Η Ερμούπολη είναι μια πόλη με αστείρευτη γοητεία. Όμως, για να παραμείνει «μαγική», χρειάζεται και την ενεργή φροντίδα των ίδιων των κατοίκων της. Αυτό απέδειξε για ακόμη μια φορά η εθελοντική κίνηση «Μια πόλη μαγική, Ερμούπολη», που την περασμένη εβδομάδα έβαλε στόχο να δώσει νέα ζωή στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.
Με τη συνεργασία της Λίας Θραψιάδη και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, οι εθελοντές καθάρισαν και έβαψαν τους εξωτερικούς τοίχους του ιστορικού σχολικού κτιρίου, που είχε υποστεί βανδαλισμούς στην πρόσοψή του. Ένα εμβληματικό κτίριο, γεμάτο μνήμες για γενιές μαθητών, που συνεχίζει να εκπαιδεύει αλλά και να υποδέχεται επισκέπτες ως σημείο ξενάγησης, απέκτησε ξανά την καθαρότητα και την αξιοπρέπεια που του αξίζει.
Η φιλοσοφία της ομάδας είναι απλή αλλά ουσιαστική: ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και πρέπει όλοι να νοιαζόμαστε γι’ αυτόν. Η παρέμβαση δεν ήρθε για να αντικαταστήσει τις αρμοδιότητες του Δήμου, αλλά για να ενισχύσει την έννοια της προσωπικής ευθύνης. Όπως οι παλιές νοικοκυρές που άσπριζαν τα κατώφλια τους για να δώσουν φρεσκάδα στη γειτονιά, έτσι κι εδώ οι πολίτες ανέλαβαν δράση για να ομορφύνουν το περιβάλλον τους.
Η χαρά θα είναι διπλή: οι μικροί μαθητές θα επιστρέψουν σε έναν χώρο πιο καθαρό και φιλόξενο, έτοιμο να τους υποδεχθεί στη νέα σχολική χρονιά, ενώ η γειτονιά αποκτά ξανά την εικόνα που της αρμόζει.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κίνηση δρα με αυτόν τον τρόπο. Στο παρελθόν, έχουν φροντίσει εξωτερικούς τοίχους σε 57 διαφορετικά σημεία της πόλης, καλύπτοντας tags και συνθήματα, άλλοτε με ίδια έξοδα κι άλλοτε με μικρές δωρεές. Η ομάδα σέβεται την τέχνη του δρόμου, αλλά τονίζει ότι πρέπει να συνυπάρχει δημιουργικά με την ιστορία, την αισθητική και την ταυτότητα κάθε τόπου.
Κι έτσι, βήμα-βήμα, η Ερμούπολη συνεχίζει να κρατάει τον τίτλο της «μαγικής πόλης» – χάρη στους ίδιους τους πολίτες της.
#Ερμούπολη #Σύρος #Εθελοντισμός #ΜιαΠόληΜαγική #1οΔημοτικόΣχολείο #Καθαριότητα #ΤοπικήΚοινωνία #Κυκλάδες