Υπάρχει κάτι δυσκολότερο από το να ζωγραφίσεις τη Σαντορίνη; Είναι τέτοια η ενέργεια του νησιού, οι ψυχικές δονήσεις που διαπερνούν το ανθρώπινο σώμα όταν βρεθεί αντιμέτωπο με το δέος της Καλντέρας, που χρειάζεται θάρρος για έναν καλλιτέχνη.
Της Μαργαρίτας Πουρνάρα, https://www.kathimerini.gr
Ο Χριστόφορος Ασιμής μπορεί και αποτυπώνει το νησί επειδή γεννήθηκε εκεί και του αφιερώθηκε πλήρως, είναι σαρξ εκ της σαρκός του. Εμαθε να περπατά στα λευκά σοκάκια, είδε όλα τα ηλιοβασιλέματα, γνώρισε τη μανία του ανέμου, την ηφαιστειακή τέφρα της θηραϊκής γης, αναγκάστηκε να φύγει λόγω του μεγάλου σεισμού του ’56.
Γνώρισε επίσης και την αλλοτρίωση που υφίσταται ο τόπος από τότε που έγινε έρμαιο του μαζικού τουρισμού. Ισως αυτό να ήταν που τον έκανε να θέλει να επιστρέψει στις ρίζες, με μια έκθεση που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες. Τίτλος της «Η Σαντορίνη που δεν γνώρισα», εμπνευσμένη από παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες που αναρτούν στο Διαδίκτυο ο αρχαιολόγος και ξενοδόχος Λευτέρης Ζώρζος και ο Μιχάλης Πελέκης.
Εμπνευση το παρελθόν
Έτσι, ενώ ο Ασιμής μάς έχει συνηθίσει σε αυτές τις λεπταίσθητες αποχρώσεις των παστέλ, εξέθεσε στην γκαλερί Α.Κ. στο νησί μια ενότητα καμωμένη σε άσπρο – μαύρο, με 17 ελαιογραφίες που έχουν το έναυσμά τους στο παρελθόν, σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν τον σεισμό ή αμέσως μετά, όπως από τον Αμερικανό Ρόμπερτ Μακέιμπ. Πρωταγωνιστούν οι Θηραίοι της παλιάς εποχής, οι άνθρωποι του μόχθου που ξημεροβραδιάζονταν μέσα στα κύματα και στα χωράφια, δίχως να έχουν την παραμικρή υποψία ότι μια μέρα το όνομα του νησιού τους θα ήταν τόσο γνωστό στην οικουμένη. Βέβαια, η παγκόσμια φήμη έχει και το τίμημά της, την απώλεια της μοναδικής ταυτότητας.
Ο Ασιμής δεν είναι ο μόνος ντόπιος που μάχεται για να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί από τη Σαντορίνη. Αυτός παλεύει με τον χρωστήρα του, αλλά και η Σαντορινιά Εύη Νομικού είναι εκείνη που με την επιστημονική της κατάρτιση και τη σκληρή δουλειά έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον κόσμο. H καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, επίσης γέννημα-θρέμμα του νησιού, έχει πρωτοστατήσει στις περισσότερες σύγχρονες διεθνείς έρευνες που αφορούν το ηφαίστειο. Είναι ο άνθρωπος που έχει διασυνδέσει τον τόπο του με ερευνητές διεθνούς διαμετρήματος.
Τιμητική βραδιά
Πριν από λίγες ημέρες, οι ίδιοι οι συμπολίτες της αποφάσισαν να την τιμήσουν ως μια μικρή ένδειξη αναγνώρισης για το τι έχει προσφέρει στην ιδιαίτερη πατρίδα της.
Σε μια βραδιά που οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Αγιος Ευστάθιος», δέχτηκε την αγάπη των Σαντορινιών, οι οποίοι καμαρώνουν πως είναι η μόνη εν ενεργεία καθηγήτρια πανεπιστημίου στην Ελλάδα που έλκει την καταγωγή της από τη Θήρα, και μάλιστα διακρίνεται σε έναν τομέα που έχει άμεση σχέση με τα ίδια της τα βιώματα.
Με προπάππου και παππού αγρότες από τον Βόθωνα, που πήγαιναν στα χωράφια με το γαϊδουράκι, πολύ προτού τα αυτοκίνητα φανούν στη Σαντορίνη, η Εύη μεγάλωσε με τις διηγήσεις για το πώς ήταν κάποτε η ζωή, αλλά και για τη μόνιμη απειλή που ήταν το ηφαίστειο της Καλντέρας και κυρίως ο γειτονικός Κολούμπος.
Ολα αυτά την έκαναν να θέλει να σπουδάσει γεωλογία. Λάτρεψε την επιστήμη της, διότι λατρεύει και τον τόπο της. Ετσι, μέσα στη λαίλαπα του τουρισμού, βλέπουμε μια μικρή αντίσταση από ντόπιους που θέλουν να αναδείξουν μιαν άλλη Σαντορίνη.