ρόδος, η Κως, τα Μάλια, η Χερσόνησος Ηρακλείου και η Νέα Κυδωνία Χανίων της Κρήτης είναι ένα προφανές λάθος που θα κοστίσει σε μεγάλο βαθμό στην ιστορική συνέχεια της πόλης και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη του νησιού της Σύρου. Η Ερμούπολη βρίσκεται στα σπάργανα της τουριστικής ανάπτυξης και όχι στον κορεσμό που την κατατάσσει το σχεδιαζόμενο Χωροταξικό για τον Τουρισμό.
Ο διαθέσιμος αριθμός τουριστικών κλινών της πόλης υπολείπεται «έτη φωτός» από τις προαναφερόμενες περιοχές που αποτελούν κατά τεκμήριο τις τουριστικές «ναυαρχίδες» της χώρας. Αντίθετα η Ερμούπολη ως τόπος ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, έχει ζωτική ανάγκη από τουριστική τόνωση και αξιοποίηση της κληρονομιάς αυτής, καθώς διαθέτει πλήθος αξιόλογων και ιστορικών κτιρίων που «εκλιπαρούν» για τη διάσωση και την επανάχρησή τους. Για να συμβεί αυτό το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει άμεσα ή έμμεσα να παρέχει κίνητρα ή έστω να το επιτρέπει.
Με βάση το εν λόγω σχεδιαζόμενο Χωροταξικό όχι μόνο δεν παρέχει κίνητρα αλλά επί της ουσίας ΔΕΝ το επιτρέπει!
Με το σχεδιαζόμενο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, απ’ ότι μπορούμε να αντιληφθούμε με τα μέχρι τώρα δημοσιευθέντα, στις περιοχές ελέγχου:
– Θα επιτρέπεται η κατασκευή νέων καταλυμάτων σε κατηγορίες 4 και 5 αστέρων. Υιοθέτηση της ρύθμισης αυτής και στην περίπτωση επέκτασης υφιστάμενου καταλύματος! Στην περίπτωση της πόλης της Ερμούπολης λόγω του μεγέθους των υφιστάμενων κτιρίων και της μη ύπαρξης μεγάλων οικοπέδων η δημιουργία ξενοδοχείων 4 ή 5 αστέρων είναι σχεδόν αδύνατη με βάση τις προδιαγραφές – μοριοδότηση αυτών. Όπου αυτό είναι τυπικά εφικτό, οικονομικά είναι ασύμφορο καθώς δεν προκύπτει βιώσιμο μοντέλο, προκύπτει ένα ξενοδοχείο ελαχίστων κλινών, οπότε ουσιαστικά είναι αποτρεπτικό και ανέφικτο. Η απαίτηση κατάταξης των καταλυμάτων σε 4 και 5 αστέρια εντός Ιστορικών Τόπων, είναι ένα μέτρο που απαγορεύει επί της ουσίας σε επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε αποκατάσταση και επανάχρηση υφιστάμενων κτιρίων, οδηγεί την πόλη στην στασιμότητα και την φθορά.
– Σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 2 με τίτλο «Αναπτυξιακός σχεδιασμός – προγραμματισμός» γίνεται αναφορά ότι στα κριτήρια και τη διαβάθμιση των ενισχύσεων (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός κλπ) πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η χωροθέτηση των τουριστικών επενδύσεων σε συνάρτηση με τις περιοχές. Ειδικότερα προτείνεται στις περιοχές ελέγχου – όπου έχει καταταχθεί η Ερμούπολη – να ΜΗΝ επιδοτείται η ίδρυση ή επέκταση μονάδων 4 ή 5 αστέρων, σε αντιδιαστολή με την απαίτηση της προηγούμενης παραγράφου!
– Δεν γίνεται σαφές αν επιτρέπεται η ίδρυση νέων (γίνεται αναφορά μόνο για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων) ΜΗ κύριων τουριστικών καταλυμάτων π.χ ενοικιαζομένων δωματίων ή/και ενοικιαζομένων επιπλωμένων διαμερισμάτων 3/4/5 κλειδιών. Μορφές καταλυμάτων που θα μπορούσαν να χωροθετηθούν στο υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα της πόλης και να δώσουν ώθηση στην αποκατάσταση κτιρίων ερειπωμένων ή/και επικίνδυνων (που ξεπερνούν τα 400 σύμφωνα με πρόσφατη καταγραφή του συλλόγου μας ! ! !) .
Η πρόταση μας είναι η Δημοτική Eνότητα Ερμούπολης να καταταχθεί στις (Γ) αναπτυσσόμενες περιοχές και όχι στις (Α) περιοχές ελέγχου, η Ποσειδωνία ομοίως στην ίδια κατηγορία και όχι στις αναπτυγμένες, με ειδική μνεία μάλιστα στις ρυθμίσεις, ότι σε Iστορικούς Tόπους να επιτρέπεται η κατασκευή καταλυμάτων σε κατηγορίες 3/4/5 κλειδιών και 3/4/5 αστέρων με αντίστοιχη υιοθέτηση της ρύθμισης αυτής σε περίπτωση επέκτασης υφιστάμενου καταλύματος.
Παράλληλα να υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη – αναφορά στο άρθρο 10 παρ. 2 στον Αναπτυξιακό σχεδιασμό – προγραμματισμό.
Σημειώνουμε επίσης ότι έτσι όπως έχουν καταταχθεί οι Δημοτικές Ενότητες της Σύρου (Ερμούπολη Α, Ποσειδωνία Β και Άνω Σύρος Γ) και το τι ρυθμίσεις έχουν προβλεφθεί αντιστοίχως ανά κατηγορία, στο σύνολο του νησιού ΔΕΝ θα παρέχονται κίνητρα για κατασκευή ή/και η ίδρυση νέων καταλυμάτων ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων ανεξαρτήτως κατάταξης (3,4 ή 5 κλειδιών)!
Η κατηγοριοποίηση λοιπόν που εισάγει το σχέδιο ΚΥΑ του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου που πρέπει άμεσα να αφυπνίσει την τοπική αυτοδιοίκηση α’ & β’ βαθμού και λοιπούς φορείς ώστε όλοι να πάρουν θέση προτού βρεθούμε προ αρνητικών τετελεσμένων”.