Δυσοίωνη εκτίμηση για το μέλλον της Δήλου πραγματοποίησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης, μιλώντας πρόσφατα στο MEGA.
Όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, «αυτό που θα αντιμετωπίσουμε είναι περισσότερη ξηρασία στα νησιά του Αιγαίου και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα».
Πρόσθεσε ότι η Δήλος κινδυνεύει να χαθεί καθώς «το κάτω μέρος του νησιού είναι σχεδόν στην επιφάνεια της θάλασσας και με μία μικρή άνοδο της στάθμης μέσα στα επόμενα 50 χρόνια ένα κομμάτι του νησιού θα είναι κάτω από το νερό».
Αυτό συμβαίνει λόγω της υπερθέρμανσης, όπως ανέφερε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών. Παράλληλα τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση.
Στη συνέχεια ο καθηγητής φυσικών καταστροφών ανέφερε ότι όσον αφορά στη Σαντορίνη «μας απασχολεί πότε θα αρχίσει πάλι να έχει έξαρση το ηφαίστειο. Ήταν σε φάση έξαρσης το 2011 και το 2012 και κάποια στιγμή θα γίνει έκρηξη αλλά όχι μινωική έκρηξη». Προέβλεψε μάλιστα ότι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου στη Σαντορίνη με έκρηξη θα γίνει σε περίπου είκοσι χρόνια.
Σχολιάζοντας τις κατολισθήσεις στη Σαντορίνη είπε μάλιστα ότι όταν θα εκραγεί το ηφαίστειο θα γίνουν περισσότερες κατολισθήσεις κυρίως στην περιοχή Νέα Καμένη, συμπληρώνοντας ότι το καλό με τα ηφαίστεια είναι ότι δίνουν πολλές προειδοποιήσεις.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η περιγραφή της κλιματικής κρίσης ο οποίος την περιέγραψε σαν αν είμαστε «σ’ ένα ξέφρενο λεωφορείο με έναν μεθυσμένο οδηγό που πηγαίνει δεξιά, αριστερά,δεξιά υπάρχει ένας γκρεμός από την άλλη πλημμύρες, από την άλλη πυρκαγιές και πηγαίνει έτσι το λεωφορείο μπαμ, μπουμ, μπαμ, μπουμ, μπαμ μπουμ και το θέμα είναι εάν μπορούμε να το φρενάρουμε».
Συνέχισε λέγοντας πως «θα βλέπουμε μπροστά μας ακραίες θερμοκρασίες, που θα γίνονται πιο ακραίες. Φοβόμαστε ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο που αποσταθεροποιείται το κλίμα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία λύση για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, καθώς και ο περιορισμός της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης στα τρόφιμα.
Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν εκτιμήσεις πως σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης θα υπάρξει ερημοποίηση, ενώ υπογράμμισε πως μεγάλος είναι ο φόβος για εκδήλωση mega πυρκαγιών που καίνε πάνω από 40.000 στρέμματα.
«Πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στο σημείο πως θα προσπαθούμε να σβήσουμε τις φωτιές, όμως αυτές θα σβήσουν όποτε θέλουν», επισήμανε και δήλωσε πως για το φετινό καλοκαίρι ότι οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά υψηλές.