Με στόχο την ενίσχυση της προστασίας της άγριας ζωής των Κυκλάδων, πέντε περιβαλλοντικοί φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιούργησαν το Δίκτυο “Cyclades Care For Wildlife”.
Το Δίκτυο δίνοντας έμφαση τόσο στη συλλογή δεδομένων, πληροφοριών και τεκμηρίωσης όσο και στην εκπαίδευση εθελοντών για την παροχή πρώτων βοηθειών και τη διάσωση εμβληματικών και συχνά ευάλωτων ή και απειλούμενων ειδών που συναντώνται στις Κυκλάδες, πραγματοποιούν σειρά δράσεων και ευαισθητοποίησης των κατοίκων.
Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, πραγματοποιείται στη Μήλο στις 30 και 31 Μαρτίου μία ανοιχτή εκδήλωση με θέμα “Ανακαλύπτουμε την Άγρια Ζωή στις Κυκλάδες”.
Με στόχο την ευαισθητοποίηση
Η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm), το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών (ΑΡΙΩΝ), ο Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων (ΑΛΚΥΟΝΗ) και o Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (ΣΠΑΓΝ), με την ενεργή υποστήριξη και συνδρομή του Cyclades Preservation Fund (CPF), διοργανώνουν μια σειρά ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων σε νησιά των Κυκλάδων, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων με αρμόδιους θεσμικούς φορείς, εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε εκπροσώπους φορέων και ενδιαφερόμενους πολίτες – εθελοντές, προβολές, συζητήσεις και πρακτική επίδειξη τεχνικών διάδωσης στο πεδίο.
Σκοπός των τοπικών παρεμβάσεων είναι η δημιουργία ενός μητρώου “πιστοποιημένων” εθελοντών με βάση τα νησιά που θα είναι σε θέση τόσο να συλλέξουν με αξιοπιστία δεδομένα ως προς την παρουσία σημαντικών ως προς τη βιοποικιλότητα ειδών στις Κυκλάδες (μεσογειακή φώκια, θαλάσσια χελώνα, δελφίνια, φάλαινες, λοιπά κητώδη, υδρόβια και αρπακτικά μεταναστευτικά ή ενδημικά πουλιά, κτλ), όσο και να ανταποκριθούν με αμεσότητα και επάρκεια σε περιστατικά ανεύρεσης και διάσωσης άρρωστων, εξασθενημένων ή και τραυματισμένων ζώων.
Οι ενημερωτικές αυτές δράσεις που άρχισαν τον περασμένο Νοέμβριο από τη Σύρο, συνεχίζονται τις επόμενες ημέρες και στη Μήλο, όπου σε συνεργασία με τον Όμίλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου, πραγματοποιούν ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 και 31 Μαρτίου, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Μήλου.
“Οι πλούσια βιοποικιλότητα των Κυκλάδων συρρικνώνεται”
Για τις συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης των πολιτών των Κυκλάδων, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, η πρόεδρος του “Cyclades Care For Wildlife”, Άννυ Μητροπούλου.
Όπως αναφέρει, η πλούσια βιοποικιλότητα που παρουσιάζουν οι Κυκλάδες συρρικνώνεται λόγω της ανθρώπινης παρουσίας και της οικοδόμησης.
“Οι Κυκλάδες έχουν την τύχη να έχουν πλούσια βιοποικιλότητα στη θάλασσα, την ξηρά και στον αέρα, αυτό που εμείς ονομάζουμε “άγρια ζωή”. Όλοι γνωρίζουμε τα θαυμάσια θαλάσσια θηλαστικά μας, τις χελώνες τα πτηνά που υπάρχουν, παρ’ όλες τις μεγάλες απειλές μου δέχονται, λόγω της έντονης παρεμβατικής μας παρουσίας στα νησιά”, τονίζει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, “τα ανέγγιχτα σημεία, έχουν μείνει ελάχιστα, είτε λόγω της ανθρώπινης παρουσίας, είτε λόγω της οικοδόμησης. Αποτέλεσμα αυτού είναι η άγρια ζωή να έχει συρρικνωθεί σε πολύ μικρά σημεία είτε της στεριάς, είτε της θάλασσας”.
Η κα. Μητροπούλου εστιάζει και στα προβλήματα που παρουσιάζονται με τα τραυματισμένα ζώα που εντοπίζονται κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές, αλλά και στη δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών, για την περίθαλψη αυτών.
“Υπάρχουν πολλά περιστατικά τραυματισμών, αλλά και θανάτων ζώων, κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές. Ερχόμαστε λοιπόν να βοηθήσουμε σε όλο αυτό. Το Δίκτυο λοιπόν μέσα από εξειδικευμένες οργανώσεις, όπως είναι ο “ΑΡΙΩΝ” το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, η MΟm- Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής ΝΑΞΟΥ, η “ΑΛΚΥΟΝΗ” Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων και το Cyclades Preservation Fund (CPF), προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μητρώο πιστοποιημένων εθελοντών”.
Οι εθελοντές αυτοί, όπως σημειώνει, προέρχονται από το σύνολο της κοινωνίας των νησιών, όπου μέσω της εκπαίδευσης και των σεμιναρίων πουν διενεργούν, αλλά και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρχές, θα πρέπει να είναι σε θέση να περιθάλπουν τραυματισμένα ζώα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές.
Σύμφωνα με την κα. Μητροπούλου η ανταπόκριση των κατοίκων των νησιών είναι μεγάλη και μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζουν και οι μονάδες υποδοχής των τραυματισμένων αυτών ζώων, στην Πάρο και στην Νάξο.
