Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΗ γηραιά Κίμωλος, η νεανική Μύκονος

Η γηραιά Κίμωλος, η νεανική Μύκονος

|

Στις Κυκλάδες σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και με βάση τα δεδομένα της απογραφής του 2011 συναντάμε το 2ο πιο γερασμένο Δήμο (Κίμωλος) και έναν από τους πιο νεανικούς (Μύκονος) 

Εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία τα πλήρη στοιχεία και συμπεράσματα που απορρέουν από την απογραφή του 2011… Και οι Κυκλάδες είναι από τις περιοχές που συγκεντρώνουν αρκετά παράδοξα σε επίπεδο ηλικίας με εντυπωσιακές αποκλείσεις… Όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πρωταθλητής στους γηραιότερους κατοίκους αναδεικνύεται ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων με μέση ηλικία τα 57,9 έτη, ενώ τον νεότερο πληθυσμό φιλοξενεί ο Δήμος Φυλής με μέσο όρο την ηλικία των 35,5 ετών. Οι πιο γερασμένοι δήμοι βρίσκονται στα ορεινά της Ηπείρου και στη Θεσσαλία ενώ αντιθέτως, νεανικό πληθυσμό επιδεικνύουν δήμοι που χαρακτηρίζονται από μεγάλη παρουσία Ρομά, περιοχές που φιλοξενούν φοιτητές και πόλεις οι οποίες δημιουργήθηκαν με την οικιστική ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας.

Σύμφωνα με το «Έθνος» ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Δήμος Παλλήνης, ο οποίος το 2001 κατατασσόταν από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στους πλέον γερασμένους δήμους της χώρας. Σήμερα είναι ο ένατος πιο «νεανικός» δήμος στην Ελλάδα με μέσο όρο ηλικίας τα 37,2 έτη. Και όπως τονίζει ο Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Ζούτσος: «Είμαστε ένας καινούργιος δήμος, με το 70% του πληθυσμού μας να είναι νέοι κάτοικοι που έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν εδώ -ως νέοι οικογενειάρχες- από άλλες περιοχές. Η επιλογή αυτή αφενός προσδίδει μια δυναμική και αφετέρου δημιουργεί ασφυκτική πίεση για περισσότερες εγκαταστάσεις και υποδομές. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη περίπου 4.500 κάτοικοι συμμετέχουν στα αθλητικά προγράμματα και περίπου 1.500 κάτοικοι στα πολιτιστικά προγράμματα του δήμου σε νεόδμητες εγκαταστάσεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή τριών σχολικών μονάδων, ενώ ολοκληρώθηκε η κατασκευή δύο βρεφονηπιακών σταθμών και διεκδικούμε την κατασκευή ενός ακόμη μεταξύ άλλων έργων…».

Όμως, και οι Κυκλάδες δεν πάνε πίσω. Με βάση τα στοιχεία, υπάρχουν δύο δήμοι που είναι μέσα στην 1η δεκάδα με το χαμηλότερο μ.ο. ηλικίας ήτοι 37 έτη και μιλάμε για Σαντορίνη και Μύκονο και έχουμε και τις Δυτικές Κυκλάδες (Σέριφος, Σίφνος, Σίκινο και Κίμωλο) με μ.ο. άνω των 46 ετών. Μάλιστα, η Κίμωλος είναι ο 2ος πιο γερασμένος Δήμος σε όλη την Ελλάδα με μ.ο. 55,7 έτη και διαθέτοντας μόλις 46 μαθητές ηλικίας από 5 έως 18 ετών… Και όπως εξηγεί ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Βεντούρης, έχουν εκλέξει νεανικό δημοτικό συμβούλιο, με τον μεγαλύτερο να μετρά 49 έτη ζωής. «Τον τελευταίο καιρό εκδηλώνεται πολύ έντονο ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους που θέλουν να εγκατασταθούν στην Κίμωλο. Ψάχνονται όμως, με το θέμα της εργασίας. Άλλωστε γι’ αυτόν τον λόγο το νησί έχει μεγάλο μέσο όρο ηλικίας. Εδώ οι περισσότεροι ασχολούνται με τον τουρισμό, ο οποίος όμως διαρκεί μόνο ενάμιση μήνα επειδή είναι κατά 80% εγχώριος. Έτσι τον υπόλοιπο χρόνο δεν υπάρχουν δουλειές. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να ρίξουμε το ηλικιακό μέσο όρο καθώς μέσα στους πρώτους στόχους μας είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Υπάρχουν δυνατότητες για βιολογικές καλλιέργειες, αρωματικά φυτά, μελισσοκομία, κτηνοτροφίας μικρής κλίμακας και αλιεία. Ξεκινήσαμε ήδη να εργαζόμαστε γι΄ αυτό, καθώς υπάρχει κόσμος από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που αναζητά τρόπους για να μείνει στο νησί».

