Απρίλιος 2020… Ανήμερα της “μαύρης” επετείου για την Ελληνική Δημοκρατία η Μαριάννα Βαρδινογιάννη – έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών μετά από νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο – είχε στείλει το δικό της μήνυμα με αναφορά στην Αμοργό.. Σε μία ανάρτηση που αποκάλυπτε άγνωστες πτυχές της ιδιωτικής της ζωής.
«βαθιά μέσα στην καρδιά μου κρατώ την Αμοργό, όπου ο άνδρας μου ήταν εξόριστος επί Δικτατορίας. Εκεί πήρα ένα μάθημα προσφοράς και αλληλεγγύης μοναδικό, που το κρατάω ανεξίτηλο στην ψυχή μου…. Ποτέ δεν θα ξεχάσω την καλοσύνη των ανθρώπων εκεί, την ανιδιοτέλεια και την αλληλεγγύη τους. … Ηταν η αγκαλιά που μου έλεγε «κάνε κουράγιο, δεν είσαι μόνη, έχεις κάποιους που σε νοιάζονται».
Και μας το θύμησε ο Δήμρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραϊσκος με ανάρτησή του στα social media χθες το βράδυ όταν έγινε γνωστή η είδηση για το θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη…
Τι είχε συμβεί;
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν παντρεμένη με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη. Την εποχή εκείνη είχαν αποκτήσει ήδη τα τρία πρώτα τους παιδιά: τον Γιάννη (Τζίγκερ), την Χριστιάννα και τον Γιώργο. Αργότερα απέκτησαν τον Νίκο και τη Βαρδιάννα. Με τον Βαρδή, πλωτάρχη τότε του Πολεμικού Ναυτικού, έζησε για οκτώ μήνες στην Αμοργό, όπου είχε εξοριστεί για την στάση του απέναντι στην Δικτακτορία..
Η αναφορά είχε γίνει το 2015 σε συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα “Εθνικός Κύρηκας”. Ως απάντηση στην ερώτηση “τι κρατάτε από τα πρώτα χρόνια με το σύζυγό σας;”..
” Η χθεσινή ημέρα ήταν μια ημέρα μνήμης για όλους τους Έλληνες. Γιατί ο καθένας από εμάς έχει τα δικά του βιώματα από εκείνη την εποχή που άφησε τη σφραγίδα της, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στη ζωή μας. Οι δικές μου μνήμες οδηγούν τη σκέψη μου στην Αμοργό, όπου νέα κοπέλα, αφήνοντας πίσω δύο μικρά παιδιά και ένα βρέφος στην μητέρα μου να τα φροντίζει, με την καρδιά γεμάτη αγωνία αλλά προπαντός γεμάτη αγάπη, πήγαινα να συναντήσω τον άνδρα μου που ήταν εξόριστος, ως αντιστασιακός Αξιωματικός του Ναυτικού. Εκεί ένιωσα και δεν θα το ξεχάσω ποτέ, πόση ζεστασιά και πόση καλοσύνη μπορεί να χωρέσει ένα τόσο δα καμαράκι. Ήταν η αλληλεγγύη των ντόπιων που μας κράτησε όρθιους και τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτή τους την αγάπη και τη συμπαράσταση. Όλοι τότε μαζί και ο κίνδυνος απέναντί μας. Το τότε δεν συγκρίνεται με το τώρα. Γιατί ο εχθρός, ο κίνδυνος είναι διαφορετικός. Όμως και τότε, όπως πάντα στην ιστορία μας, έτσι και σήμερα, όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, θα τα καταφέρουμε. Θα νικήσουμε”.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Να σημειώσουμε ότι η Αμοργός ήταν ένα από τα 29 νησιά του Αιγαίου που έχουν χρησιμοποιηθεί ως τόπος εξορίας. Οχι μόνο από τους ανθρώπους της επταετίας (1967-1974) αλλά και νωρίτερα. Από την εποχή του Μεταξά (δεκαετία του 30). Ιστορικά πάντως ο πρώτος εξόριστος ήταν ο Βέβιος Σειρήνος, ανθύπατος της Ισπανίας, τον οποίο στέλνει στο νησί ο Τιβέριος το 23 μ.Χ. Εκατοντάδες ήταν αυτοί που έμειναν στα σκληρά χώματα του νησιού. Μάλιστα, το 2015, ο Στέλιος Κούλογλου θα γυρίσει το ντοκιμαντέρ “Απόδραση από την Αμοργό” που βασίστηκε στην ιστορία του Γιώργου Μυλωνά – υπουργού και δεξί χέρι του Γιώργου Παπανδρέου – ο οποίος πέρασε αρκετό διάστημα στο νησί των Ανατολικών Κυκλάδων..