Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚυκλάδεςΚατεδαφίστε τα αυθαίρετα τώρα

Κατεδαφίστε τα αυθαίρετα τώρα

|

Το Συμβούλιο της Επικρατείας μίλησε «μόνο τα φυσικά φαινόμενα οριοθετούν αιγιαλό όχι νόμοι και υπουργικές αποφάσεις» 

Η στιγμή που όλοι περιμέναμε έφτασε. Το Συμβούλιο της Επικρατείας και δη το Ε’ Τμήμα – με αυξημένη μάλιστα σύνθεση – πήρε μία ιστορική αν μη τι άλλο απόφαση και μένει πλέον να δούμε εάν θα εφαρμοστεί καθότι αποτελεί σημαντικό βήμα για την σωτηρία του περιβάλλοντος από την συνεχόμενη καταπάτηση του ανθρώπου που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί ακόμη και τη …θάλασσα ώστε να χτίσει ξενοδοχεία ή άλλα ακίνητα… Η υπ’ αριθμό  3354/2014 απόφαση είναι ξεκάθαρη αναφέροντας ότι «τα αυθαίρετα κτίσματα ανεγειρόμενα εν μέρει ή εν όλω εντός του αιγιαλού ή εντός της θάλασσας, κατεδαφίζονται υποχρεωτικώς». Οι ειδικές διατάξεις περί αυθαιρέτων κατασκευών, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «αποσκοπούν στην άμεση και αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλασσίου χώρου και επιβάλλουν την αποκατάσταση της μορφής τους, η οποία έχει αλλοιωθεί με την χωρίς άδεια ανέγερση πάσης φύσεως τεχνικού έργου, κτίσματος ή κατασκευάσματος».

Τα αυθαίρετα κτίσματα, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, που ανεγέρθηκαν χωρίς την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία περί αιγιαλού διοικητική άδεια πρέπει, κατ’ αρχήν, να κατεδαφίζονται οποτεδήποτε και αν έχει λάβει χώρα ανέγερσή τους, ακόμη δηλαδή και αν αυτά έχουν ανεγερθεί πριν από την οριοθέτηση του αιγιαλού με διοικητική πράξη, καθώς «ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή τις μεγαλύτερες αλλά συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, η δε προβλεπόμενη στον νόμο διαδικασία καθορισμού των ορίων του δεν αποσκοπεί παρά στη διαπίστωση του πραγματικού αυτού γεγονότος».  Παράλληλά, σημειώνει το ΣτΕ ότι η οριοθέτηση του αιγιαλού δεν δημιουργείται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, ενώ το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κάνει σαφές ότι τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό χωρίς περιστροφές θα κατεδαφίζονται υποχρεωτικά και άμεσα.

Και όλα ξεκίνησαν από τις Κυκλάδες και τη Κτηματική υπηρεσία που στηριζόμενη σε έκθεση αυτοψίας του Λιμεναρχείου Σερίφου εξέδωσε πρωτόκολλο κατεδάφισης αυθαίρετου κτίσματος στον αιγιαλό οικισμού της Σερίφου. Παράλληλα, κάλεσε την ιδιοκτήτρια του ακινήτου να το κατεδαφίσει μέσα σε 15 ημέρες όπως προβλέπει η νομοθεσία. Το επίμαχο  κτίσμα για το οποίο διατάχθηκε η κατεδάφιση του ανεγέρθηκε το 1960 ως αποθήκη με άδεια της τότε Χωροφυλακής Σερίφου και το 1993 με άδεια του Πολεοδομικού γραφείου Μήλου, επετράπη η αλλαγή χρήσης του από αποθήκη σε κατάστημα, όπου και λειτούργησε ως «μίνι μάρκετ».

Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος προσέφυγε στην Δικαιοσύνη και ζητούσε να ακυρωθεί το πρωτόκολλο κατεδάφισης. Στην συνέχεια κατέθεσε αίτηση στην Κτηματική Υπηρεσία για επανακαθορισμό του αιγιαλού κατά τρόπο ώστε να εξαιρείται το επίμαχο κτίσμα, καθώς έχει αναγερθεί με νόμιμη άδεια. Όμως, το αίτημα  για επανακαθορισμό του αιγιαλού απερρίφθη.  Παρ’ όλα αυτά η προσφυγή του ιδιοκτήτη του κτίσματος έγινε δεκτή, για καθαρά τυπικούς λόγους. Οι δικαστές έκαναν δεκτή την αίτηση ακύρωσης με το σκεπτικό ότι η άδεια ανέγερσης του επίμαχου κτίσματος είχε εκδοθεί πριν από την οριοθέτηση του αιγιαλού που έγινε το 1983 από την Νομαρχία Κυκλάδων, ενώ προσθέτουν ότι ούτε η άδεια ανέγερσης είχε ανακληθεί από την αρμόδια Πολεοδομική υπηρεσία.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τέλος Επιτιδεύματος: Για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες μείωση 50%

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, υπάρχουν 9 σαφείς εξαιρέσεις από το μαχητό τεκμήριο, όπως εγκυμονούσες και πληγέντες από φυσικές καταστροφές

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Εκτακτο: Κενό επιβατών ταξιδεύει το Express Skopelitis για Αμοργό

Χωρίς επιβάτες άφησε το λιμάνι της Νάξου το Express Skopelitis για Αμοργό και χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς στις Μικρές Κυκλάδες

RND: Η Ελλάδα προωθεί την ψηφιοποίηση

Διθύραμβοι από το γερμανικό μέσο για το gov.gr

Blue Star Myconos: Ανεκτέλεστο το σημερινό δρομολόγιο λόγω απαγορευτικού απόπλου

Στο λιμάνι του Πειραιά θα παραμείνει δεμένο το BLUE STAR MYCONOS την Τρίτη 28/11 λόγω του απαγορευτικού απόπλου

Έρευνα εντοπίζει άγνωστο μοριακό μονοπάτι για την αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους και η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο στον κόσμο.

Στη Μήλο καταπλέει το “Διονύσιος Σολωμός” λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Το πλοίο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ μετά τον απόπλου από το λιμάνι της Φολεγάνδρου θα καταπλεύσει σε ασφαλές αγκυροβόλιο στον λιμένα της Μήλου

Β. Κατσαράς: Στις 9 Δεκεμβρίου ανάβουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Νάξο (video)

Νάξος ... Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού, Βαγγέλης Κατσαράς μιλησε στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για ζητήματα τουρισμού και πολιτισμού ... (video)

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Εκτακτο: Παραμένει επί δύο ώρες στη Νάξο το Blue Star 1

Ποιος ο λόγος που το Blue Star 1 είναι δεμένο ακόμη στο λιμάνι της Νάξου;

Εκτακτο – Meteo: Απαγορευτικό απόπλου το Σαββατοκύριακο, δεμένα τα πλοία

Σαββατοκύριακο και τα πλοία εντός κι εκτός Κυκλάδων δεμένα στον Πειραιά

Lennart Neubauer: Γεννημένος να δαμάζει τα κύματα, να φτάσει στην κορυφή του κόσμου

Ο 19χρονος Lennart Neubauer χαρίζει στη Νάξο μοναδικές στιγμές.. Τι αναφέρει για την έως τώρα πορεία του

ΕΜΥ: Η ένταση των ανέμων έφρασε στα 123 χιλιόμετρα στις Τρίποδες (!!!)

Το Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, αναβαθμίζεται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σε Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων