Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΙος: Δράσεις του Δήμου Ιητών για την προστασία της περιοχής Κάστρου της...

Ιος: Δράσεις του Δήμου Ιητών για την προστασία της περιοχής Κάστρου της Χώρας

|

“… με ενέργειες που ξεκίνησε ο Δήμος Ιητών ήδη από το 2023, σήμερα για πρώτη φορά έχουμε στη διάθεσή μας μια ολοκληρωμένη μελέτη παρέμβασης στην περιοχή και έχοντας προχωρήσει με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς όλες τις αναγκαίες διαδικασίες το έργο πλέον είναι έτοιμο να ξεκινήσει, με ορίζοντα ολοκλήρωσής του μέσα στους επόμενους μήνες…”

Ποιος το λέει  και γιατί; Ο λόγος για τον Δήμο Ιητών, με σημείο αναφοράς το Κάστρο στη Χώρα της Ιου.. Οπως σημειώνει σε ανάρτησή του, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση της σεισμικής δραστηριότητας και την προστασία των πολιτών. Ανάρτηση που έρχεται ως απάντηση ανησυχιών για την ασφάλεια της περιοχής Κάστρου στη Χώρα. Εξηγεί δε για τις κινήσεις που έχουν γίνει με αποκορύφωμα την εξασφάλιση συνολικής χρηματοδότησης ύψους 350.000 ευρώ ενώ προχωρά η δημοπράτηση του έργου.

Αναλυτικά η δημοσίευση του Δήμου Ιητών:

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, ο Δήμος Ιητών, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση. Σε αυτή τη συγκυρία, όλοι μας οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τους πολίτες και να μην προκαλείται αχρείαστη επιπλέον ανησυχία.

Όπως είναι εύλογο, υπάρχουν πολίτες που έχουν αναρωτηθεί σχετικά με την επικινδυνότητα στην περιοχή του Κάστρου στη Χώρα, στην αγαπημένη μας Γκρεμιώτισσα, και τι έχει κάνει ο Δήμος μας για την προστασία της. Μάλιστα, σχετικό ερώτημα μάς απευθύνθηκε και από ορισμένα ΜΜΕ.

Για τον λόγο αυτό, κρίνουμε σωστό να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους συμπολίτες μας, ότι με ενέργειες που ξεκίνησε ο Δήμος Ιητών ήδη από το 2023, σήμερα για πρώτη φορά έχουμε στη διάθεσή μας μια ολοκληρωμένη μελέτη παρέμβασης στην περιοχή και έχοντας προχωρήσει με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς όλες τις αναγκαίες διαδικασίες το έργο πλέον είναι έτοιμο να ξεκινήσει, με ορίζοντα ολοκλήρωσής του μέσα στους επόμενους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα:

👉 Διαβλέποντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα, ο Δήμος Ιητών ανέθεσε το 2023 στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Θήρας – Σικίνου – Ανάφης – Ίου – Φολεγάνδρου να εκπονηθεί μελέτη για τα απαιτούμενα έργα προστασίας της περιοχής Κάστρου Χώρας και μερίμνησε ώστε η διαδικασία να προχωρήσει με ταχύτητα.

👉 Πράγματι, στις 12/12/2023, παραλάβαμε την ολοκληρωμένη μελέτη και αμέσως ξεκινήσαμε τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου.

👉 Αμέσως, στις 14/12/2023, καταθέσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών αίτημα χρηματοδότησης του έργου.

👉 Την ίδια μέρα, απευθύναμε και προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αίτημα να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το οποίο και τελικά έγινε δεκτό. Έτσι, οι σχετικές διαδικασίες για το έργο μπόρεσαν να προχωρήσουν με τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη ταχύτητα.

👉 Μετά από συντονισμένες προσπάθειες, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023 ο Δήμος μας έλαβε και αποδέχτηκε προσκλήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για υποβολή Προτάσεων Χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Πρόληψη και Διαχείριση Κινδύνων».

👉 Και πράγματι, στις 14/11/2024, με δύο διαφορετικές αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών εξασφαλίσαμε συνολική χρηματοδότηση 350.000 ευρώ, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί το έργο.

👉 Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις πολιτικές ηγεσίες και τους καθ’ ύλην αρμόδιους του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την κατανόηση και την ουσιαστική συνδρομή τους.

👉 Με διαδοχικές ενέργειες και αποφάσεις του Δήμου Ιητών τους τελευταίους 2,5 μήνες -με τελευταία την ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου μας πριν λίγες μέρες- καταφέραμε να είναι πλέον έτοιμη και να έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημοπράτηση του έργου.

👉 Ο χρονικός ορίζοντας είναι -εφόσον το επιτρέψει η σεισμική δραστηριότητα, αφού όσο είναι αυξημένη απαγορεύεται κάθε τέτοιου είδους εργασία- το έργο να ολοκληρωθεί κοντά στο πρώτο μισό του προσεχούς καλοκαιριού. Το έργο προβλέπει την κάλυψη του ορύγματος με πλήρως αγκυρούμενο πλέγμα υψηλής αντοχής.

Συνεπώς, με βάση όλα τα παραπάνω, για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς απαιτείται να γίνει στην περιοχή του Κάστρου της Χώρας και, το κυριότερο, είμαστε σε θέση και έχουμε τους πόρους να το υλοποιήσουμε άμεσα, για την ασφάλεια του νησιού μας και όλων μας.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θεσμοθετήθηκε το Μεταβατικό Πλαίσιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τεχνικές προδιαγραφές, χρόνοι ετοιμότητας, συνεργασίες με αερομεταφορείς και εμπλοκή ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Νέος κάδος ανακύκλωσης μπαταριών στην Παλάδα Τήνου, Μικρές κινήσεις, μεγάλη προστασία

Ο Δήμος Τήνου ενισχύει τις υποδομές ανακύκλωσης με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο νησί

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Κατάπολα: Η Γιορτή του Ψαρά, μία νύχτα με φως, θάλασσα και παράδοση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στα Κατάπολα, η Αμοργός τιμά τους ανθρώπους της θάλασσας με μουσική, ψυχή και την υπογραφή του Amorgorama

Σφοδρή διαμαρτυρία του Δήμου Κύθνου προς τον ΣΚΑΪ για δυσφημιστική εκπομπή

«Δημόσιος λιθοβολισμός ενός ολόκληρου νησιού» – Η επιστολή του Δήμου για τον τρόπο παρουσίασης της Κύθνου στην εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα»

Μέχρι 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Πρωτοβουλία στήριξης από τα Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς

Ζαχαράκη: «Ανοιχτός διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο – Καμία αλλαγή στις Πανελλαδικές για τη Δευτέρα Λυκείου»

Σημαντικές δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας για το μέλλον των εξετάσεων, τα ιδιωτικά ΑΕΙ, το IB και τις υποδομές στα σχολεία – Τι αλλάζει και τι μένει σταθερό

Γάγγλιο, εκτινασσόμενος δάκτυλος και ωλένια νευρίτιδα: Συχνές παθήσεις του άνω άκρου και οι λύσεις τους

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος – αντίχειρας (trigger finger) είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που προκαλεί “κλείδωμα” του δακτύλου στην κάμψη και δυσκολία στην έκταση

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Κάλεσμα αλληλεγγύης από τη Νάξο για την Παλαιστίνη, συγκέντρωση την Κυριακή στην παραλία

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Παλαιστίνη συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα «March to Gaza» με συγκέντρωση στις 8μμ, Κυριακή 15 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία παραλίας Νάξου

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.