Πέμπτη, 28 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΚυκλάδες: Μητρώο εθελοντών για την προστασίας της άγριας ζωής

Κυκλάδες: Μητρώο εθελοντών για την προστασίας της άγριας ζωής

|

Με στόχο την ενίσχυση της προστασίας της άγριας ζωής των Κυκλάδων, πέντε περιβαλλοντικοί φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιούργησαν το Δίκτυο “Cyclades Care For Wildlife”.

Το Δίκτυο δίνοντας έμφαση τόσο στη συλλογή δεδομένων, πληροφοριών και τεκμηρίωσης όσο και στην εκπαίδευση εθελοντών για την παροχή πρώτων βοηθειών και τη διάσωση εμβληματικών και συχνά ευάλωτων ή και απειλούμενων ειδών που συναντώνται στις Κυκλάδες, πραγματοποιούν σειρά δράσεων και ευαισθητοποίησης των κατοίκων.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, πραγματοποιείται στη Μήλο στις 30 και 31 Μαρτίου μία ανοιχτή εκδήλωση με θέμα “Ανακαλύπτουμε την Άγρια Ζωή στις Κυκλάδες”.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση

Η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm), το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών (ΑΡΙΩΝ), ο Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων (ΑΛΚΥΟΝΗ) και o Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (ΣΠΑΓΝ), με την ενεργή υποστήριξη και συνδρομή του Cyclades Preservation Fund (CPF), διοργανώνουν μια σειρά ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων σε νησιά των Κυκλάδων, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων με αρμόδιους θεσμικούς φορείς, εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε εκπροσώπους φορέων και ενδιαφερόμενους πολίτες – εθελοντές, προβολές, συζητήσεις και πρακτική επίδειξη τεχνικών διάδωσης στο πεδίο.

Σκοπός των τοπικών παρεμβάσεων είναι η δημιουργία ενός μητρώου “πιστοποιημένων” εθελοντών με βάση τα νησιά που θα είναι σε θέση τόσο να συλλέξουν με αξιοπιστία δεδομένα ως προς την παρουσία σημαντικών ως προς τη βιοποικιλότητα ειδών στις Κυκλάδες (μεσογειακή φώκια, θαλάσσια χελώνα, δελφίνια, φάλαινες, λοιπά κητώδη, υδρόβια και αρπακτικά μεταναστευτικά ή ενδημικά πουλιά, κτλ), όσο και να ανταποκριθούν με αμεσότητα και επάρκεια σε περιστατικά ανεύρεσης και διάσωσης άρρωστων, εξασθενημένων ή και τραυματισμένων ζώων.

Οι ενημερωτικές αυτές δράσεις που άρχισαν τον περασμένο Νοέμβριο από τη Σύρο, συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες και στη Μήλο, όπου σε συνεργασία με τον Όμίλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου, πραγματοποιούν ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 και 31 Μαρτίου, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Μήλου.

“Οι πλούσια βιοποικιλότητα των Κυκλάδων συρρικνώνεται”

Για τις συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης των πολιτών των Κυκλάδων, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, η πρόεδρος του “Cyclades Care For Wildlife”, Άννυ Μητροπούλου.

Όπως αναφέρει, η πλούσια βιοποικιλότητα που παρουσιάζουν οι Κυκλάδες συρρικνώνεται λόγω της ανθρώπινης παρουσίας και της οικοδόμησης.

“Οι Κυκλάδες έχουν την τύχη να έχουν πλούσια βιοποικιλότητα στη θάλασσα, την ξηρά και στον αέρα, αυτό που εμείς ονομάζουμε “άγρια ζωή”. Όλοι γνωρίζουμε τα θαυμάσια θαλάσσια θηλαστικά μας, τις χελώνες τα πτηνά που υπάρχουν, παρ’ όλες τις μεγάλες απειλές μου δέχονται, λόγω της έντονης παρεμβατικής μας παρουσίας στα νησιά”, τονίζει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, “τα ανέγγιχτα σημεία, έχουν μείνει ελάχιστα, είτε λόγω της ανθρώπινης παρουσίας, είτε λόγω της οικοδόμησης. Αποτέλεσμα αυτού είναι η άγρια ζωή να έχει συρρικνωθεί σε πολύ μικρά σημεία είτε της στεριάς, είτε της θάλασσας”.

Η κα. Μητροπούλου εστιάζει και στα προβλήματα που παρουσιάζονται με τα τραυματισμένα ζώα που εντοπίζονται κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές, αλλά και στη δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών, για την περίθαλψη αυτών.

