Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΚυκλάδες: Εννέα Λιμενικά Ταμεία διαμαρτύρονται για την μείωση κατά 50% στα λιμενικά...

Κυκλάδες: Εννέα Λιμενικά Ταμεία διαμαρτύρονται για την μείωση κατά 50% στα λιμενικά Τέλη

|

Στον “αέρα” βρίσκονται οι προϋπολογισμοί των Λιμενικών Ταμείων μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την κατά 50% μείωση των Λιμενικών τελών.

Με επιστολή του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου Αθ. Κουσαθανά – Μέγα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Βασίλη Κικίλια και με κοινή ανακοίνωση των διοικήσεων των Ταμείων Μυκόνου, Σαντορίνης, Σύρου, Κέας Κύθνου, Σερίφου, Πάρου, Άνδρου και Τήνου, αναφέρεται ότι μια τέτοια αλλαγή και μάλιστα με άμεση εφαρμογή, θέτει εκτός προγραμματισμού τα έργα που έχουν προϋπολογιστεί και εγκριθεί, πολλά από τα οποία βρίσκονται και στο στάδιο υλοποίησης.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι το πρόσχημα της συγκράτησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αναιρείται από τις διαρκείς ανάγκες εξυπηρέτησης των ίδιων των ακτοπλοϊκών εταιριών που δικαιολογημένα έχουν ανάγκη από την ομαλή λειτουργία των λιμένων και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους για την άνετη και ασφαλή μετακίνηση των επιβατών, πολύ περισσότερο που βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου με αυξημένες τις ανάγκες στη διαδικασία των αφιξοαναχωρήσεων.

https://naxospress.gr/tag/limenika-tameia/

Τα Λιμενικά Ταμεία ζητούν την απόσυρση του συγκεκριμένου μέτρου, διαφορετικά, όπως επισημαίνεται, θα αναγκαστούν να αναμορφώσουν τους προϋπολογισμούς τους σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν, με ότι αυτό σημαίνει για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τόσο προς τις ακτοπλοϊκές εταιρίες όσο και προς τους επιβάτες. Και όλα αυτά, σε μια εποχή όπου πρώτιστο μέλημα όλων πρέπει να είναι η διατήρηση της φήμης της χώρας προς τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Επισυνάπτεται η επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας.

ΘΕΜΑ : «Μείωση ποσοστού από λιμενικά τέλη ακτοπλοΐας»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την κατά 50% μείωση των Λιμενικών τελών σχετικά με το ποσοστό που εισπράττουν τα Λιμενικά Ταμεία επί των εισιτηρίων των επιβατών και των τροχοφόρων της ακτοπλοΐας μας, μας εξέπληξε δυσάρεστα .

Είναι πασιφανές ότι εάν πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση θα βρεθούν στον “αέρα” οι προϋπολογισμοί των Λιμενικών Ταμείων της χώρας , αφού, όπως είναι γνωστό, ένα μεγάλο – αν όχι το μεγαλύτερο – μέρος των εσόδων των Λιμενικών Ταμείων προέρχονται από τις εισπράξεις των προαναφερθέντων λιμενικών τελών.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου κατά το έτος 2024 εισέπραξε άνω των 3.700.000€ από λιμενικά τέλη επί των εισιτηρίων επιβατών και τροχοφόρων ακτοπλοΐας, γεγονός που αποδεικνύει την αναγκαιότητα διατήρησης του ποσού των λιμενικών τελών και σε καμία περίπτωση τη μείωση του κατά 50%, που σημαίνει απώλεια εσόδων κατά 1.850.000 ευρώ. Χάρη στα προαναφερθέντα έσοδα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου είναι σε θέση να πραγματοποιεί και να καλύπτει βασικές λειτουργικές του ανάγκες και να υλοποιεί έργα που είναι απαραίτητα για τους χώρους της δικαιοδοσίας του.

Όπως τονίζεται και από άλλες διοικήσεις Λιμενικών Ταμείων είναι γεγονός ότι μια τέτοια αλλαγή και μάλιστα με άμεση εφαρμογή, θέτει σίγουρα εκτός προγραμματισμού τα έργα που έχουν προϋπολογιστεί και εγκριθεί, πολλά από τα οποία βρίσκονται ακόμα και στο στάδιο υλοποίησης. Τονίζεται επίσης ότι το πρόσχημα της συγκράτησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αναιρείται από τις διαρκείς ανάγκες εξυπηρέτησης των ίδιων των ακτοπλοϊκών εταιριών που δικαιολογημένα έχουν ανάγκη από την ομαλή λειτουργία των λιμένων και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους για την άνετη και ασφαλή μετακίνηση των επιβατών, πολύ περισσότερο που βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου με αυξημένες τις ανάγκες στη διαδικασία των αφιξοαναχωρήσεων.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου τάσσεται υπέρ της ανακοίνωσης των  Λιμενικών Ταμείων της χώρας που ζητούν την απόσυρση του συγκεκριμένου μέτρου, διαφορετικά, θα χρειαστεί να γίνει καθολική αναμόρφωση των προϋπολογισμών των Ταμείων σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν, με ότι αυτό σημαίνει για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τόσο προς τις ακτοπλοϊκές εταιρίες όσο και προς τους επιβάτες.

