Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςGuardian: "Οι Έλληνες μάχονται για να σώσουν τις παραλίες"

Guardian: “Οι Έλληνες μάχονται για να σώσουν τις παραλίες”

|

«Πόλεμος στις ακτές: Οι Έλληνες μάχονται για να σώσουν τις παραλίες από την εισβολή ιδιωτικών ξαπλώστρων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Guardian με αφορμή το «κίνημα της πετσέτας» και την κατάσταση που επικρατεί στους αιγιαλούς της χώρας μας το καλοκαίρι.

«Η δική μας είναι μια μάχη ενάντια στην ανομία – της ανομίας στις ακτές μας», τονίζει στο βρετανικό ΜΜΕ ο Χρήστος Γεωργούσης, ιδρυτικό μέλος του κινήματος Save Paros Beaches. Στα 78 του, θα έπρεπε κανονικά να απολαμβάνει τη σύνταξη του. Αντιθέτως, ο πρώην διευθυντής με γυαλιά, μια σεβαστή προσωπικότητα στο νησί, βρέθηκε να ηγείται της μάχης για να διασφαλίσει ότι οι παραλίες είναι δωρεάν για όλους, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

«Το κράτος, με την αστυνομία και την ακτοφυλακή του, θα πρέπει να το λύσει αυτό γιατί, τελικά, ο αιγιαλός μας ανήκει στο κοινό» προσθέτει. Από την έναρξή του, το κίνημα είχε έναν και μόνο στόχο: να ανακτήσει τις παραλίες από ιδιώτες που εκμεταλλεύονται παράκτιες περιοχές με ξαπλώστρες και ομπρέλες σε υπερβολικές τιμές. «Η εκμετάλλευση αυτή, η οποία οδήγησε τις επιχειρήσεις να χρεώνουν έως και 120 ευρώ για ξαπλώστρες στην Πάρο, έχει χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματική σε μια χώρα όπου η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος κατοχυρώνεται στο νόμο ως “υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα κάθε ανθρώπου”» τονίζεται επίσης.

Συχνά, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, δεν υπάρχει χώρος για να απλωθεί μια πετσέτα θαλάσσης και όσοι τολμούν να παραπονεθούν τελικά απομακρύνονται. «Στην πράξη, συχνά δεν μένει ούτε εκατοστό άμμου», υπογραμμίζει ο Νικόλας Στεφάνου, κάτοικος της Πάρου, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση που καθιστά ολοένα και πιο αδύνατο για τους ντόπιους να απολαύσουν αυτό που πάντα θεωρούνταν δεδομένο: δωρεάν πρόσβαση στην παραλία. «Μιλάμε για δημόσιο χώρο που καλύπτεται σχεδόν 100% από (ενοικιαζόμενες) ξαπλώστρες και ομπρέλες» συμπλήρωσε.

Το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» έχει εξαπλωθεί ενώ τις τελευταίες εβδομάδες, διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στη Χαλκιδική και στα νησιά του Ιονίου, καθώς έχουν αυξηθεί οι αναφορές για εταιρείες ενοικίασης που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Η Ελισάβετ Παπαζώη, πρώην υπουργός υπουργός Πολιτισμού, επεσήμανε στον Observer ότι το κίνημα διαδόθηκε σε τέτοιο βαθμό εν μέρει λόγω της αρχέγονης σχέσης των Ελλήνων με τη θάλασσα και του γεγονότος ότι οι ιδιωτικές παραλίες έρχονταν σε ρήξη με την αίσθηση ελευθερίας που συνδέεται με το ελληνικό καλοκαίρι, μεταξύ άλλων.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδρίαση (02/09) με 13 θέματα και τον .. Προφήτη Ηλία στο προσκήνιο

Στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κατάστημα – Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«E-Kouros»: Παράταση έως 19 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις , τι ισχύει για τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ολιγοήμερη παράταση έδωσε το Υπουργείο Αθλητισμού για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής και επικαιροποίησης στο Μητρώο 2025.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Ενοποιούνται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, έρχεται το νέο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας

Μέχρι το τέλος του 2025 η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα εκδίδει ένα ενιαίο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

Μαξίμου: Υιοθέτηση ισχυρισμών Ισραηλινών τουριστών για την υπόθεση της “Αξιώτισσας”

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλά για «ανατριχιαστικό περιστατικό» και καλεί εμμέσως τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον αντιρατσιστικό νόμο – Αμηχανία σε ερώτηση για τη συμπεριφορά των πελατών.

Ο ΑΠΑΣ Νάξου ενισχύθηκε με τον Ευγένιο Σεργιένκο, όλες οι κινήσεις στο ρόστερ

Ο 31χρονος forward με εμπειρία από Ελλάδα και εξωτερικό έρχεται στα Φανάρια για να δώσει ύψος και ποιότητα στη γραμμή των ψηλών.

Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης ο Δήμαρχος Σύρου, Αθανασίου: “Θα ολοκληρώσουμε την πενταετία”

Με επίσημη ανακοίνωση ο Αλέξανδρος Αθανασίου βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης και καλεί τους δημότες σε ενότητα για την πρόοδο του νησιού.

Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού Δήμου Θήρας: «Ένα σακί τραγούδια» στην Οία

Η Οία υποδέχεται το μουσικό οδοιπορικό «Ένα σακί τραγούδια» με ήχους από κάθε γωνιά του Ελληνισμού

Γιώργος Λεονταρίτης: Μια νέα σελίδα για τη δημόσια υγεία στις Κυκλάδες

Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Σύρου, χάρη στη δωρεά του Αντώνη Κομνηνού, ενώνει επιστήμη και ανθρωπιά

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.