“Υπάρχουν πολλά περιστατικά τραυματισμών, αλλά και θανάτων ζώων, κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές. Ερχόμαστε λοιπόν να βοηθήσουμε σε όλο αυτό. Το Δίκτυο λοιπόν μέσα από εξειδικευμένες οργανώσεις, όπως είναι ο “ΑΡΙΩΝ” το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, η MΟm- Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής ΝΑΞΟΥ, η “ΑΛΚΥΟΝΗ” Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων και το Cyclades Preservation Fund (CPF), προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μητρώο πιστοποιημένων εθελοντών”.

Οι εθελοντές αυτοί, όπως σημειώνει, προέρχονται από το σύνολο της κοινωνίας των νησιών, όπου μέσω της εκπαίδευσης και των σεμιναρίων πουν διενεργούν, αλλά και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές, θα πρέπει να είναι σε θέση να περιθάλπουν τραυματισμένα ζώα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές.

Σύμφωνα με την κα. Μητροπούλου η ανταπόκριση των κατοίκων των νησιών είναι μεγάλη και μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζουν και οι μονάδες υποδοχής των τραυματισμένων αυτών ζώων, στην Πάρο και στην Νάξο.

“Μέσω του Δικτύου, απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο για τη συμμετοχή τους σε εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός μητρώου “πιστοποιημένων” εθελοντών που ενώ έχουν έδρα στα νησιά των Κυκλάδων, θα είναι σε θέση τόσο να συλλέξουν με αξιοπιστία δεδομένα για την παρουσία σημαντικών ως προς τη βιοποικιλότητα ειδών, όσο και να ανταποκριθούν με αμεσότητα και επάρκεια σε περιστατικά που χρήζουν της παροχής πρώτων βοηθειών”, καταλήγει η πρόεδρος του Δικτύου.

Το πρόγραμμα του διημέρου στη Μήλο

Η ανοιχτή διήμερη εκδήλωση στην Μήλο θα αρχίσει το Σάββατο 30 Μαρτίου, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου, στις 10 το πρωί με δράσεις που αφορούν τα παιδιά, όπως η προβολής της βραβευμένης ταινίας “Μεσόγειος – Πολιορκημένη θάλασσα”.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες από τους συνεργαζόμενους φορείς του Δικτύου “Cyclades Care for Wildlife” και συγκεκριμένα του “ΑΡΙΩΝ, της MΟm, του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων της Πάρου.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του διημέρου θα υπάρξουν δράσεις που περιλαμβάνουν θεωρητικές και πρακτικές εκπαιδευτικές παρουσιάσεις για τα είδη ενδιαφέροντος – φώκιες, θαλάσσιες χελώνες, κητώδη καθώς και υδρόβια, αρπακτικά μεταναστευτικά ή ενδημικά πουλιά – με εστίαση στην αναγνώριση και άμεση παρέμβαση σε περιστατικά ανεύρεσης και διάσωσης άρρωστων, εξασθενημένων ή και τραυματισμένων ζώων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

Σάββατο 30/3/2024
→ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ!
|Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Πλάκα, Μήλος | 10.00πμ-13.30μμ

10.00πμ Καλωσόρισμα από το Cyclades Preservation Fund (CPF)

10.30πμ Προβολή βραβευμένης ταινίας: ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

12.00πμ Διάλειμμα και μικρό κέρασμα για τα παιδιά

12.30πμ Ανακαλύπτουμε την Άγρια Ζωή στις Κυκλάδες!
με τη συμμετοχή συνεργαζόμενων φορέων Δικτύου Cyclades Care for Wildlife:
ΑΡΙΩΝ-Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών
MΟm- Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας
Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής ΝΑΞΟΥ
ΑΛΚΥΟΝΗ- Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων

Σάββατο 30/3/2024

→ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
|Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Πλάκα, Μήλος | 4.30μμ-9.00μμ

4.30μμ Προσέλευση- Έναρξη

4.40μμ Καλωσόρισμα από τον Δήμο Μήλου και τον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου

4.50μμ Παρουσίαση του Δικτύου CYCLADES CARE FOR WILDLIFE
| Άννυ Μητροπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια, Cyclades Preservation Fund (CPF)

5.00μμ Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης και Καταγραφής Εκβρασμών Ειδών Θαλάσσιας Άγριας Πανίδας: Πως μπορώ να βοηθήσω- Βασικές Αρχές Διαχείρισης Εκβρασμών Κητωδών
| Αναστασία Κομνηνού, DVM, PhD, Καθηγήτρια Τμήματος Κτηνιατρικής, Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, Συνιδρύτρια και Πρόεδρος ΑΡΙΩΝ, Συντονίστρια Εθνικού Δικτύου Εκβρασμών Ειδών Θαλάσσιας Άγριας Πανίδας

