Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚυκλάδεςΚλιματική Κρίση: Τι συμβαίνει με τα προϊόντα ΠΟΠ της Σαντορίνης;

Κλιματική Κρίση: Τι συμβαίνει με τα προϊόντα ΠΟΠ της Σαντορίνης;

|

«Εχουμε πειστεί όλοι μας ότι πάμε σε άλλες εποχές». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν καλλιεργητές ΠΟΠ προϊόντων από διάφορα σημεία της χώρας, το πώς οι έντονοι καύσωνες, η ξηρασία και η λειψυδρία οδηγούν σε μεγάλη μείωση της παραγωγής. Η μαστίχα Χίου, η πατάτα Νευροκοπίου, το αμπέλι και το τοματάκι Σαντορίνης και η ελιά Μάκρης Αλεξανδρούπολης είναι ορισμένα μόνο από τα ΠΟΠ προϊόντα που έχουν γίνει θύματα της αλλαγής του κλίματος. Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, οι αγρότες αναζητούν λύσεις, προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν στις καλλιέργειές τους, όσα δεν μπορεί η φύση.

Σε στρες το Ασύρτικο Σαντορίνης

Πριν από δύο μήνες δημιουργήθηκε στη Σαντορίνη ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης ΑΜΚΕ, με τη συμμετοχή 13 οινοποιητικών συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Κυρίαρχο μέλημα του συνδέσμου είναι η βιωσιμότητα του σαντορινιού αμπελώνα, ο οποίος όπως τονίζουν τα μέλη του, φθίνει αργά και σταθερά λόγω γήρανσης των πρέμνων, της αλόγιστης άναρχης δόμησης στο νησί αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

Κι ενώ τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνης, με κυρίαρχη ποικιλία το Ασύρτικο, έχουν καταφέρει να σκαρφαλώσουν στην κορυφή των ποιοτικότερων κρασιών του κόσμου, ο πρωτογενής τομέας πάνω στον οποίο στηρίζεται το οινοποιητικό οικοδόμημα, βαδίζει σύμφωνα με τους οινοπαραγωγούς σε τεντωμένο σχοινί. Παρά την προστασία του από την υπάρχουσα νομοθεσία, ο σαντορινιός αμπελώνας μειώνεται τόσο σε έκταση όσο και σε παραγωγικότητα.

Η Σοφία Καράτσαλου, γεωπόνος και ιδιοκτήτρια μαζί με τον πατέρα της του οινοποιείου ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ, ένα από τα μέλη του νεοσύστατου συνδέσμου, λέει στην «Καθημερινή» πως παρότι τα σαντορινιά αμπέλια είναι από τη φύση τους «σκληραγωγημένα» σε δύσκολες συνθήκες (ηφαιστειογενές έδαφος, έντονη ηλιοφάνεια, δυνατοί αέρηδες, περιορισμένες βροχοπτώσεις), τα τελευταία τρία χρόνια, η μείωση των βροχοπτώσεων και η επιδείνωση της ξηρασίας άρχισαν να δοκιμάζουν το Ασύρτικο. «Η μείωση των βροχοπτώσεων στρεσάρει τα αμπέλια μας ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ευρωστία τους και η παραγωγή. Οι παραγωγοί δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την άρδευση στη Σαντορίνη, που ούτως ή άλλως δεν είναι βιώσιμη λύση».

Ταυτόχρονα, η υπερδόμηση έχει αρχίσει, σύμφωνα με την κ. Καράτσαλου, να πιέζει τη ζώνη του αμπελώνα. Το αρνητικό αποτέλεσμα είναι ήδη χειροπιαστό, καθώς όπως σχολίασε, «η ποσότητα έχει αρχίσει ήδη να μειώνεται. Η περσινή και φετινή χρονιά ήταν δύσκολες. Οι απώλειες ξεπέρασαν το 20% και υπάρχει φόβος για το μέλλον».

Τα μέλη του συνδέσμου αναζητούν λύσεις στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην αμπελοκαλλιέργεια και στην εφαρμογή έρευνας σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κλιματολογικών συνθηκών. Οπως σχολίασε, «υπάρχει και η επιλογή της χρήσης ανθεκτικών υποκειμένων στην ξηρασία, έτσι ώστε τα αμπέλια να χρειάζονται λιγότερο νερό». Το οινοποιείο της κ. Καράτσαλου το δοκιμάζει ήδη με έναν νέο αμπελώνα στη Θηρασιά, όπου τα αμπέλια είναι εμβολιασμένα σε υποκείμενο με μεγάλη αντοχή στην ξηρασία.

«Η κλιματική αλλαγή στη Σαντορίνη δεν είναι θεωρία»

Από την πλευρά του, ο Ματθαίος Δημόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, σχολίασε στην «Καθημερινή» ότι «η κλιματική αλλαγή στη Σαντορίνη δεν είναι θεωρία. Είναι πλέον εδώ κι αυτό δεν αφορά μόνο το αμπέλι αλλά και το τοματάκι και τη φάβα». Αναφορικά με το τοματάκι, ο ίδιος ανέφερε ότι «καλλιεργείται σε πολύ λιγότερα στρέμματα πλέον. Τα τελευταία χρόνια, το εργοστάσιο που μεταποιεί το τοματάκι έπαιρνε σταθερά 40-50 τόνους ετησίως. Πέρσι πήρε 20 τόνους και φέτος η παραγωγή είναι περίπου στα ίδια επίπεδα».

