Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΚυκλάδες - Σεισμός: Ηχησε το "112" σε Σαντορίνη, Ιο, Ανάφη και Αμοργό

Κυκλάδες – Σεισμός: Ηχησε το “112” σε Σαντορίνη, Ιο, Ανάφη και Αμοργό

|

Η στιγμή που φοβόμαστε έφτασε; Για την ώρα έχουμε ειδοποίηση του «112», η οποία  στάλθηκε λίγο πριν από τη 1 σήμερα, Δευτέρα, το μεσημέρι στην οποία γίνεται προειδοποίηση για παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των νησιών της Ιου, της Αμοργού, της Σαντορίνης και της Ανάφης.

Υπενθυμίζεται ότι από τις βραδινές ώρες της Κυριακής παρατηρείται πύκνωση της σεισμικής δραστηριότητας στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Συγκεκριμένα, δεκάδες νέες σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και το σήμερα πρωί

Live εικόνα από το νησί της Σαντορίνης:

 

Σημειώνεται πως γύρω στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Αμοργού.

Μάλιστα, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στάλθηκε ειδοποίηση «112» για κίνδυνο κατολισθητικών φαινομένων στη Σαντορίνη.

Βίντεο του Forecast Weather Greece από κατολισθητικά φαινόμενα στη Σαντορίνη:

«Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε»

«Αν δεν δούμε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά να αλλάζουν, δηλαδή να αραιώνει η ακολουθία των σεισμών και να σταθεροποιούνται τα μεγέθη τους, δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε ούτε να μιλήσουμε για φαινόμενο σε αποδρομή», σημειώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στην «Κ» αναφορικά με τη σεισμική αλληλουχία που διαπιστώνεται έως και σήμερα το πρωί.

«Αυτό που βλέπουμε είναι πως τώρα τα επίκεντρα των πιο μεγάλων σεισμών που σημειώνονται από χθες μετακινούνται πιο βορειοανατολικά από τη Σαντορίνη και απομακρύνονται από το νησί», εξηγεί ο κ. Καραστάθης.

Οσον αφορά προβλήματα που πιθανόν αντιμετωπίσει η Σαντορίνη από έναν σεισμό της τάξης των 5,5 Ρίχτερ ο ίδιος λέει πως ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός. «Θεωρώ πως το νησί δεν θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Οι περισσότερες κατοικίες είναι πια σύγχρονες. Πιο μεγάλο θα είναι το θέμα όσον αφορά την ακεραιότητα του εδάφους ή φαινόμενα κατολισθήσεων, μια και έχει ήδη έχουμε παρατηρήσει μικρές κατολισθήσεις».

Οσον αφορά τους νέους σεισμογράφους που θα τοποθετηθούν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σε Ανάφη και Αμοργό – η ομάδα του Αστεροσκοπείου ταξιδεύει σήμερα το απόγευμα προς τα δύο νησιά, ο στόχος είναι να συνδεθούν όσο πιο άμεσα γίνεται έτσι ώστε να μπορούν να δίνουν δεδομένα ήδη από αύριο.

Οι νέοι σεισμογράφοι αναμένεται να βοηθήσουν τους σεισμολόγους να προχωρούν σε ποιοτικότερες εκτιμήσεις σε σχέση με το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη.

“Δεν υπάρχει κίνδυνος για το ρήγμα της Αμοργου”

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ξεκαθαρίζει, μιλώντας στην «Κ» σήμερα το πρωί πως το ρήγμα της Αμοργού το οποίο έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1956 δεν υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθεί.

Ο ίδιος κάνει λόγο για μία σημαντική σεισμική δραστηριότητα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, μεταξύ Κολούμπου και Ανύδρου, με 12 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ μόνο το τελευταίο 24ωρο.

“Δεν θα υπάρξει πρόβλημα εάν ο σεισμός δεν ξεπεράσει τα 5.5 Ρίχτερ”

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, από τη Σαντορίνη όπου βρίσκεται, εκτίμησε πως είναι πιθανό να επαναληφθεί αυτό που είχε συμβεί και στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, δηλαδή να υπάρχει σεισμική δραστηριότητα που θα κρατήσει εβδομάδες, ακόμα και μήνες. Στην ίδια εκτίμηση προχώρησε στην «Κ» και ο κ. Καραστάθης.

Ο κ. Λέκκας συμπλήρωσε επίσης πως, «αν υπάρξει σεισμική δόνηση μέχρι τα 5,5 Ρίχτερ, η Σαντορίνη δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα».

