«Πόλεμος στις ακτές: Οι Έλληνες μάχονται για να σώσουν τις παραλίες από την εισβολή ιδιωτικών ξαπλώστρων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Guardian με αφορμή το «κίνημα της πετσέτας» και την κατάσταση που επικρατεί στους αιγιαλούς της χώρας μας το καλοκαίρι.
«Η δική μας είναι μια μάχη ενάντια στην ανομία – της ανομίας στις ακτές μας», τονίζει στο βρετανικό ΜΜΕ ο Χρήστος Γεωργούσης, ιδρυτικό μέλος του κινήματος Save Paros Beaches. Στα 78 του, θα έπρεπε κανονικά να απολαμβάνει τη σύνταξη του. Αντιθέτως, ο πρώην διευθυντής με γυαλιά, μια σεβαστή προσωπικότητα στο νησί, βρέθηκε να ηγείται της μάχης για να διασφαλίσει ότι οι παραλίες είναι δωρεάν για όλους, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.
«Το κράτος, με την αστυνομία και την ακτοφυλακή του, θα πρέπει να το λύσει αυτό γιατί, τελικά, ο αιγιαλός μας ανήκει στο κοινό» προσθέτει. Από την έναρξή του, το κίνημα είχε έναν και μόνο στόχο: να ανακτήσει τις παραλίες από ιδιώτες που εκμεταλλεύονται παράκτιες περιοχές με ξαπλώστρες και ομπρέλες σε υπερβολικές τιμές. «Η εκμετάλλευση αυτή, η οποία οδήγησε τις επιχειρήσεις να χρεώνουν έως και 120 ευρώ για ξαπλώστρες στην Πάρο, έχει χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματική σε μια χώρα όπου η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος κατοχυρώνεται στο νόμο ως “υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα κάθε ανθρώπου”» τονίζεται επίσης.
Συχνά, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, δεν υπάρχει χώρος για να απλωθεί μια πετσέτα θαλάσσης και όσοι τολμούν να παραπονεθούν τελικά απομακρύνονται. «Στην πράξη, συχνά δεν μένει ούτε εκατοστό άμμου», υπογραμμίζει ο Νικόλας Στεφάνου, κάτοικος της Πάρου, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση που καθιστά ολοένα και πιο αδύνατο για τους ντόπιους να απολαύσουν αυτό που πάντα θεωρούνταν δεδομένο: δωρεάν πρόσβαση στην παραλία. «Μιλάμε για δημόσιο χώρο που καλύπτεται σχεδόν 100% από (ενοικιαζόμενες) ξαπλώστρες και ομπρέλες» συμπλήρωσε.
Το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» έχει εξαπλωθεί ενώ τις τελευταίες εβδομάδες, διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στη Χαλκιδική και στα νησιά του Ιονίου, καθώς έχουν αυξηθεί οι αναφορές για εταιρείες ενοικίασης που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Η Ελισάβετ Παπαζώη, πρώην υπουργός υπουργός Πολιτισμού, επεσήμανε στον Observer ότι το κίνημα διαδόθηκε σε τέτοιο βαθμό εν μέρει λόγω της αρχέγονης σχέσης των Ελλήνων με τη θάλασσα και του γεγονότος ότι οι ιδιωτικές παραλίες έρχονταν σε ρήξη με την αίσθηση ελευθερίας που συνδέεται με το ελληνικό καλοκαίρι, μεταξύ άλλων.