Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά της χώρας μας και αφορούν στην ιατρική περίθαλψη, κυρίως κατά την τουριστική περίοδο, συνεχίζονται, χωρίς μάλιστα να φαίνεται “φως στο τούνελ”, τουλάχιστον στο άμεσα ορατό μέλλον.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), δεκαπέντε (15) νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, τις ημέρες του Πάσχα έμειναν χωρίς τον απαραίτητο αριθμό ιατρών και νοσηλευτών, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και στους κατοίκους αλλά και στους τουρίστες.
Οι Δήμοι των νησιών αυτών, προσπαθούν με οικονομικά κίνητρα να δώσουν λύση στο ζωτικό αυτό πρόβλημα, όμως δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση, καθώς οι λύσεις που θα πρέπει να δοθούν δεν περιορίζονται μόνο σε αμοιβές και επιδόματα αλλά θα πρέπει να διευρυνθούν και σε επιστημονικά κίνητρα, κυρίως για τους ιατρούς.
Τη δική τους αγωνία αλλά και την δική τους συμβολή στο να λυθεί το εν λόγω ζήτημα, αποτυπώνουν στο Aftodioikisi.gr, δήμαρχοι νησιών τονίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι, εάν δεν γίνει κάποια γενναία μεταρρύθμιση το πρόβλημα, δυστυχώς, δεν θα λυθεί ποτέ.
ΠΟΕΔΗΝ: Ερχεται Πάσχα και τα νησιά δεν έχουν γιατρούς, η εικόνα στις Κυκλάδες
Αλέξανδρος Αθανασίου, Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης: “Έχουν δρομολογηθεί κάποια πράγματα. Ευτυχώς εδώ και 3 μήνες τοποθέτησαν και διοικητή στο νοσοκομείο μας. Ο Δήμος μας δίνει 300 ευρώ το μήνα στους γιατρούς και στους νοσηλευτές ως κίνητρο. Πιστεύουμε ότι το καλοκαίρι θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Τώρα το Πάσχα θα έχουμε πρόβλημα. Το ήδη υπάρχον προσωπικό, υπερβάλλει εαυτόν”.
Εμμανουήλ Μικέλης, Δήμαρχος Μήλου: “Η 2η ΥΠΕ βγάζει προκηρύξεις, όμως παρά τα κίνητρα που δίνουμε, οι γιατροί δεν έρχονται στο νησί μας. Ο Δήμος δίνει 500 ευρώ το μήνα στους κλινικούς γιατρούς και 200 στους αγροτικούς. Επίσης, προσφέρουμε 3 δωμάτια στους αγροτικούς ιατρούς, ενώ το Ίδρυμα Στήριξης πληρώνει για τους αγροτικούς ιατρούς και η IMERYS για τα ενοίκιά τους. Χρειαζόμαστε όμως ιατρούς επείγουσας ιατρικής και όχι να να γράφουν συνταγές. Έχουμε κάνει αίτημα στο ΠΑΓΝΥ, στον κο Ροιλό για συνεργασία, να μας στέλνουν ειδικότητες εδώ και δύο χρόνια αλλά δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό. Επίσης επί τρία χρόνια προσπαθούμε να πάρουμε ασθενοφόρο…”.
Θεοδόσης Σουσούδης, Δήμαρχος Άνδρου: “Στο νησί μας υπάρχει 1 γενικός ιατρός, μία γενική ιατρός με απόσπαση, 1 παθολόγος με παρατάσεις στη σύνταξή του για να μας βοηθάει, ένας παιδίατρος που σε 1 ή 2 χρόνια παίρνει σύνταξη και εγώ που είμαι ορθοπεδικός εδώ από το 2003. Κάνουμε προκηρύξεις αλλά βγαίνουν άγονες, παρά τα 600 ευρώ το μήνα που δίνουμε σε κάθε μόνιμο ιατρό. Αν δεν υπάρξουν σοβαρά κίνητρα δεν πρόκειται να έρθει κανείς εδώ. Και το μπλοκάκι που λέει ο Άδωνις δεν ισχύει για το νησί μας επειδή δεν έχουμε ιδιώτες γιατρούς. Η νησιωτικότητα στην ουσία δεν υπάρχει. Πρέπει να υπάρξει μια βαθειά τομή”.
Ελευθέριος Καραΐσκος, Δήμαρχος Αμοργού: “Έχουμε πρόβλημα. Ήρθε με απόσπαση ένας γενικός ιατρός και έφυγε με άδεια. Κάνουμε προκηρύξεις αλλά βγαίνουν άγονες. Πρέπει να δοθούν και επιστημονικά κίνητρα αλλιώς δεν θα βρεθεί ποτέ λύση στο πρόβλημα αυτό. Να σημειωθεί ότι, ο Δήμος μας δίνει μέχρι και 1400 ευρώ το μήνα στους ιατρούς με ειδικότητα κι όμως, κανείς δεν έρχεται.”
Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα aftodioikisi.gr