“Μέσω του Δικτύου, απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο για τη συμμετοχή τους σε εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός μητρώου “πιστοποιημένων” εθελοντών που ενώ έχουν έδρα στα νησιά των Κυκλάδων, θα είναι σε θέση τόσο να συλλέξουν με αξιοπιστία δεδομένα για την παρουσία σημαντικών ως προς τη βιοποικιλότητα ειδών, όσο και να ανταποκριθούν με αμεσότητα και επάρκεια σε περιστατικά που χρήζουν της παροχής πρώτων βοηθειών”, καταλήγει η πρόεδρος του Δικτύου.
Το πρόγραμμα του διημέρου στη Μήλο
Η ανοιχτή διήμερη εκδήλωση στην Μήλο θα αρχίσει το Σάββατο 30 Μαρτίου, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου, στις 10 το πρωί με δράσεις που αφορούν τα παιδιά, όπως η προβολής της βραβευμένης ταινίας “Μεσόγειος – Πολιορκημένη θάλασσα”.
Θα ακολουθήσουν ομιλίες από τους συνεργαζόμενους φορείς του Δικτύου “Cyclades Care for Wildlife” και συγκεκριμένα του “ΑΡΙΩΝ, της MΟm, του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων της Πάρου.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του διημέρου θα υπάρξουν δράσεις που περιλαμβάνουν θεωρητικές και πρακτικές εκπαιδευτικές παρουσιάσεις για τα είδη ενδιαφέροντος – φώκιες, θαλάσσιες χελώνες, κητώδη καθώς και υδρόβια, αρπακτικά μεταναστευτικά ή ενδημικά πουλιά – με εστίαση στην αναγνώριση και άμεση παρέμβαση σε περιστατικά ανεύρεσης και διάσωσης άρρωστων, εξασθενημένων ή και τραυματισμένων ζώων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ
Σάββατο 30/3/2024
→ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ!
|Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Πλάκα, Μήλος | 10.00πμ-13.30μμ
10.00πμ Καλωσόρισμα από το Cyclades Preservation Fund (CPF)
10.30πμ Προβολή βραβευμένης ταινίας: ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
12.00πμ Διάλειμμα και μικρό κέρασμα για τα παιδιά
12.30πμ Ανακαλύπτουμε την Άγρια Ζωή στις Κυκλάδες!
με τη συμμετοχή συνεργαζόμενων φορέων Δικτύου Cyclades Care for Wildlife:
ΑΡΙΩΝ-Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών
MΟm- Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας
Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής ΝΑΞΟΥ
ΑΛΚΥΟΝΗ- Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων
Σάββατο 30/3/2024
→ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
|Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Πλάκα, Μήλος | 4.30μμ-9.00μμ
4.30μμ Προσέλευση- Έναρξη
4.40μμ Καλωσόρισμα από τον Δήμο Μήλου και τον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου
4.50μμ Παρουσίαση του Δικτύου CYCLADES CARE FOR WILDLIFE
| Άννυ Μητροπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια, Cyclades Preservation Fund (CPF)
5.00μμ Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης και Καταγραφής Εκβρασμών Ειδών Θαλάσσιας Άγριας Πανίδας: Πως μπορώ να βοηθήσω- Βασικές Αρχές Διαχείρισης Εκβρασμών Κητωδών
| Αναστασία Κομνηνού, DVM, PhD, Καθηγήτρια Τμήματος Κτηνιατρικής, Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, Συνιδρύτρια και Πρόεδρος ΑΡΙΩΝ, Συντονίστρια Εθνικού Δικτύου Εκβρασμών Ειδών Θαλάσσιας Άγριας Πανίδας
5.30μμ ΑΛΚΥΟΝΗ- Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων: Άμεσες Ενέργειες για τη διάσωση άγριζων ζώων στο πεδίο και τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους
| Μάριος Φουρνάρης, Ιδρυτής και Διευθυντής ΑΛΚΥΟΝΗ
6.10μμ Ερωτήσεις
6.20μμ Διάλλειμμα| κέρασμα καφέ
6.40μμ Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου: Η θαλάσσια χελώνα στις Κυκλάδες
| Σοφία Λυκουροπούλου, Μέλος Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου
7.20μμ MΟm- Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκια: Η Μεσογειακή φώκια, διάσωση και περίθαλψη
| Κίμων Κοεμτζόπουλος, Βιολόγος, μέλος ομάδας διάσωσης MOm
8.00μμ ΑΡΙΩΝ-Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών:
Είδη Κητωδών στις Κυκλάδες και Απειλές που αντιμετωπίζουν | Υποστήριξη Διάσωσης και Περίθαλψης στα Κητώδη σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο
| Έλενα Ακριτοπούλου, Θαλάσσια Βιολόγος, BSc, MSc, υποψ. Διδάκτορας Παν/μιου Θεσσαλίας και επιστημονικό μέλος ΑΡΙΩΝ
& | Δρ. Αιμιλία Δρούγα, Βιολόγος, Γεωλόγος Ωκεανογράφος, PhD, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας, Συνιδρύτρια και ΓΓ ΑΡΙΩΝ
8.40μμ Ερωτήσεις
8.50μμ Κλείσιμο – κέρασμα κρασί
Κυριακή 31/3/2024
→ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΙΑΔΩΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ, ΧΕΛΩΝΩΝ, ΠΤΗΝΩΝ
| Εξωτερικός σκεπαστός χώρος του Ξενοδοχείου Πορτιανή, Αδάμαντας |10πμ-12μμ
Καλωσόρισμα: Cyclades Preservation Fund (CPF)
Παρουσίαση από τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων μελών του Δικτύου CYCLADES CARE FOR WILDLIFE στη Μήλο:
ΑΡΙΩΝ-Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών
MΟm- Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας
Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής ΝΑΞΟΥ
ΑΛΚΥΟΝΗ- Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα koinignomi.gr