Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΚατ. Μονογυιού: Αναφορά στη Βουλή με επίκεντρο ακτοπλοϊκή σύνδεση Κυκλάδων και Μεταφορικό...

Κατ. Μονογυιού: Αναφορά στη Βουλή με επίκεντρο ακτοπλοϊκή σύνδεση Κυκλάδων και Μεταφορικό Ισοδύναμο

|

Η Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μονογυιού, κατέθεσε αναφορά στη Βουλή, απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, ζητώντας την άμεση ενίσχυση και αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυκλάδων και η οποία θα ανακοινωθεί σε προσεχή Ολομέλεια. Η αναφορά βασίζεται στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (Απόφαση 108/2024), η οποία τονίζει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των νησιών της περιοχής.

Στην αναφορά της, η κα. Μονογυιού ζητά συγκεκριμένες ενέργειες για την αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών των νησιών, όπως:

1. Έγκαιρη Καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου: Να εξασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στους κατοίκους, το αργότερο εντός τριμήνου, με δυνατότητα αυτόματης έκπτωσης στην τιμή του εισιτηρίου κατά την αγορά.

2. Πολυετή Παραχώρηση Επιδοτούμενων Γραμμών: Να καθιερωθούν πολυετείς συμβάσεις με πλοία σύγχρονων προδιαγραφών ώστε να προσφέρονται στους νησιώτες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Επίσης, για την περιοχή των Κυκλάδων, ζητείται η εξασφάλιση τουλάχιστον τριών πλοίων, εκ των οποίων το ένα να εξυπηρετεί και τη σύνδεση με τα Δωδεκάνησα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

3. Καθιέρωση Γραμμής Κορμού: Ζητείται η δρομολόγηση καθημερινής γραμμής κορμού από Πειραιά προς Σύρο, Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη, με δυνατότητα καθημερινής επιστροφής, καθώς και καθημερινή σύνδεση με τα Δωδεκάνησα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

4. Αποκατάσταση Σύνδεσης με Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη: Προτείνεται η επαναφορά των γραμμών που συνέδεαν τα νησιά με τη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, όπως ίσχυε παλαιότερα, με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού και της οικονομίας.

5. Ενίσχυση της Εκπροσώπησης στο ΣΑΣ: Ζητείται εκπροσώπηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), εξαιτίας της αυξημένης ανάγκης της πολυπληθούς νησιωτικής περιοχής.

6. Δρομολόγηση Πλοίου Ασφαλείας: Προτείνεται η εξασφάλιση πλοίου ασφαλείας από την πρώτη ημέρα έναρξης κάθε απεργίας, για την ομαλή μετακίνηση των νησιωτών.

Η κα Μονογυιού υπογραμμίζει τη σημασία της αναβάθμισης των ακτοπλοϊκών συνδέσεων για την ανάπτυξη των νησιών των Κυκλάδων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών τους. Η υλοποίηση αυτών των μέτρων θα ενισχύσει τη νησιωτική οικονομία και θα προσφέρει στους πολίτες μας πιο άμεσες, αξιόπιστες και αποτελεσματικές λύσεις μετακίνησης.

Η κα Μονογυιού ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία να δώσουν προτεραιότητα σε αυτές τις προτάσεις, καθώς η αναβάθμιση της ακτοπλοΐας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των νησιών μας.

Δείτε την αναφορά σε μορφή pdf

Loading...

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θετικό βήμα για τον τουρισμό με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα: Συνάντηση ΕΛΑΤ με το Υπουργείο Τουρισμού

Σε κλίμα συνεργασίας εξετάστηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες του θεσμικού πλαισίου για στάθμευση και Camper Stops

Στο Καστελλόριζο για την ημέρα της Ευρώπης ο Γ. Λεονταρίτης

Ο φετινός εορτασμός αποτελεί μια ξεχωριστή περίσταση, καθώς γιορτάζονται τα 75 χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν

Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»: Η Σαντορίνη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής βιομηχανικής κληρονομιάς

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στην Πανελλήνια Συνάντηση ERIH, αναδεικνύοντας τη δύναμη της μνήμης και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τη βιομηχανική ιστορία του νησιού

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς και τον Β.Σ.Ο.Φ. του Δήμου για το σχολικό έτος 2025-2026

Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – Για πρώτη φορά πλήρης λειτουργία βρεφικού τμήματος στον Β.Σ.Ο.Φ.

Μάρκος Καφούρος: “Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Δ.Ο.Υ Θήρας”

Σε προβληματική κατάσταση το κτίριο που στεγάζει τη Δ.Ο.Υ και το Τελωνείο Θήρας – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και η προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών

Εθελοντική αιμοδοσία: Λίγες σταγόνες αίμα, μια θάλασσα ελπίδας

Στα μικρά νησιά γεννιούνται τα μεγάλα θαύματα της ανθρωπιάς. Ξεκινά αύριο Σάββατο η 70η εθελοντική αιμοδοσία από την τράπεζα αίματος Σαντορίνης

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα