Αντιμέτωποι με εκατοντάδες κενά στα Γυμνάσια και Λύκεια των νησιών των Κυκλάδων έχουν έρθει αντιμέτωποι 15 ημέρες μετά την έναρξη της νέας χολικής χρονιάς, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού.
Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε γενική και ειδική αγωγή που παρουσιάστηκαν με το χτύπημα του πρώτου “κουδουνιού”, κυρίως λόγω παραιτήσεων, αλλά και αδειών που υποβλήθηκαν από τους καθηγητές κατά τη διάρκεια της α’ φάσης των διορισμών, ανέρχονται στα 250, αριθμός που προβληματίζει και δημιουργεί έντονες ανησυχίες.
“Δηλώνω απαισιόδοξος, καθώς δεν είμαι σίγουρος, λόγω των παραιτήσεων των εκπαιδευτικών, που παρατηρούνται, εάν πληρωθούν έστω και τα μισά κενά που υπάρχουν”, δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Παράλληλα, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής των κενών που υπάρχουν στα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού, προκειμένου να υπάρξει η ανάλογη αναπλήρωση που θα γίνει κατά τη διάρκεια της β’ φάσης προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
“Τα κενά των εκπαιδευτικών είναι πολλά και σημαντικά”
Σε 250 ανέρχονται τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό γενικής και ειδικής αγωγής που παρουσιάζονται στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Κυκλάδων, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Στην ερώτηση εάν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, η β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αναμένεται αρχές Οκτωβρίου.
“Αρχές Οκτώβρη έχει εξαγγελθεί ότι θα είναι η επόμενη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτή η διαδικασία θα είναι στις 5 ή στις 10 του επόμενου μήνα και δηλώνω απαισιόδοξος, καθώς δεν είμαι σίγουρος, λόγω των παραιτήσεων των εκπαιδευτικών που παρατηρούνται, εάν πληρωθούν έστω και τα μισά κενά που υπάρχουν. Αναλόγως φυσικά και με τον αριθμό αναπληρωτών που θα προσλάβει το Υπουργείο Παιδείας. Πάντως η εμπειρία μας έχει μάθει ότι πολύ δύσκολα κλείνουν, συμπληρώνονται δηλαδή τα κενά που δημιουργούνται”, υποστήριξε.
“Απουσιάζουν καθηγητές βασικών ειδικοτήτων και πανελληνίων μαθημάτων”
Όπως είπε, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, καθώς τα κενά που παρουσιάζονται αφορούν βασικές ειδικότητες και κυρίως πανελλαδικών μαθημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες, κυρίως στους μαθητές, που θα κληθούν να συμμετάσχουν στον γραπτό διαγωνισμό για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
“Λείπουν καθηγητές βασικών ειδικοτήτων και πανελληνίων μαθημάτων. Είναι μεγάλα τα κενά. Ήδη έχουμε 25 Σεπτεμβρίου και δεν έχουμε μπει καν στην κανονική ροή των μαθημάτων. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Γενικού Λυκείου Μυκόνου, όπου οι μαθητές παρακολουθούν από μία έως και τρεις ώρες μάθημα. Και μιλάμε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν 100 μαθητές που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2025. Το θέμα είναι ότι δυστυχώς για ένα μήνα, μέχρι τις 11 Οκτωβρίου που θα έχουμε συνολική εικόνα των αναπληρώσεων, θα πορευθούμε με πάρα πολλά κενά και κυρίως νευραλγικά”, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.
Κλείνοντας έκανε γνωστό ότι η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα παράσταση διαμαρτυρίας τόσο στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και στον Δήμο Μυκόνου, καθώς, όπως τόνισε, υπάρχουν σειρά εκπαιδευτικών προβλημάτων στο νησί.
Κυκλάδες – Α’ ΕΛΜΕ: Δέκα (10) Καθηγητές για 330 μαθητές στο ΓΕΛ Μυκόνου
10 καθηγητές για 300 μαθητές
Ενδεικτικό παράδειγμα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την απουσία των καθηγητών, είναι το Γενικό Λύκειο Μυκόνου, όπου 15 ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων, υπηρετούν 10 καθηγητές μαζί με τον διευθυντή της σχολικής μονάδας, για 14 τμήματα με 330 μαθητές.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος υπηρετεί στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, τα κενά στο Λύκειο ανέρχονται σε 12, κάτι που οδηγεί στην απώλεια 250 εκπαιδευτικών ωρών εβδομαδιαίως.
Πολλά τα κενά και στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κορθίου
Άλλο ένα παράδειγμα υποστελέχωσης, λόγω απουσίας εκπαιδευτικών είναι και το Γυμνάσιο-Λύκειο Κορθίου Άνδρου, όπου παρουσιάζει κενά σε βασικές ειδικότητες μαθημάτων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση διαμαρτυρίας που εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, η σχολική μονάδα βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του δημάρχου Άνδρου προς το Υπουργείο Παιδείας, για την ανεπίτρεπτη, όπως τονίζει, εκπαιδευτική κατάσταση που επικρατεί στο Κόρθι.
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος αναφέρει ότι ολοκληρώνεται ο πρώτος μήνας της νέας σχολικής χρονιάς και οι μαθητές της Γ’ τάξης του Λυκείου παρακολουθούν μόνο εννέα, αντί 32, ώρες μάθημα την εβδομάδα.
“Το σχολείο μας αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί, έχοντας πέντε σημαντικά λειτουργικά κενά σε μαθήματα που καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου τις κατευθύνσεις θετικής και υγείας. Συγκεκριμένα, έχουμε ελλείψεις σε μαθηματικούς, φυσικό, χημικό, βιολόγο, φιλόλογο, γυμναστή, καθώς και σε καθηγητή πληροφορικής. Διαμαρτυρόμαστε, καθώς οι μαθητές μας θεωρητικά έχουν ισονομία με τους υπόλοιπους μαθητές ανά την Ελλάδα και πρόκειται να εξεταστούν σε ύλη που δε θα προλάβουν να καλύψουν στις επερχόμενες πανελλήνιες και προαγωγικές εξετάσεις”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.
Με πληροφορίες από τη σελίδα “Κοινή Γνώμη”