Στην πρόθεση της κυβέρνησης να διαλύσει τις ΔΕΥΑ και να ιδιωτικοποιήσει το νερό, αναφέρεται με παρέμβαση του ο αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Πολυχρονάκος:
“Η κυβέρνηση μεθοδεύει εδώ και καιρό την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Για τη νεοφιλελεύθερη λογική της Νέας Δημοκρατίας το νερό δεν είναι φυσικό αγαθό αλλά πεδίο κερδοσκοπίας και ελέγχου του από ολιγοπώλια. Όπως έγινε και με το ρεύμα.
Μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα, αποκαλύπτει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.
Όπως είναι γνωστό οι ΔΕΥΑ , λόγω της ενεργειακής κρίσης , είχαν αυξημένο κόστος λειτουργίας , γεγονός που δημιούργησε χρέη και οφειλές αφού σε διαφορετική περίπτωση οι ΔΕΥΑ αλλά και οι υπηρεσίες ύδρευσης των Δήμων θα έπρεπε να αυξήσουν κατακόρυφα τα τιμολόγιά τους και να επιβαρύνουν τους πολίτες.
Ειδικά σε νησιωτικές περιοχές και μικρά νησιά υπήρχαν μονάδες αφαλάτωσης με αυξημένο ενεργειακό κόστος, χωρίς η κυβέρνηση να κάνει κάτι για να το μειώσει και να επιβάλλει χαμηλότερες χρεώσεις.
Όπως δεν έκανε καμία κίνηση επιδότησης των ΔΕΥΑ για την αύξηση του ενεργειακού κόστους , όπως έκανε σε άλλες περιπτώσεις. Έφερε όμως μια τροπολογία που δείχνει ξεκάθαρα ποιος είναι ο στόχος της. Σύμφωνα με αυτή την τροπολογία, θέτει ως όρο για να επιδοτήσει μέρος των οφειλών της ΔΕΥΑ προς τους παρόχους ενέργειας την αναγκαστική απορρόφηση τους από την ΕΥΔΑΠ ή την υποχρεωτική συνένωση τους .
Το επόμενο βήμα θα είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή που μπορεί να είναι η ΕΥΔΑΠ μέσω ιδιώτη είτε απευθείας ένας ιδιώτης.
Αντιλαμβάνονται όλοι ότι ο εκβιασμός για την υποχρεωτική συνένωση των ΔΕΥΑ αλλά και του ελέγχου των υπηρεσιών ύδρευσης των Δήμων δεν λύνει τα πραγματικά προβλήματα που είναι:
1ον) Το υψηλό ενεργειακό κόστος από τους παρόχους . Γιατί η κυβέρνηση απέφυγε μέχρι σήμερα να στηρίξει τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης επιδοτώντας μέρος του υψηλού ενεργειακού κόστους;
2ον) Το υψηλό ενεργειακό κόστος των μονάδων αφαλάτωσης στα μικρά νησιά.
3ον) Τα έργα ύδρευσης που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή ενταχθεί σε προγράμματα από Δήμους και ΔΕΥΑ, ο έλεγχος των οποίων θα περάσει σε άλλους.
Και βέβαια, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο πολίτης που θα πληρώσει το κόστος. Όπως έγινε άλλωστε και με το ρεύμα.’’
# Ο Γιάννης Πολυχρονάκος είναι οικονομολόγος, εκλεγμένος μέλος στην Εθνική Αντιπροσωπεία του Οικονομικού επιμελητηρίου Ελλάδος και αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