Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΗ κεραμική της Σίφνου: Παράδοση αιώνων, τέχνη ζωντανή

Η κεραμική της Σίφνου: Παράδοση αιώνων, τέχνη ζωντανή

|

Ταξιδεύουμε στις Νοτιοδυτικές Κυκλάδες, στη Σίφνο, τη γενέτειρα του μεγάλου δασκάλου της σύγχρονης μαγειρικής Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Η Σίφνος πρωταγωνιστεί και για έναν ακόμη λόγο, για την τέχνη της αγγειοπλαστικής, η οποία έχει ιστορία χιλιάδων ετών ενώ στις μέρες μας αποτελεί το σπουδαιότερο κέντρο αγγειοπλαστικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Η ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο οφείλεται κυρίως στην αφθονία της πυρίμαχου αργίλου (προϊόν αποσάθρωσης των σχιστόλιθων), στο βρόχινο νερό, στην ύπαρξη καύσιμης ύλης, στις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, στην τεχνική και την καλή επίδοση των Σιφνιών στην επεξεργασία του πηλού.

Σ’ ότι αφορά τη γεωγραφική θέση των εργαστηρίων με τους απαραίτητους βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους, αυτή συνδέεται με τις γενικότερες ιστορικές συνθήκες.

Όταν η πειρατεία μάστιζε τα κυκλαδονήσια, τα αγγειοπλαστεία βρίσκονταν στο εσωτερικό του νησιού και η παραγωγή κάλυπτε τις τοπικές ανάγκες. Αργότερα, όταν ο κίνδυνος εξαφανίστηκε, και κυρίως μετά την ίδρυση του ελεύθερου ελληνικού Κράτους, οι αγγειοπλάστες μετέφεραν τις εγκαταστάσεις τους σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος και παράλληλα η δυνατότητα ανάπτυξης εξαγωγικού εμπορίου.

Το παραδοσιακό αγγειοπλαστείο του Γιάννη Ατσόνιου (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Σε παραθαλάσσια εργαστήριαΣτη θέση Τσόπος, λίγο πριν το Βαθύ συναντήσαμε τον Γιάννη Ατσόνιο και τον πατέρα του Αντώνη.

«Τα εργαστήρια που έφτιαχναν μαγειρικά σκεύη ήταν παραθαλάσσια, γιατί από τη θάλασσα γινόταν όλο το εμπόριο» αναφέρει στο TheOpinion.gr ο αγγειοπλάστης  Γιάννης Ατσόνιος.

Ο ίδιος, τέταρτης γενιάς αγγειοπλάστης, συνεχίζει την τέχνη στο παραδοσιακό εργαστήριο, το οποίο μετράει 155 χρόνια ζωής και είναι από τα ελάχιστα εναπομείναντα που παραμένουν κοντά στη θάλασσα.

Ο 4ης γενιάς αγγειοπλάστης Γιάννης Ατσόνιος (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Και στον Πλατύ Γιαλό -την πιο κοσμική παραλία του νησιού- έχει τρία τέσσερα εργαστήρια. Συναντήσαμε τον Αλέξανδρο Λεμονή ο οποίος ασχολείται με την κεραμική από 16 ετών, με δάσκαλο τον θείο του. Εδώ και 31 χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη, ενώ στις μέρες μας εμπλέκεται και ο 17χρονος γιός του Κωνσταντίνος, ο οποίος φτιάχνει μικρά αντικείμενα όπως τα σταχτοδοχεία, διακοσμητικά για τον τοίχο κ.ά.Και στην Χερρόνησο στην παραλία της είναι το παραδοσιακό εργαστήριο του Κώστα Δεπάστα, του ‘Νιόνιου’ όπως τον λένε οι Σιφνιοί.

Τα στάδια και ο χρόνος ολοκλήρωσης ενός κεραμικού

Για να φτάσει στον καταναλωτή το τελικό προϊόν, υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία: ο αγγειοπλάστης έχει μία μπάλα πηλό και αφότου γίνει η φόρμα στον τροχό -που πλέον δεν είναι ποδοκίνητος αλλά ηλεκτρικός- θα παραμείνει για λίγη ώρα έξω για να στεγνώσει.

Στη συνέχεια, πριν στεγνώσει το αντικείμενο τελείως, θα προστεθεί η διακόσμηση. Την επόμενη μέρα θα παραμείνει στον ήλιο για να στεγνώσει τελείως, και στη συνέχεια θα ψηθεί, μετά θα γυαλωθεί και μετά πάλι θα ψηθεί.

Ψήνονται περίπου στους 1.000 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία πρέπει να ανέβει σταδιακά.

Στο παραδοσιακό εργαστήρι του Γιάννη Ατσόνιου, ξεναγήθηκα και στο παλιό καμίνι που κάποτε έψηναν τα κεραμικά με τα ξύλα. Τώρα τα καμίνια είναι ηλεκτρικά.

«Τα τσικαλοκάμινα ήταν διώροφα, κάτω έμπαινε το δεύτερο ψήσιμο, πάνω το πρώτο, και η φωτιά έκαιγε όλη μέρα, από το πρωί έως το βράδυ. Η διαδικασία ήταν, να γεμίσει το καμίνι, να κλείσουν οι πόρτες, να ξεκινήσει από το πρωί με λίγη φωτιά και σιγά σιγά να ζεσταίνεται όλος ο χώρος. Το μεσημέρι προς το απόγευμα του έδινες περισσότερη φωτιά και στο τέλος ήθελε 4-5 ώρες φουλ καύσιμη ύλη για να ανεβάσει θερμοκρασία» μου εξηγεί την διαδικασία των παλαιότερων ετών.

