Τα έντονα φαινόμενα ξηρασίας και ανομβρίας, η αύξηση της θερμοκρασίας και σκόνης, αλλά και οι περιπτώσεις μη νόμιμης χρήσης του νερού, δημιουργούν την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και δράση από όλους μας με στόχο να περιοριστεί η σπατάλη νερού. Τα αποθέματα νερού, σε όλη την Ελλάδα, περιορίζονται σημαντικά ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται σημαντικά αυξημένη κατανάλωση. Το νερό είναι προτεραιότητα μας στο Δήμο Κέας
Και εξηγεί σε ανακοίνωσή του τι έγινε πρόσφατα, ποιες ενέργειες έχουν ληφθεί και τα έργα που έρχονται..
“Ακούγοντας τις ανάγκες των κατοίκων, των αγροτών, των επαγγελματιών αλλά και των επισκεπτών μας κάνουμε έργα για την επίλυση των υπαρχόντων δυσκολιών σε σχέση με το νερό αλλά και έργα προληπτικά, με στόχο να καλύπτονται και οι μελλοντικές μας ανάγκες και το πολύτιμο αυτό αγαθό να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μέτρα για την αποτροπή της υπερβολικής κατανάλωσης και πρόστιμα
Σε όλες τις περιπτώσεις ζητάμε τη συνετή χρήση του νερού. Το νερό είναι ένα αγαθό για όλους μας και πρέπει να προσέχουμε τη χρήση του. Ο Δήμος μας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εδώ και 2 χρόνια, έχει απαγορεύσει τη χρήση νερού του δικτύου για πισίνες, επιβάλλοντας και πρόστιμο 1.500 ευρώ. Σε περιπτώσεις μεγάλων καταναλώσεων στις οικείες τα τέλη λειτουργούν αποτρεπτικά για τις μεγάλες καταναλώσεις και φτάνουν στα 12 ευρώ. Για τις υπόλοιπες καταναλώσεις και σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην Καθημερινή είμαστε το 4ο πιο φθηνό νησί στο Αιγαίο.
Σε περιοχές του νησιού ήδη βλέπουμε τις συνέπειες της υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα και προβληματιζόμαστε για το μέλλον του Κυκλαδίτικου τρόπου ζωής. Ο παραδοσιακός Κυκλαδίτης ήξερε και ξέρει πως θα χρησιμοποιήσει το νερό. Όμως, κακές πρακτικές με το πρόσχημα της ανάπτυξης έχουν επιφέρει άλλες συνήθειες, όπως η κατασκευή πισίνων, το πότισμα φυτών ξένων με το περιβάλλον που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού, η κατασκευή ατομικών πισίνων σε βίλες και ξενοδοχεία και άλλα στοιχεία που δεν ταιριάζουν στη γεωμορφολογία του νησιού μας και στα υδάτινα αποθέματά μας.
Εκτός από την ευθύνη του Δήμου, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση του προβλήματος, θα πρέπει προσθέσουμε και την ευθύνη του καθενός. Περιπτώσεις γεώτρησης νόμιμης ή μη που υδροδοτεί παρανόμως παρακείμενες ή και μη κοντινές οικίες πρέπει να καταγγέλλονται ώστε να παταχθεί το φαινόμενο. Τα κυβικά που διατίθενται είναι ανεξέλεγκτα και γίνονται υπερβάσεις. Σας καλούμε όλους να συστρατευτούμε, με γνώμονα το καλό όλων, για να αντιμετωπιστεί το θέμα της πιθανής λειψυδρίας και να απέχουμε από δράσεις που ακυρώνουν τις προσπάθειες όλων μας. Παράλληλα, θα γίνονται δράσεις και καμπάνιες για την ευαισθητοποίηση γύρω από την εξοικονόμηση του νερού.
Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με την ποιότητα νερού στην Ιουλίδα
Στην περιοχή της Ιουλίδας, το 2019 παραλάβαμε μια πολύ προβληματική κατάσταση με ένα έργο που είχε μόλις παραληφθεί αλλά με πολλές αστοχίες και προβλήματα τόσο στη μελέτη, όσο και στο υλικό του σωλήνα. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και κρίναμε αναγκαίο πρώτα να εξαλείψουμε τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και έπειτα να προχωρήσουμε σε αλλαγή του σωλήνα (η αντικατάσταση του μόνο θα δημιουργούσε νομοτελειακά το ίδιο αποτέλεσμα). Έτσι κάναμε αναβάθμιση των αντλιοστασίων, αλλάξαμε τους μειωτήρες της πίεσης και κατασκευάζουμε ενδιάμεσο αντλιοστάσιο ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται στο σωλήνα με αποτέλεσμα να έχει υποστεί προβλήματα οξείδωσης. Ταυτόχρονα εγκαταστάθηκε σύστημα καθοδικής προστασίας, ολοκληρώνεται το σύστημα προστασίας του αγωγού, ενώ επιπλέον τοποθετήθηκαν φίλτρα. Κάποιες διαδικασίες είναι ακόμα σε εξέλιξη και δεν θα σταματήσουν μέχρι να λυθεί το θέμα. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν συστήματα τηλεμετρίας ώστε να ελέγχονται τυχόν διαρροές και να μην υπάρχουν απώλειες νερού.
Νέα μηχανήματα επεξεργασίας νερού
Έχουμε τοποθετήσει δύο νέα μηχανήματα επεξεργασίας νερού στον Οτζιά και στο Γυριστή, ενώ έχει προγραμματιστεί η αγορά άλλου ενός μηχανήματος στην περιοχή της Ιουλίδας.
Ολοκλήρωση μελετών αφαλάτωσης
Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για δύο μονάδες αφαλάτωσης σε δύο διαφορετικά σημεία του νησιού και υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση. Μέχρι τώρα δεν έχουμε απάντηση. Υποβάλλαμε εκ νέου τη μία εκ των δύο και είμαστε εν αναμονή. Γνωρίζουμε, βεβαίως ότι το νερό από αφαλάτωση θεωρείται βιομηχανικό προϊόν, με μεγάλο κόστος, όμως είναι απαραίτητο για να μας καλύψει σε περιόδους υψηλής κατανάλωσης ή λειψυδρίας.
Αξιοποίηση γεώτρησης Οτζιά
Στην περιοχή του Οτζιά αξιοποιήθηκε μετά από πολλά χρόνια η γεώτρηση στην περιοχή Κοκκίνους βάζοντας το νερό στο δίκτυο. Η γεώτρηση Κορασσανού, λόγω της περιεκτικότητας της σε άλατα, χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο μόνο όταν είναι απαραίτητο για την επάρκεια νερού.
Προχωρά το έργο του νέου δικτύου ύδρευσης Ποισσών
Στην περιοχή των Ποισσών με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών κατασκευάστηκε το δίκτυο, οι δεξαμενές και είμαστε εν αναμονή της σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Διάθεση νερού με βυτιοφόρο όχημα του Δήμου
Στην περιοχή της Κάτω Μεριάς λόγω του ότι το νερό της γεώτρησης δεν επαρκεί, γίνεται μεταφορά νερού με βυτιοφόρο όχημα του Δήμου για την πλήρωση της δεξαμενής από την οποία εξυπηρετούνται κάτοικοι και επιχειρήσεις της περιοχής.
Κάλυψη των αγροτικών αναγκών
Επιπλέον, γίνεται μεταφορά νερού με υδροφόρο όχημα του Δήμου σχεδόν σε καθημερινή βάση στις δεξαμενές του Δήμου για χρήση από τους αγρότες. Η διάθεση του νερού για τους αγρότες είναι δωρεάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η διαδικασία αυτή άρχισε πολύ νωρίς, αμέσως μετά τους χειμερινούς μήνες.
Επιπλέον, έγινε κατασκευή και τοποθέτηση νέων δεξαμενών με στόχο να επεκταθεί το δίκτυο για να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες των αγροτών. Για τον ίδιο σκοπό τοποθετήθηκαν νέες αγροτικές παροχές ύδρευσης σε νέα σημεία, πχ στην περιοχή του Γυριστή και της Αγίας Άννας.