5.30μμ ΑΛΚΥΟΝΗ- Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων: Άμεσες Ενέργειες για τη διάσωση άγριζων ζώων στο πεδίο και τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους
| Μάριος Φουρνάρης, Ιδρυτής και Διευθυντής ΑΛΚΥΟΝΗ

6.10μμ Ερωτήσεις

6.20μμ Διάλλειμμα| κέρασμα καφέ

6.40μμ Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου: Η θαλάσσια χελώνα στις Κυκλάδες
| Σοφία Λυκουροπούλου, Μέλος Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

7.20μμ MΟm- Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκια: Η Μεσογειακή φώκια, διάσωση και περίθαλψη
| Κίμων Κοεμτζόπουλος, Βιολόγος, μέλος ομάδας διάσωσης MOm

8.00μμ ΑΡΙΩΝ-Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών:
Είδη Κητωδών στις Κυκλάδες και Απειλές που αντιμετωπίζουν | Υποστήριξη Διάσωσης και Περίθαλψης στα Κητώδη σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο
| Έλενα Ακριτοπούλου, Θαλάσσια Βιολόγος, BSc, MSc, υποψ. Διδάκτορας Παν/μιου Θεσσαλίας και επιστημονικό μέλος ΑΡΙΩΝ
& | Δρ. Αιμιλία Δρούγα, Βιολόγος, Γεωλόγος Ωκεανογράφος, PhD, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας, Συνιδρύτρια και ΓΓ ΑΡΙΩΝ

8.40μμ Ερωτήσεις

8.50μμ Κλείσιμο – κέρασμα κρασί

Κυριακή 31/3/2024

→ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΙΑΔΩΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ, ΧΕΛΩΝΩΝ, ΠΤΗΝΩΝ
| Εξωτερικός σκεπαστός χώρος του Ξενοδοχείου Πορτιανή, Αδάμαντας |10πμ-12μμ
Καλωσόρισμα: Cyclades Preservation Fund (CPF)

Παρουσίαση από τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων μελών του Δικτύου CYCLADES CARE FOR WILDLIFE στη Μήλο:
ΑΡΙΩΝ-Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών
MΟm- Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας
Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής ΝΑΞΟΥ
ΑΛΚΥΟΝΗ- Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων

 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα koinignomi.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Ενίσχυση της ασφάλειας με 18 νέα πυροσβεστικά οχήματα και πρόσληψη προσωπικού

Ενίσχυση της ασφάλειας στα αεροδρόμια με 18 νέα πυροσβεστικά οχήματα και πρόσληψη προσωπικού

Πάρος: Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας

Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβάθμισης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»

Εκτακτο – Μύκονος: Φωτιά σε εξέλιξη στη Φτελιά

Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη στη Μύκονο

SKY Express – Εκπαιδευτικοί: Με sms θα λάβουν την έκπτωση 30% στα αεροπορικά εισιτήρια

Με sms θα λάβουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί την έκπτωση 30% στα αεροπορικά εισιτήρια

Νάξος: Παρουσίαση του βιβλίου «Αριάδνη», μουσικό αφιέρωμα σε Χατζιδάκι & Θεοδωράκη από το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος»

Μια βραδιά γεμάτη μύθο, μουσική και πολιτισμό στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Είσοδος ελεύθερη.

ΑΣΟ Νάξου: Επίσημη έγκριση IPSC για τον μεγάλο αγώνα του Οκτωβρίου 2025

Η Νάξος γίνεται κέντρο της σκοπευτικής δράσης με αγώνα IPSC διεθνών προδιαγραφών – Δωρεάν διαμονή και εκπτώσεις για τους αθλητές.

Νάξος: Συμμετοχή του ΓΝ-ΚΥ Νάξου στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Η Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΓΝ-ΚΥ Νάξου ενώνει τις δυνάμεις της με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δίνοντας «Όραμα Ελπίδας».

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.

Εκτακτο – Τήνος: Φωτιά σε εξέλιξη στην Λυχναφτιά

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή της Λυχνάφτιας Δήμου Τήνου

Σύρος – Νοσοκομείο: Επίσκεψη Αδωνι Γεωργιάδη, εγκαίνια και … αντίδραση εργαζομένων

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου ετοιμάζει παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Άδωνι Γεωργιάδη

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)