Η Κεραμική Παράδοση της Σίφνου είναι ενταγμένη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2022 (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Χρηστικά αντικείμενα και διακοσμητικάΣτα 15 εργαστήρια κεραμικής της Σίφνου παρασκευάζονται χρηστικά αντικείμενα για το μαγείρεμα ή την αποθήκευση.

Χαρακτηριστικά είναι το μαστέλο, το τσικάλι, η κανάτα, η φουφού, το κουρούπι, το πιθάρι, η κατσαρόλα – το γιουβέτσι που τη λένε-, ο αρμεός και χαρακτηριστικότερο όλων ο φλάρος (πήλινη καμινάδα). Παράλληλα με τις παραδοσιακές φόρμες, οι Σιφνιοί αγγειοπλάστες κατασκευάζουν διακοσμητικά αντικείμενα, δοκιμάζοντας νέες φόρμες και νέα χρώματα.

Φλάρος, χαρακτηριστικό πήλινο διακοσμητικό της Σίφνου (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Να σημειώσουμε ότι από το σκεύος μαστέλο, πήρε το όνομά του το παραδοσιακό σιφναίικο φαγητό. Δηλαδή κατσικάκι ή αρνάκι μαγειρεμένο με άνηθο, κρασί, αλάτι και πιπέρι, ψημένο στον ξυλόφουρνο, και πάνω σε κλιματόβεργες οι οποίες λειτουργούσαν ως σχάρα.

Το μαστέλο ήταν το πασχαλινό φαγητό των Σιφνιών, όμως στις μέρες μας υπάρχει, καθημερινά, σε όλους τους καταλόγους των εστιατορίων του νησιού, στην κατηγορία ‘παραδοσιακά πιάτα της Σίφνου’.

Στο δε τσικάλι, συνήθιζαν να μαγειρεύουν κάθε βράδυ Σαββάτου, τη ρεβυθάδα στον ξυλόφουρνο. Την έτρωγαν την Κυριακή το μεσημέρι, «ήταν το ‘καλό’ μας το φαγητό, το κυριακάτικο» λένε χαρακτηριστικά στο TheOpinion.gr.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΛΣΤΑΤ: Τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ελλάδα, στην κορυφή οι Κυκλάδες

Από το Πέραμα και τη Σαλαμίνα έως την Πάρο, τη Νάξο και τη Μύκονο – Οι πιο πολυσύχναστες γραμμές και οι επιδόσεις των λιμανιών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πάρος είπε «όχι» στα πλαστικά, oλοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση Plastic Free Greece

Υποθαλάσσιοι και παράκτιοι καθαρισμοί, εμβληματικοί πρεσβευτές και ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν τη σημασία της συλλογικής δράσης για ένα νησί απαλλαγμένο από πλαστικά.

Πράσινο φως για πλοηγικό σταθμό στη Μύκονο, σε τι δεσμεύτηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας αναγνώρισε την ανάγκη ίδρυσης σταθμού για τα κρουαζιερόπλοια, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση κάλυψης των απωλειών από τα μειωμένα λιμενικά τέλη.

Δυναμική παρουσία του Πανναξιακού AO στο Πανελλήνιο Κ16 – Έρχονται τα «Μηλώσεια 2025»

Σπουδαίες επιδόσεις από τους νεαρούς αθλητές του Πανναξιακού στη Χαλκίδα – Συγχαρητήρια και ευχαριστίες από το Δ.Σ. για τη στήριξη των χορηγών ενόψει των αγώνων «Μηλώσεια 2025» στη Νάξο.

Κέα: Ανακύκλωση ελαστικών με οικολογική συνείδηση και υπευθυνότητα

Ο Δήμος Κέας σε συνεργασία με την Ecoelastica έδωσε νέα ζωή σε εκατοντάδες παλιά ελαστικά – Μια πράξη περιβαλλοντικής ευθύνης και πρότυπο διαχείρισης αποβλήτων για τα νησιά.

Κάναβα Ρούσσος: Ο Καραγκιόζης και οι Πειρατές κάτω απ’ τα αστέρια της Σαντορίνης

Μια βραδιά γεμάτη φως, γέλιο και μνήμες από τα παλιά στο Οινοποιείο Canava Roussos — εκεί που η παράδοση δεν ξεθωριάζει, αλλά ζει.

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος – Ο προγραμματισμός μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Προγραμματισμένες διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από την ΔΕΔΔΗΕ λόγω τεχνικών εργασιών. Το πρόγραμμα μέχρι την Τρίτη 22 Ιουλίου

Νάξος – Δήμος: Έργο πυροπροστασίας σε 7 κοινότητες με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο

Ξεκινούν οι εργασίες για αντιπυρικές ζώνες σε Απείρανθο, Φιλώτι, Σαγκρί, Κεραμωτή, Δανακό, Ποταμιά και Αγιασσό — Ο Δήμος καλεί τους δημότες να συνεργαστούν για την υλοποίηση του έργου.

Η Νάξος μέσα από τα μάτια της Σοφίας Ρομπόλη: “Εκεί που σταματά ο χρόνος”

Η διερμηνέας νοηματικής και ψυχολόγος Σοφία Ρομπόλη γράφει για το καλοκαίρι που τη μεγάλωσε, για ένα νησί που έγινε οικογένεια, καταφύγιο, μνήμη και ελευθερία.

Ανακαλείται η ένταξη του αεροδρομίου της Πάρου στο ΕΣΠΑ λόγω καθυστερήσεων, έκτακτη συνεδρίαση (17/07) του Δημοτικού Συμβουλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου συνεδριάζει την Πέμπτη 17 Ιουλίου με φόντο την απόφαση ανάκλησης της ένταξης του έργου «Ανάπτυξη και Βελτίωση Υποδομών του Νέου Αεροδρομίου Πάρου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταφορές 2021–2027».

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.