Οπως εξήγησε, «ναι μεν οι καλλιέργειες στη Σαντορίνη είναι διαχρονικά άνυδρες, αλλά πάντα έπαιρναν το φυσιολογικό νερό του χειμώνα. Πλέον, το χάσαμε κι αυτό. Φύγαμε από την κανονικότητα και οι καλλιέργειες υποφέρουν». Σε ό,τι αφορά τη φάβα, ο κ. Δημόπουλος σχολίασε ότι «η παραγωγή της είναι μηδαμινή. Η φάβα χρειάζεται 1-2 βροχές τον Μάρτιο. Δεν ήρθαν όμως ποτέ». Αναφορικά με το αμπέλι, ανέφερε πως «πέρσι είχαμε μείωση της παραγωγής κατά 65% σε σχέση με το 2022. Αυτή ήταν η μικρότερη σοδειά τα τελευταία 25 χρόνια. Φέτος όμως αναμένουμε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα. Η οικονομική ζημιά είναι τεράστια».

Πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε πειστεί όλοι μας ότι πάμε σε άλλες εποχές και προσπαθούμε να συμπληρώσουμε αυτό που δεν κάνει η φύση. Εφόσον λοιπόν δεν βρέχει τον χειμώνα, προσπαθούμε να βρούμε νερό για να ποτίσουμε».

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που μόνο εύκολο δεν είναι. «Εχουμε επικεντρωθεί στο νερό που πάει χαμένο, δηλαδή αυτό των βιολογικών καθαρισμών από τις αφαλατώσεις, που καταλήγει στη θάλασσα. Εχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία με τον δήμο, ώστε να κατασκευαστούν οι κατάλληλες υποδομές, ώστε να έχουμε κατάλληλο νερό για άρδευση. Οι αγρότες, παρά την απογοήτευση, επιμένουν να καλλιεργούν. Πρέπει όμως να βρεθεί λύση, αλλιώς το νησί θα γίνει κρανίου τόπος. Η Σαντορίνη δεν μπορεί να γίνει όλο μπετόν».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Παρασκευή Μπουγιούκα για τη Νόσο Hashimoto

Η κα. Μπουγιούκα Παρασκευή- Μαρία είναι Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος- Ιατρός Μεταβολισμού. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Πάρος: Άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία

Άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία στην Πάρο

Οι χορηγίες στις φανέλες των ποδοσφαιρικών ομάδων

Η χορηγία στις ποδοσφαιρικές φανέλες έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Αυτό που ξεκίνησε ως μια απλή ευκαιρία branding έχει πλέον μετατραπεί...

Ισπανία – Βαλένθια: Κόβει νερό και ρεύμα στα παράνομα καταλύματα airbnb

Η Βαλένθια κόβει νερό και ρεύμα στις παράνομες βραχυχρόνιες μισθώσεις – Μέτρα και για την κρουαζιέρα

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Σε ρυθμό εκλογών και ταμειακή ενημερότητα

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Ανακοίνωση για την προθεσμία απόκτησης ταμειακής ενημερότητας για τις εκλογές

Blue Star Paros: Αλλαγή (19/09) στην ώρα αναχώρησης από τον Πειραιά

Νέα αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Paros από τον Πειραιά προς Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό

Μύκονος: Πρόστιμο 995 χιλιάδων ευρώ γιατί “έκρυβε” 199 παράνομα καταλύματα (!!!)

995.000 ευρώ πρόστιμο γιατί έκρυβε από την εφορία 199 βίλες στη Μύκονο

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με τα “μπλε” ο Δούκας Γρούδος που έχει κάνει την .. άνοδο ρουτίνα

Πέντε σερί ανόδους μετράει ο Δούκας Γρούδος που θα φορέσει φέτος τη φανέλα του Πανναξιακού ΑΟκ

Λιμενικό Σώμα: Τραυματισμός επιβάτη στο ναυάγιο της Πάρου

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση έξι (6) ατόμων σε σκάφος στα "Ψαλίδια" και η παρουσία του "Blue Star Paros"

Κουφονήσι – Σ.Τ.Ε.Κ.: Εντονη διαμαρτυρία για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, οι προτάσεις

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρηματιών Κουφονησίου για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και οι προτάσεις που κατέθεσαν

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Hellenic Highspeed: Για δύο μέρες θα πάει Σύρο – Μύκονο – Ικαρία

Hellenic HighSpeed.. Δρομολογείται για δύο μέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος

Express Skopelitis – Γ. Φωστιέρης: “Σας ευχαριστώ…” και οι σκέψεις περί τιμής από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανάρτηση από το cpt Γιάννη Φωστιέρη ως δείγμα "ευχαριστώ" για τις ευχές που έχει λάβει αυτές τις ημέρες - Οι προθέσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Πολυτάρχου: Με το δεξί στις υποχρεώσεις του στο κύπελλο και στο βάθος .. ΑΟ Μυκόνου

Δυνατό ξεκίνημα του Μιχάλη Πολυτάρχου με την Δάφνη Δαφνίου - Οι επιδόσεις του και ο .. ΑΟ Μυκόνου που έρχεται

Νάξος – Στ. Σέργης: “Ξέρεις τι είναι να βλέπεις την μπουλντόζα να καταστρέφει το καϊκι;”.

Περίπου 13.500 ξύλινα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη έχουν δοθεί για κόψιμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος που πριμοδότησε την καταστροφή τους

Νάξος: Μοναδικό παράδειγμα βιώσιμου και βιωματικού τουρισμού

Μικρά παραδείγματα και εικόνες που δείχνουν μία άλλη Νάξο...

Αμοργός: Το Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο της Παραδοσιακής Μουσικής είναι γεγονός (video)

Η παράδοση ταξιδεύει στο μέλλον μέσα από το cycladesfolkmusic.com - Τι λένε οι πρωταγωνιστές (video)