Τέλη Μαϊου και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πάρο… Το διάστημα 31 Μαϊου έως 2 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο με τίτλο “Πάρος – Αντίπαρος – Δεσποτικό” και ήταν αφιερωμένο στην μνήμη της Φωτεινής Ζαφειροπούλου. Ποιος το διοργάνωσε; Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων… Σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου.
Στόχος του συνεδρίου, ήταν να προβληθεί το έργο της υπηρεσίας από το 2014 έως το 2024, με την ταυτόχρονη προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, κυρίως των δύο νησιών και των νησίδων γύρω από αυτά.
Τι είδαμε; Με βάση την σχετική ενημέρωση μέσα από τη σελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: “Νέα ευρήματα όπως η νότια νεκρόπολη της Πάρου, επανερμηνεία και νέα προσέγγιση εμβληματικών μνημείων, όπως τα κάστρα Παροικίας και Αντιπάρου ή ο ναός της Παναγίας Καταπολιανής, η Αρχαιολογία του σπουδαίου Δεσποτικού, αλλά και τα ανέλπιστα ευρήματα των άλλων ακατοίκητων νησίδων.
Επίσης, είχαμε παρουσίαση των έργων που δρομολογεί η Εφορεία στο Φραγκομονάστηρο και στα κάστρα, οι αναστηλώσεις του Δεσποτικού, η μελέτη των Κουκουναριών, τα εργαστήρια κεραμικής του πρώιμου μεσαίωνα στο νησιωτικό σύμπλεγμα.
Η προβολή των νέων δεδομένων από την αρχαιολογική κληρονομιά της Πάρου συμπληρώθηκε με το άνοιγμα του μουσείου Πάρου μετά τις εργασίες μερικής ανακαίνισης του μουσείου, τον νέο υπομνηματισμό των εκθεμάτων αλλά και την έκθεση νέων ευρημάτων”.
Ομως, έχουμε και τους ανθρώπους που βοήθησαν… “Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο προσωπικό της Εφορείας που έφερε εις πέρας αυτό το εγχείρημα: η διοικητική υποστήριξη, οι φύλακες του Μουσείου Πάρου και ιδίως ο Μανώλης Μπαρμπαρής. η Ζώζη Παπαδοπούλου, οι αρχαιολόγοι της Πάρου Γιάννος Κουράγιος, Χαρίκλεια Διαμαντή, η Ελένη Καλάβρια, και ιδίως ο Απόστόλος Παπαδημητρίου που ανέλαβε όλο τον επιτοπίο συντονισμό για να στεφθεί με επιτυχία, το συνέδριο και η έκθεση.
Ευχαριστίες οφείλονται στο Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Πάρου για την υποστήριξή τους καθώς και στο Ιερό Προσκύνημα “Παναγία Εκατονταπυλιανή” για την θερμή φιλοξενία”.
Η Πάρος και η Αντίπαρος, είναι από τα νησιά που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Οι σπουδαιότεροι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία όπως το αρχαίο Νεκροταφείο, το Δεσποτικό, οι Κουκουναριές, τα αρχαία λατομεία, η Καταπολιανή, το κάστρο Αντιπάρου, το Αγριόκαστρο και τα μοναδικά ευρήματα, ελκύουν κάθε χρόνο επισκέπτες αλλά και μελετητές από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Μπορούν δε να αποτελέσουν με την αξιοποίησή τους και προβολή τους πόλο έλξης περισσότερων τουριστών.
Την τελευταία δεκαετία, σωστικές ανασκαφές όπως στη Λάγγερη και το Υστέρνι, έφεραν στο φως νέες θέσεις ή σημαντικά ευρήματα, ενώ οι συστηματικές ανασκαφές στο Αρχαίο εργαστήριο γλυπτικής και στο Δεσποτικό, προχώρησαν σε μεγάλο βαθμό, προσθέτοντας γνώσεις για τη μεσαιωνική Πάρο.