«Τις αποφάσεις για τα σχολεία και τα έκτακτα μέτρα θα τις λάβει η ειδική Επιτροπή που συνεδριάζει στις 13.00. Καλό θα ήταν να μείνουν κλειστά, καθώς η σεισμική δραστηριότητα παραμένει σε έξαρση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από την “Καθημερινή”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Οδηγίες Αντισεισμικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Οδηγίες που πρέπει να διαβάσουμε όλοι προσεκτικά. Ακολουθούμε τις κατευθύνσεις των ειδικών

Σταμάτης Σίμος – Αμοργός: «Ο κόσμος να διατηρήσει την ψυχραιμία του» (video)

Tο πρωί της Δευτέρας τοποθετήθηκε ένας σεισμογράφος στην Άνυδρο, ακόμα ένας θα τοποθετηθεί στη Χώρα το πρωί της Τρίτης

Νάξος: Εδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος τους χώρους συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (χάρτες)

Δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (χάρτες)

Κυκλάδες – Σεισμός: Κλειστά τα σχολεία και στην Σίφνο

Ο Δήμος Σίφνου με ανακοίνωσή του προχώρησε σε ανάκληση λειτουργίας για αύριο σχολικών μονάδων και δημοτικών καταστημάτων

Σεισμοί – Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ιο και Αμοργό έως τη Παρασκευή

Ισχυρές συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών

Κυκλάδες – Σεισμοί: Έκτακτo δρομολόγιo (03/02) από Σαντορίνη με το “Κίσσαμος”

Η ATTICA GROUP δρομολογεί εκτάκτως απόψε (03/02) το "Κίσσαμος" που αφήνει το Ηράκλειο για τη Σαντορίνη

Στοίχημα: Mε τους «μπλε» και τα γκολ στο Λονδίνο!

Τσέλσι εναντίον Γουέστ Χαμ... Mε τους «μπλε» και τα γκολ στο Λονδίνο!

Aegean Airlines: Προσθήκη έκτακτων πτήσεων (2+1) προς Σαντορίνη

AEGEAN: 3 έκτακτες πτήσεις από και προς τη Σαντορίνη 3 και 4 Φεβρουαρίου - Δεκτό το αίτημα από την Πολιτική Προστασία

Διεπιστημονική επιτροπή διακεκριμένων καθηγητών για τη διαχείριση κινδύνων & κρίσεων συγκρότησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιπλέον, εξειδικευμένο κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών με μεγάλη εμπειρία από αντίστοιχα συμβάντα (όπως ο σεισμός στην Κω) και επικεφαλής τον Καθηγητή Ε. Πικουλή, έχουν εκπαιδευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη διαχείριση  μαζικών συμβάντων

Γ. Χατζημάρκος: “Απαιτείται απόλυτη υπευθυνότητα απ’ όλους, αποφυγή υπερβολών και πιστή τήρηση όλων των προληπτικών μέτρων”

Από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνδράμουμε το έργο του αρμόδιου Υπουργείου

Σεισμοί – Καραστάθης: “Απομακρύνεται από τη Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας”

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό – Σε επιφυλακή οι Αρχές, τι λένε οι ειδικοί

Νάξος: Το “Naxos Star” έφυγε, το “Aegean Gem” έρχεται

Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας στα νερά της Νάξου, το Naxos Star φεύγει ... Επόμενος προορισμός τα Δωδεκάνησα με το όνομα Aegean Gem

Εκτακτο – Αμοργός: Διπλή σεισμική δόνηση άνω των 4 R πριν λίγο…

Σεισμοί: Δύο ισχυρές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε λίγη ώρα στην Αμοργό

Αμοργός – Σαντορίνη: Ενας ακόμη σεισμός, 4,1 R, αισθητός και στη Νάξο

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και Αμοργού - Αισθητός και στη Νάξο

Νάξος – Μέλανες: Εκοιμήθη ο πατέρας Μάρκος Φάρκωνας

Εφυγε από την ζωή ο Ιερέας Μάρκος Φάρκωνας, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν εφημέριος στην Ενορία Μελάνων - Αύριο η εξόδιος ακολουθία

Αμοργός: Αναζητώντας την άγκυρα του Blue Star Paros

To Blue Star Paros έχασε την άγκυρα του τα ξημερώματα στα Κατάπολα - Σε προσωρινή απαγόρευση αν και το δρομολόγιό του είναι κανονικά για αύριο (02/02)

Εκτακτο: Φωτιά τώρα σε εξέλιξη στην περιοχή Βουνιά Μαραθίου (Πάρος)

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στην Πάρο - Κινητοποιήθηκαν εναέρια μέσα

Νάξος – Laguna Coast: Το Μοναδικό Ελληνικό Ξενοδοχείο στη Λίστα του Forbes με τα Κορυφαία Νέα Openings για το 2025

Νάξος - Laguna Coast: Το Μοναδικό Ελληνικό Ξενοδοχείο στη Λίστα του Forbes με τα Κορυφαία Νέα Openings για το 2025

Σεισμοί – Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ιο και Αμοργό έως τη Παρασκευή

Ισχυρές συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών

Νότιο Αιγαίο: Η …μεγάλη επιστροφή του “Πρέβελης”

Το αγαπημένο "Πρεβελάκι" επιστρέφει για μερικές εβδομάδας στην άγονη γραμμή του Νοτίου Αιγαίου (πίνακας)