Παρακαλούμε πολύ να ληφθεί υπόψιν από πλευράς σας το εν λόγω ζήτημα καθώς και οι προβληματισμοί που εκφράζονται, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και εποικοδομητική λειτουργία των λιμενικών ταμείων της χώρας.

Ο Πρόεδρος, Του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου

Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σε ιστορικά χαμηλά η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική παρά την ύφεση στη βιομηχανία – Σημαντική αποκλιμάκωση και στην Ελλάδα, με ποσοστό στο 8,6%

Ισραήλ: Χιλιάδες χριστιανοί κατέβηκαν τον Λόφο των Ελαιών

Πομπή για την Κυριακή των Βαΐων στη σκιά του πολέμου στην Ιερουσαλήμ

Νάξος – Παντάνασσα: “Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται” (photos – video)

Κυριακή των Βαϊών και πραγματοποιήθηκε ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας όπου και ακούγεται το "Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται" (video - photos)

Ανδρος: Ο Δήμος πήρε έγκριση για την εγκατάσταση τριών αφαλατώσεων σε Υδρούσα, Κόρθι και Χώρα

Εγκρίθηκαν τρεις νέες μονάδες αφαλάτωσης στην Ανδρο μέσω της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής – που θα εγκατασταθούν;

Σίφνος: Ο Δήμος διοργανώνει ημερίδα για την φυσιογνωμία του νησιού

Δήμος Σίφνου: Ημερίδα για την προστασία της φυσιογνωμίας του νησιού

Ζάκυνθος: Νεκρό ανασύρθηκε 3χρονο παιδί από πισίνα βίλας

Η μητέρα, οι θείες και οι παππούδες ετοιμάζονταν για φαγητό όταν διαπίστωσαν πως το παιδί έλειπε και κατά την αναζήτησή του το βρήκαν αναίσθητο

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Ελλάδα – Πάσχα: Κλειστές τράπεζες για τέσσερις ημέρες

Πάσχα - Κλειστές τράπεζες για τέσσερις ημέρες: Πότε και πώς θα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Ρόδος: Πρέσα πλυντηρίου συνέθλιψε εργαζόμενο σε ξενοδοχείο

Νεκρός εργαζόμενος σε ξενοδοχείο της Ρόδου – Πρέσα πλυντηρίου τον συνέθλιψε

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Σεισμική ακολουθία – Κυκλάδες: “Το επίπεδο των κρατήσεων χειρότερα και από τον κορωνοϊό”

Πάσχα: Πώς επηρεάζουν σεισμοί και πλημμύρες τις κρατήσεις στα τουριστικά νησιά με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Seajets: Εκτακτη δρομολόγηση Μεγάλη Πέμπτη του “Champion Jet 1”

Με βάση την σχετική ενημέρωση από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Passenger στη Νάξο, θα υπάρξει έκτακτη δρομολόγηση του Champion Jet 1 - Πότε;

Κικίλιας: Μείωση 50% των λιμενικών τελών σε προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά

Β. Κικίλιας: «Η μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών, συνεισφέρει στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

Νάξος – Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Κυκλάδες: Πήραν …πράσινο φως πέντε νέα ξενοδοχεία, σε ποια νησιά;

Σε ποια νησιά των Κυκλάδων θα δούμε τα νέα πέντε ξενοδοχεία που πήραν ..πράσινο φως;

Blue Star Ferries: Τετάρτη 9 Απριλίου απεργία πλοίων, τροποποιήσεις δρομολογίων

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries - κυρίως στο Νότιο Αιγαίο - λόγω της απεργίας της 9ης Απριλίου

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με 2-0 νίκες πέρασε τα Μελίσσια και τον τελικό αντιμετωπίζει τον Ιωνικό Νικαίας

Σε έναν εντυπωσιακό αγώνα διάρκειας τριών ωρών ο Πανναξιακός νίκησε 92-88 στην έξτρα περίοδο τα Μελίσσια και με 2-0 νίκες προκρίθηκε στον τελικό - Αντίπαλος ο Ιωνικός Νικαίας με μειονέκτημα έδρας

Νάξος – Πάρκο της Ελλης: Αγνωστοι βανδάλισαν ξύλινο σπιτάκι. γιατί;

Για μία ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες εικόνων που δεν τιμούν τους Ναξιώτες.. Γιατί τόση κακία;