Σε μια συμβολική αλλά ουσιαστική κίνηση διαμαρτυρίας, οι επιχειρήσεις εστίασης στην Πάρο θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025. Το κλείσιμο για μία ημέρα έρχεται ως ύστατο μέτρο έκφρασης αγανάκτησης απέναντι στα αδιέξοδα που προκαλούνται από την καθυστέρηση έκδοσης αδειών για τραπεζοκαθίσματα και τη συνεχιζόμενη γραφειοκρατική αναλγησία.
Οι επαγγελματίες του κλάδου, παρότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να λειτουργούν με νομιμότητα και διαφάνεια, βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα, απειλές για αναστολή λειτουργίας και αδυναμία χρήσης κοινόχρηστων χώρων – χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
Καθυστερήσεις από Δήμους, εμπλοκές με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την ΕΤΑΔ, πολύπλοκες διαδικασίες και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών συνθέτουν ένα δυσλειτουργικό σκηνικό που πλήττει την καρδιά της τουριστικής σεζόν.
Οι επαγγελματίες δεν ζητούν χάρη ή εξαίρεση – ζητούν τα αυτονόητα: να μπορούν να εργαστούν. Ζητούν άμεσα λύσεις, διαφάνεια και υπευθυνότητα από το κράτος. Γιατί όπως δηλώνουν: «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι».
Αναλυτικά, η τοποθέτησή τους μέσω του συντονιστικού αναφέρει:
Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν
Την Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2025, οι επιχειρήσεις εστίασης στην Πάρο κλείνουν για μία ημέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουμε ξανά φέτος με την έκδοση αδειών για τραπεζοκαθίσματα.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας τα τελευταία χρόνια να λειτουργούμε νόμιμα, πληρώνοντας τα προβλεπόμενα και τηρώντας τους κανόνες, βρισκόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με:
* υπέρογκα πρόστιμα,
* απειλές για αφαίρεση αδειών λειτουργίας,
* αποκλεισμό από τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων.
Και όλα αυτά, χωρίς δική μας ευθύνη.
Η σεζόν έχει ξεκινήσει, ο Ιούνιος είναι εδώ, και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες καθυστερούν, σιωπούν ή μεταθέτουν τις ευθύνες.
Σε κάποιες περιοχές αναμένουμε ακόμη τη νομιμοποίηση κατασκευών από τον Δήμο, οι οποίες ενώ υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν λάβει την απαραίτητη άδεια χρήσης.
Σε άλλες, η έκδοση άδειας εξαρτάται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, περίπλοκες και τελείως εκτός του ελέγχου μας.
Για μια ακόμη χρονιά, κρατιόμαστε όμηροι μιας ανοργάνωτης και αναποτελεσματικής διοίκησης. �Απειλείται η επιβίωση των επιχειρήσεών μας – και μαζί τους, οι θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων.
Γι’ αυτό λέμε αρκετά. Και ζητάμε τα αυτονόητα:
* Άμεση αδειοδότηση για το 2025
* Κατάργηση των εξοντωτικών προστίμων
* Ανάληψη ευθύνης από το κράτος
* Συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΤΑΔ, Κτηματική, ΕΦΑΚΥΚ, Υπουργεία)
Απαιτούμε λύσεις – τώρα.� Δεν ζητάμε προνόμια.
Ζητάμε να μπορούμε να δουλέψουμε”.