Όσο για τη Μύκονο; Όχι μόνο έχει έναν από τους χαμηλότερους μ.ο. ηλικίας (37 ετών) αλλά διαθέτει και ίσως τον νεότερο δήμαρχο σε όλη την Ελλάδα. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Κουκά, ετών 32 που εξελέγη πριν από τέσσερις μήνες δήμαρχος και θέλει να μεταμορφώσει προς το καλύτερο το νησί των ανέμων…

Πηγή: Εθνος 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Sichuan Airlines εγκαινιάζει το πρώτο δρομολόγιο από την Κεντρική και Δυτική Κίνα προς την Αθήνα

Ξεκίνησε επίσημα η γραμμή Τσενγκντού – Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, με 4 πτήσεις την εβδομάδα και στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας Κίνας – Ευρώπης.

Ο Παύλος Γεραμάνης στα «Φανάρια», σημαντική μεταγραφή για τον ΑΠΑΣ Νάξου

Ο 24χρονος φόργουορντ με εμπειρία στη National League 1 ενισχύει το ρόστερ της ομάδας της Νάξου, με στόχο μια άνετη πορεία στη νέα σεζόν.

Ναυτική Εβδομάδα στη Νάξο: Μια φωτογραφική έκθεση που μυρίζει θάλασσα και μνήμες

Στο ισόγειο του 1ου Γυμνασίου Νάξου παρουσιάζεται έκθεση αφιερωμένη στους ναυτικούς, τη θάλασσα και τις ναξιώτικες ιστορίες περασμένων δεκαετιών – Ένα ταξίδι μέσα από το αρχείο του Πολεμικού Ναυτικού και τις εφημερίδες της εποχής.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νάξος: Το “Σαν Κύμα” στην παραλία Αγίου Γεωργίου αναζητά προσωπικό

Το beach bar – restaurant "Σαν Κύμα" ενισχύει την ομάδα του και προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε μάγειρες, βοηθούς και προσωπικό service. Ευχάριστο κλίμα, διαμονή, φαγητό και καλός μισθός.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Γκίκας Γκίκας: «Χτίζουμε μέλλον στην Ίο χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν» (video)

Ο Γκίκας Γκίκας μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 για τουρισμό, παιδεία, υγεία, τις υποδομές που δοκιμάζονται και την ανάγκη να παραδώσουμε την Ίο αυθεντική στις επόμενες γενιές.

Η «Λυσιστράτη» ταξιδεύει στο Φιλώτι, απόψε (01/07) η τελευταία παράσταση, δωρεάν μεταφορά μέσω του ΚΤΕΛ

Η απολαυστική κωμωδία του Αριστοφάνη ανεβαίνει στο αθλοθέατρο Φιλωτίου – Δωρεάν μεταφορά θεατών από τη Χώρα με στάση στον Άγιο Νικόδημο.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Σαντορίνη: Κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Αθηνιού ενάντια στο ψηφιακό πελατολόγιο

Αντίδραση στον νέο ψηφιακό κανονισμό – Πορεία στο λιμάνι και απόπειρα αποκλεισμού της πρόσδεσης του Blue Star Delos στις 15:00. Παρέμβαση σε ζωντανή σύνδεση με ΣΚΑΪ.

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Πανελλαδικές 2025: «Γράψατε Ιστορία», οι μαθητές του Φροντιστηρίου Αντώνη Χερουβείμ στην κορυφή

Μια αληθινή γιορτή γνώσης, προσήλωσης και ονείρων – Ένα μεγάλο «μπράβο» σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που μοιράστηκαν το ταξίδι της επιτυχίας

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης”, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο