Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΚέα - ΟΤΑ Awards 2023: Η τηλεμετρία διακρίθηκε με το 1ο...

Κέα – ΟΤΑ Awards 2023: Η τηλεμετρία διακρίθηκε με το 1ο βραβείο

|

Μία σπουδαία διάκριση έκρυβαν τα “Βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023” για τον Δήμο Κέας. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου η τελετή απονομής των συγκεκριμένων βραβείων, που ουσιαστικά τιμούσαν την τετραετία που ολοκληρώνεται σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας.

1ο βραβείο στην κατηγορία “Στερεά απόβλητα – Υδατικοί πόροι”

Ο Δήμος Κέας παρέλαβε ένα πολύ σημαντικό βραβείο για το σύστημα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού του δικτύου ύδρευσης του νησιού και άπαντες στο νησί το δέχτηκαν, με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά. Η καινοτόμα αυτή διαχείριση των υδάτινων πόρων απέσπασε μάλιστα το 1ο βραβείο στην κατηγορία “Στερεά απόβλητα – Υδατικοί πόροι”. Ουσιαστικά το σύστημα για το οποίο βραβεύτηκε ο Δήμος Κέας ελέγχει απομακρυσμένα το δίκτυο, ρυθμίζει την πίεση, εντοπίζει εγκαίρως τις διαρροές και βοηθά στην εξοικονόμηση του νερού. Μέσω του Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου Ύδρευσης που δημιουργήθηκε στο Τοπικό Γραφείο Κορησσίας του Δήμου Κέας με σύγχρονο εξοπλισμό ελέγχεται η ποιότητα του νερού, αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα και γίνεται καλύτερη διαχείριση υδάτινων πόρων.

Ρ. Βελισσαροπούλου: “Η τηλεμετρία για εμάς είναι κάτι πολύ σημαντικό”

Η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για αυτή την ξεχωριστή διάκριση για το νησί και μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι, “η τηλεμετρία για εμάς είναι κάτι πολύ σημαντικό. Μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ ήδη και μάλιστα τη χρονιά που πέρασε, εάν δεν είχαμε την τηλεμετρία για να ελέγχουμε απομακρυσμένα τα δίκτυα της ύδρευσης καθώς και τις δεξαμενές, θα είχαμε κάποιες διακοπές νερού σε οικισμούς τις οποίες και με αυτό το σύστημα, τις προλάβαμε και μπορέσαμε να αντιδράσουμε άμεσα. Μιλάμε για νέα συστήματα και νέα τεχνολογία η οποία μας βάζει στον 21ο αιώνα και τα έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη δεδομένου του ότι τα αποθέματα του νερού στις Κυκλάδες είναι περιορισμένα και πρέπει να τα προστατεύσουμε.”

“Έχουμε κάνει πάρα πολύ εντατική δουλειά πάνω σε αυτό τον τομέα”

Σε ερώτηση, για τους λόγους που θεωρεί η ίδια, ότι η Κέα πήρε το πρώτο βραβείο στη συγκεκριμένη κατηγορία, η κ. Βελισσαροπούλου είπε, ότι “για αυτό σίγουρα θα πρέπει να ρωτήσετε την κριτική επιτροπή. Βέβαια εγώ θα πω, ότι το πήραμε επειδή έχουμε κάνει πάρα πολύ εντατική δουλειά πάνω σε αυτό τον τομέα, υπάρχουν ήδη τρεις χρηματοδοτήσεις τις οποίες έχουμε πάρει, καθώς στόχος μας είναι να βάλουμε τηλεμετρία σε όλες τις δεξαμενές του νησιού ώστε να μπορούμε να τις ελέγχουμε όλες από μακριά. Σε λίγο καιρό, με μία εφαρμογή, ένα application από το κινητό, θα μπορεί ο καταναλωτής να βλέπει πόσο νερό καταναλώνει και να ελέγχει για το αν υπάρχει κάποια διαρροή. Υπάρχουν αρκετά σπίτια στη Κέα που ανοίγουν μόνο το καλοκαίρι και όλο το χειμώνα είναι κλειστά, έτσι αν υπάρχει κάποια διαρροή θα περάσει μεγάλο διάστημα μέχρι να τη καταλάβει ο ιδιοκτήτης, ενώ με αυτό το σύστημα θα βλέπει το ρολόι και την κατανάλωση του, οποιαδήποτε στιγμή.” Κλείνοντας, η κ. Βελισσαροπούλου, είπε ότι “δόθηκαν ακόμη δύο βραβεία, αλλά από την χαρά μου που πήραμε το πρώτο, δεν κατάφερα να δω ποια ήταν το δεύτερο και το τρίτο, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής.”

Το ιστορικό των χρηματοδοτήσεων

Για αυτά τα συστήματα τηλεμετρίας έχουν εγκριθεί και άλλες χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Κέας. Συγκεκριμένα, στις 15/9 υπογράφηκε σύμβαση προϋπολογισμού 803.148 ευρώ για την επέκταση του συστήματος με την εγκατάσταση 5 νέων σταθμών ελέγχου (στα αντλιοστάσια Μυλοποτάμου και Αγίων Αποστόλων, τη Δεξαμενή Μυλοποτάμου, τη γεώτρηση Φλέας και το ενδιάμεσο αντλιοστάσιο Ιουλίδας) και 7 νέων σταθμών μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών. Επιπλέον, η σύμβαση περιλαμβάνει την επέκταση του Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου.

