Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΚινητές Ιατρικές Μονάδες: Στην Αμοργό γιόρτασαν δέκα χρόνια προσφοράς

Κινητές Ιατρικές Μονάδες: Στην Αμοργό γιόρτασαν δέκα χρόνια προσφοράς

|

Μπορούν δύο κινητά νοσοκομεία να ανταποκριθούν στην ανάγκη για πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών; Εδώ και 10 χρόνια οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) έχουν αποδείξει πως μπορούν, έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από 160 αποστολές για να προσφέρουν 88.253 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε παραπάνω από 53.000 ανθρώπους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών και περιοχών της χώρας, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος».

Για να γιορτάσουν αυτήν τη σημαντική επέτειο, οι ΚΙΜ διοργάνωσαν τριήμερη εκδήλωση, από τις 26 έως 29 Ιανουαρίου στο νησί της Αμοργού, προσφέροντας τις καθιερωμένες, διαγνωστικές και προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία, καρδιογράφημα, μέτρηση οστικής πυκνότητας), καθώς και χειρουργικές, οφθαλμιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις. Περισσότεροι από 210 άνθρωποι συμμετείχαν στις παράλληλες δράσεις στην Αμοργό, όπως σε ομιλίες για θέματα δημόσιας υγείας, σε συμβουλευτικές συνεδρίες για γονείς με θέμα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων και σχολικού προσανατολισμού για μαθητές λυκείου, καθώς και σε παραδοσιακούς χορούς, στο mini πρωτάθλημα μπάσκετ, σε μαθήματα yoga και πρώτων βοηθειών, σε πεζοπορίες και πολλά άλλα.

Χαιρετισμοί 

Το πρόγραμμα των ΚΙΜ, που έχει ως αποστολή την ισότιμη και ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), υλοποιείται σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, χαιρέτισε την εκδήλωση μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, αναφέροντας την εκτίμησή του στην προσπάθεια που γίνεται αλλά και τη διάθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει όσο μπορεί ώστε οι ΚΙΜ να συνεχίσουν το σημαντικό τους έργο.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, συνδέθηκε μέσω ζωντανής σύνδεσης την πρώτη ημέρα της επετειακής εκδήλωσης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων:

«Είμαι πάρα πολύ περήφανος για τις ΚΙΜ, ένα έργο που ξεκίνησε 10 χρόνια πριν με όραμα και στηρίχθηκε κυρίως στη σκληρή δουλειά των εθελοντών του. Όπως γνωρίζετε, το Ίδρυμα, το τελευταίο διάστημα, έχει εστιάσει την προσοχή του στη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ), αλλά οι ΚΙΜ θα είναι για εμάς πάντα απ’ τα πιο σπουδαία έργα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και μπορούμε να πούμε πως αποτελούν ένα προοίμιο της ΔΠΥ. Θεωρώ πως η πρόσβαση και η ποιότητα στην Υγεία και στην Παιδεία πρέπει να είναι εκεί για όλους και γι’ αυτό προσπαθούμε ως Ίδρυμα όπου μπορούμε να συνεισφέρουμε, συμπληρώνοντας και όχι αναπληρώνοντας το κράτος. Πιστεύουμε ότι τέτοια έργα πρέπει να αναδεικνύονται και προτρέπω την κάθε κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε οι ΚΙΜ να αποτελέσουν ένα πολύ βασικό στοιχείο του ΕΣΥ. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τάκη Κουλουβάρη, τον κ. Νίκο Σκαρμέα, τον κ. Παντελή Βασιλείου και φυσικά για ακόμη μια φορά όλους τους εθελοντές που εργάζονται σε μία απ’ τις πιο σημαντικές μας πρωτοβουλίες, όλα αυτά τα χρόνια. Συγχαρητήρια και χρόνια πολλά!»

Ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», κ. Παναγιώτης Κουλουβάρης δήλωσε: «Είμαι βαθύτατα συγκινημένος που, μετά από πολλές συζητήσεις με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Ανδρέα Δρακόπουλο, το όραμα και την ιδέα να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και να προσφέρουμε ισότιμη πρόσβαση στους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιωτικών και ορεινών περιοχών, όχι μόνο καταφέραμε να το κάνουμε πραγματικότητα αλλά κλείσαμε και 10 χρόνια αδιαλείπτως. Εύχομαι να είμαστε υγιείς και δυνατοί για να συνεχίσουμε αυτή την σπουδαία προσπάθεια και τα επόμενα χρόνια, ενσωματώνοντας στην ομάδα και νεότερους συναδέλφους, εθελοντές με το ίδιο πείσμα και τον ίδιο ζήλο! Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για τον ενθουσιασμό τους, όλα αυτά τα χρόνια, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΙΣΝ για την εμπιστοσύνη!»

Στην εκδήλωση παρευρεθήκαν οι: κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, Δήμαρχος Αμοργού, κ. Εμμανουήλ Πικουλής, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτης Ν. Σουκάκος, Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΕΚΠΑ, κ. Κύριλλος Παπακυρίλου, Πρόεδρος Α.Ε.Μ.Υ., και πλήθος συνεργατών και φίλων.

Διαδικτυακά συνδέθηκαν οι: κ. Φώτης Σερέτης, Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Σπυρίδων Αποστολόπουλος, Διοικητής ΠΓΝ Αττικόν, ο κ. Χαράλαμπος Ρούσσος, Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους Υφυπουργός Υγείας, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Ανδρέα Δρακόπουλο για την πολύτιμη και διαχρονική υποστήριξη του ΙΣΝ στον Τομέα της Υγείας στη χώρα, εξαίροντας την προσπάθεια του κ. Τάκη Κουλουβάρη, του κ. Νίκου Σκαρμέα αλλά και όλων των εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στις απόμακρες περιοχές της χώρας.

Με πληροφορίες από τη σελίδα snf.org  Photo Credit: Βασίλης Μαντζώρος (Trivision)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"