Λίγο πριν το Αγιο Πάσχα και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα το πρόγραμμα επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους ανά νησί. Σήμερα έχουμε τη παρουσίαση του προγράμματος για τις επισκέψεις στην Αρχαιολογική Συλλογή που βρίσκεται στη Χώρα Αμοργού και για τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη. Θα είναι ανοιχτά καθημερινά από 08:30 έως 15:30 εκτός από την Τρίτη..
Η σχετική ενημέρωση για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αμοργού αναφέρει:
Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΜΟΡΓΟΥ
🙂 Κάθε τόπος είναι σωστό να έχει το μουσείο του, είτε πρόκειται για μια πολύχωρη εγκατάσταση με μεγάλο εμβαδόν είτε για έναν πιο περιορισμένης έκτασης χώρο, που ωστόσο δεν υπολείπεται σε ιστορική σημασία ούτε φιλοξενεί ευκαταφρόνητα αντικείμενα.
⚜️ Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την αρχαιολογική συλλογή Αμοργού, η συγκρότηση της οποίας στον περιορισμένο χώρο στον οποίο λαμβάνει χώρα αποτελεί έναν πολύ αντιπροσωπευτικό και αψευδή μάρτυρα της μακραίωνης ιστορίας της νήσου, από τους γεωμετρικούς χρόνους (8ος αι. π.Χ.) έως τους όψιμους ρωμαϊκούς (2ος μ.Χ. αι.). Παρά την έλλειψη πολλών ευρημάτων από ανασκαφικά σύνολα, τα επιφανειακά ευρήματα από τις περιοχές των τριών πόλεων Μινώας, Αρκεσίνης και Αιγιάλης, καλύπτουν επάξια το αρχαιολογικό κενό με επιφανειακά ευρήματα που μαρτυρούν για τη γλυπτική παράδοση της Αμοργού αλλά και για τις ιστορικές στιγμές που κρίθηκε σκόπιμο από τους κατοίκους της να χαραχτούν στον ενεπίγραφο λίθο.
⚜️ Το οικοδόμημα στο οποίο στεγάζεται η συλλογή είναι το ίδιο ένα ιστορικό μνημείο. Πρόκειται για τον Πύργο του Γαβρά, κτήριο της Ενετοκρατίας, αποδιδόμενο στον 16ο αιώνα και δωρισμένο στον Σύνδεσμο Αμοργίνων από τη Σόφη Γιαννακού το 1963.
⚜️ Η αρχιτεκτονική του μορφή, που διατηρεί στοιχεία του αρχικού οικοδομήματος, όπως τους λίθινους αρράβδωτους κίνοες, τα κιονόκρανα, τα πώρινα τόξα και τα ενεπίγραφα περίθυρα, χρειάστηκε μεγάλες προσπάθειες για να αποκατασταθεί, οικονομική ενίσχυση και εργασία εντόπιων πολιτών και μαστόρων, οι οποίοι αφιέρωσαν την ενεργητικότητά τους στο σπουδαίο αυτό έργο μεταξύ 1972 και 1978.
⚜️ Σήμερα, στην αίθουσα υποδοχής του Πύργου του Γαβρά ο επισκέπτης μπορεί να δει αγαλματικές δημιουργίες αλλά και ανάγλυφα που σμιλεύτηκαν από τους αρχαϊκούς (6ος αι. π.Χ.) έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, όμως και λίγα, προερχόμενα από την ανασκαφή της Μινώας, δείγματα μικροτεχνίας.
⚜️ Έξω από την αίθουσα διατάσσονται αρχιτεκτονικά μέλη και βαριές αγαλματικές μορφές, στον αύλειο χώρο κάτω από αυτή επιγραφικά τεκμήρια, ενώ στις δύο μικρές αίθουσες που βλέπουν στον εν λόγω αύλειο χώρο ευρήματα των προϊστορικών χρόνων και ιστορικών χεόνων, από τα τέλη ήδη της 4ης (ύστεροι νεολιθικοί χρόνοι) και την 3η χιλιετία π.Χ. (πρωτοκυκλαδική εποχή) και εξής.