Τα σημαντικότερα από τα αναμενόμενα οφέλη της σύμβασης αυτής είναι η μείωση της ενέργειας που θα καταναλώνεται, η μείωση της φθοράς του αγωγού, της αντλίας και του υπόλοιπου εξοπλισμού, η ευκολότερη διαχείριση και συντήρηση του δικτύου, η πρόληψη έκτακτων περιστατικών και η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση βλαβών και δυσλειτουργιών. Ωφελούμενοι από την επέκταση θα είναι όλοι οι κάτοικοι του δήμου, οι επιχειρήσεις, οι φορείς και οι επισκέπτες.

Έρχεται και νέο έργο

Επιπλέον, αρχίζει σε λίγες μέρες η δημοπράτηση για μία ακόμα επέκταση του συστήματος ελέγχου προϋπολογισμού 951.948 ευρώ. Το έργο αυτό είναι συμπληρωματικό και σε πλήρη συνέργεια με τα 2 που προαναφέρθηκαν και στοχεύει στην επέκταση του συστήματος τηλεμετρίας σε δίκτυα του νησιού στα οποία το ποσοστό των διαρροών και του Μη Τιμολογούμενου Νερού είναι εξαιρετικά υψηλό, ενώ παράλληλα στα δίκτυα αυτά δεν υπάρχει κανένα είδους εξοπλισμού παρακολούθησης των κρίσιμων μεγεθών ποιότητας, παροχής, πίεσης και διαρροών.

Το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της ποιότητας του πόσιμου νερού και στη μείωση των διαρροών και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με τις υποδομές ύδρευσης. Αποτελείται από τέσσερα υποέργα, την κατασκευή νέων υποδομών ύδρευσης, την εφαρμογή συστημάτων τηλεμετρίας–τηλεχειρισμού για την ανίχνευση διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης, την προμήθεια ψηφιακών υδρομέτρων και τις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης.

Η επιτροπή και τα βραβεία 

Με την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ. Αττικής, τα Βραβεία Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης 2019-2023 – OTA AWARDS 2023, είναι τα μοναδικά βραβεία που υπάρχουν στη χώρα και τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά στους Πρωτοβάθμιους & Δευτεροβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας δράσεις και έργα για την Καινοτομία, τη Βιωσιμότητα, την Ποιότητα Ζωής των Πόλεων αλλά και τις Υπηρεσίες προς τον Πολίτη για το σύνολο της τετραετίας.

Περισσότεροι από 100 Δήμους και αρκετές Περιφέρειες από ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσαν συμμετοχή στα βραβεία, με αρκετές υποψηφιότητες σε κατηγορίες όπως, οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση, παιδεία, αστικός σχεδιασμός, καθαριότητα, υποδομές, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, βιώσιμη κινητικότητα, μεταφορές, ενέργεια, περιβάλλον, πολιτική προστασία και πολλές ακόμα, παρουσιάζοντας τα έργα που πραγματοποίησαν για το σύνολο της τετραετίας 2019-2023.

Στην Κριτική Επιτροπή, με πρόεδρο την κα Αλεξάνδρα Ρογκάκου, Αναπληρώτρια Διοικήτρια Εθνικής Αρχής Διαφάνεια συμμετείχαν άνθρωποι με πολύχρονη εμπειρία αλλά και βαθιά γνώση του αντικειμένου των υποψηφιοτήτων, από τον Ακαδημαϊκό, Επιχειρηματικό και Πολιτικό χώρο, καθώς και από τον Ιδιωτικό τομέα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Υπουργοί, Υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Κοινή Γνώμη


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δρομολόγια των πλοίων της Zante Ferries κατά το μήνα Δεκέμβριο

Οι ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων από τα λιμάνια των νησιών που προσεγγίζουν τα πλοία 

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε και στη Πάρο η λειτουργία υποκαταστήματος

Ξεκίνησε η λειτουργία υποκαταστήματος στην Πάρο – Πλέον λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 65 από τα 75 Υποκαταστήματα τους

Λογικό ή Παράλογο; Εχει τσακωθεί η Κυβέρνηση με την αλήθεια;

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε και θυμάται μία από τις πιο γνωστές ατάκες με πρωταγωνιστή τον Λαζόπουλο "Παράλογο... παράλογο.. παράλογο"

Υπόθεση Ολιβερ: Σφίγγει ο κλοιός για τον δράστη που βασάνισε το χάσκι (video)

Στο μικροσκόπιο της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών η σορός του άτυχου τετράποδου.

Ενδοκυκλαδικά: Οι αλλαγές στο δρομολόγιο του “Sporades Star”

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και στις 12:00 το μεσημέρι, θα αναχωρήσει το Sporades Star από την Μήλο

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται ο οδηγός “υπεύθυνου αλιευτικού τουρισμού”

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη ( 5.30 μμ - αίθουσα Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σαντορίνης - Βλυχάδα)