Οι παραλίες ανήκουν σε όλες και όλους! Αυτό λέει το Σύνταγμα και ο Νόμος. Αλλά, επίσης, είναι σημαντικά οικοσυστήματα που καταστρέφονται, όταν υφίστανται αφύσικη καταπόνηση από ανθρωπογενείς επιβαρύνσεις.
Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες είναι μία “από τα κάτω” συλλογικότητα πολιτών του νησιού, που συστάθηκε κατόπιν αυθόρμητου καλέσματος μέσω κοινωνικού δικτύου και λειτουργεί με τη συνδρομή της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάρου «Άρχίλοχος».
H Πάρος είναι ένα από τα κυκλαδονήσια που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας αλόγιστης και αρπακτικής τουριστικής ανάπτυξης που, μοιραία, έχει σοβαρές συνέπειες, τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών. Η υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας του τόπου εξαντλεί τους περιορισμένους φυσικούς πόρους και φορτίζει τις ανεπαρκείς υποδομές.
Και σήμερα έχουμε δράσεις… Με επίκεντρο τις παραλίες της Σάντα Μαρία ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες. Οι χώροι προσυγκέντωσης: στην Παροικιά στις 16:15, πάνω από το Γυμνάσιο. στη Νάουσα στις 16:30, έξω από την Πολυκλινική “Διάγνωση”. Και στη Μάρπησσα, στις 16:15, έξω από τον Σκλαβενίτη.
Τι αναφέρει η σχετική πρόσκληση που φέρει την υπογραφή του Χρίστου Γεωργούση
Σύμφωνα με απόφαση της μεγάλης Συνέλευσης των Πολιτών της 9ης Ιουλίου 2023 και σύμφωνα με τις χτεσινές εκτιμήσεις της πολυπληθούς Οικολογικής Ομάδας του “Αρχίλοχου” την ερχόμενη Κυριακή 23 Ιουλίου θα πάμε όλοι για μπάνιο στις παραλίες της Σάντα Μαρίας. Θα ακολουθήσουν αργότερα οι παραλίες του Πάρκου και οι Κολυμπήθρες.
Στις παραλίες πάμε γιατί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποτελούν δημόσιο αγαθό και μάς ανήκουν. Δεν επιζητούμε φασαρίες, αλλά ένα μέρος ν’ απλώσουμε την πετσέτα μας και να κολυμπήσουμε. Έχουμε πληροφορίες ότι δεν έχει δοθεί καμία άδεια, αλλά αυτό ας το ελέγξουν οι υπεύθυνες αρχές, εμείς απλά θέλουμε να μάς πει ο επιχειρηματίας ποιος είναι ο χώρος για τους πολίτες.
-Στην Παροικιά θα έχουμε συγκέντρωση στις 4.15 έξω από το χώρο πάνω από το Γυμνάσιο με τα αυτοκίνητά μας για να πάρουμε όσους δεν θα έχουν μέσο να κινηθούν.
-Στην Νάουσα ο χώρος συγκέντρωσης είναι έξω από το Ιδιωτικό Πολυϊατρείο “Διάγνωση” στις 4.30.
-Στην Μάρπησσα ο χώρος συγκέντρωσης είναι έξω από το χώρο του καταστήματος Σκλαβενίτη ώρα 4.15.
Για να αποφύγουμε οποιαδήποτε άσκοπη τριβή ή μικροφασαρία καλούμε και την αστυνομία να έρθει μαζί μας. Επαναλαμβάνω ότι απλά πάμε για μπάνιο εκεί. Υπολογίζεται ότι θα είμαστε γύρω στους 150 ανθρώπους, ίσως και περισσότεροι. Τόσοι έχουν υπογράψει ότι θα έρθουν.
Η οριστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου (στις 23 Ιουνίου 2023), σύμφωνα με την οποία:
“Εµµένει στην αρχική του αρνητική απόφαση µε αριθµό 75/2023 (Α∆Α:6ΓΛ2ΩΞΓ-9ΦΗ) για τη µη παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας κατόπιν δηµοπρασίας για ανάπτυξη οµπρελοκαθισµάτων για τρία (3) έτη, ήτοι 2023-2024-2025, στην παραλία «Μικρή Σάντα Μαρία» Κοινότητας Νάουσας ∆ήµου Πάρου.”
Ο ορισμός της πειρατείας! Ιδιοποιείσαι κάτι δημόσιο και το εκμεταλλεύεσαι για τον προσωπικό σου πλουτισμό χωρίς να αποδίδεις το παραμικρό έσοδο στα δημόσια ταμεία. (Christiana Karageorgopoulou).
Κάλεσμα στους εισαγγελείς όλης της χώρας να θέσουν υψηλά στις προτεραιότητές τους τη διαφύλαξη της απρόσκοπτης πρόσβασης στις παραλίες απηύθυνε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, που εστάλη στους εισαγγελείς όλης της χώρας, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες και είναι καθήκον των εισαγγελέων να σταματήσουν όσους τυχόν έχουν περιορίσει διά της επιχειρηματικής ή άλλης παρουσίας τους την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές. Χαρακτηρίζει μάλιστα το ζήτημα φλέγον.
Η εγκύκλιος εστάλη προχθές από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, αρμόδιο για την εποπτεία και τον συντονισμό των εισαγγελέων της χώρας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των δημοσίων κτημάτων. Οπως υπενθυμίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος, ήδη από το 1940 ο νομοθέτης έθεσε σε προτεραιότητα την προστασία του αιγιαλού ως «κοινόχρηστο κτήμα», «αδυνατώντας να προνοήσει τα όσα δεινά θα υφίστατο ο αιγιαλός και η παραλία τα επόμενα χρόνια».
Η διαφύλαξη των αιγιαλών και της παραλίας είναι καθήκον μας, σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Με την εισαγγελική πυγμή μας πρέπει να καταστήσουμε τοις πάσι εμφανές, έστω και διά κυρώσεων και διά πράξεων δικονομικού καταναγκασμού, ότι κύριος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά».
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου καλεί τους εισαγγελείς όλης της χώρας να επιδείξουν ιδιαίτερη αυστηρότητα σε περιστατικά «οικειοποίησης» παραλιών από επιχειρήσεις ή κατοικίες. «Ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δεν γνωρίζει! Αν δε, ενάντια στον νόμο και ανήθικα κοινωνικά, στις περιοχές αρμοδιότητάς σας υπάρχουν τέτοιες, λόγω της μακροχρόνιας παντελούς αδιαφορίας των αρχών και της έλλειψης παντός ελέγχου, πρέπει με την εισαγγελική δράση μας να επαναφέρουμε τα πράγματα στην προτέρα νόμιμη κατάσταση! Όχι μόνοι μας, βεβαίως, αλλά με τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων (…). Πας δε αντιλέγων και εφόσον εκούσια δεν συμμορφώνεται στον νόμο πειθαναγκάζεται διά τούτο, διά μέτρων δικονομικού καταναγκασμού (ένταλμα σύλληψης στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, κατασχέσεις με διαταγή σας όλων των πραγμάτων και αντικειμένων που έχουν σχέση με το έγκλημα, κατεδάφιση άμεση των παράνομων κατασκευών κ.λπ.)», αναφέρει.