Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕυρωκοινοβούλιο: Η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο...

Ευρωκοινοβούλιο: Η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (video)

|

Οι τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού της Τήνου λόγω της ανεξέλεγκτης χωματερής στο Κοσσίνι αναδείχτηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου (PETI) σχετικά με την αναφορά που κατέθεσαν κάτοικοι της Τήνου, τους οποίους εκπροσώπησε η Ελισάβετ Γκαραγκάνη – Δελατόλλα.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πραγματοποίησε παρέμβαση στη συζήτηση και στήριξε τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού της Τήνου.

Έπειτα από τη συζήτηση η αναφορά έμεινε ανοιχτή προς παρακολούθηση και θα σταλεί επιστολή προς τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθούν.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, τόνισε τα παρακάτω στην τοποθέτηση του:

«Η αναφορά, καθώς και το οπτικό υλικό, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη σοβαρότητα του προβλήματος, τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, για το περιβάλλον, για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα του νησιού της Τήνου.

Η πορεία μέχρι να φτάσει να συζητηθεί αυτή η σημαντική αναφορά στην Επιτροπή δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκε να κάνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δύο παρεμβάσεις καθώς η σύσταση της Επιτροπής Αναφορών ήταν να κλείσει χωρίς συζήτηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τοποθέτησή της επιδίωξε να διασκεδάσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων, κάνοντας αναφορά σε “πρόστιμα” και διαδικασίες “επί παραβάσει”. Αυτά όμως πληρώνονται από το λαό ώστε να προχωρά η στρατηγική της ΕΕ σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, που υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η Κομισιόν στην γραπτή της απάντηση αντιμετωπίζει μάλιστα ως “νόμιμο ΧΥΤΑ” έναν χώρο που προοριζόταν για συγκέντρωση, δεματοποίηση και μεταφορά απορριμμάτων σε κατάλληλη τοποθεσία.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι ίδιες ελληνικές κρατικές και περιφερειακές αρχές που επέτρεψαν να δημιουργηθεί το “Κοσσίνι” έχουν επιβάλει 5 φορές πρόστιμο στον δήμο, που τελικά βαραίνει τους δημότες, επειδή για χρόνια χρησιμοποιεί το Κοσσίνι ως Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, ενώ στη βάση της στρατηγικής της ΕΕ για τα απορρίμματα και την κυκλική οικονομία, η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων ιδιωτικοποιείται, αυξάνοντας τα τέλη.

Δεν προωθεί η ευρωενωσιακή στρατηγική την αποκομιδή με ευθύνη του κράτους, την πλήρη στελέχωση με προσωπικό μόνιμης και σταθερής δουλειάς, την διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή, την διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την προστασία της λαϊκής υγείας και του περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό και στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε σχέδιο για τη μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων. Όταν ο χώρος γέμιζε, τα σκουπίδια καίγονταν, ως δια μαγείας. Σε διάστημα 4 ετών έχουν προκύψει 3 πυρκαγιές, καταστρέφοντας και τον εξοπλισμό συσκευασίας, μολύνοντας το έδαφος, το υπέδαφος, επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και κάνοντας την κατάσταση αφόρητη για κατοίκους και επισκέπτες σε όλο το νησί, στα γύρω νησιά.

Η αλήθεια είναι ότι για πάνω από 13 χρόνια, με δημοτικές και περιφερειακές αρχές κάθε απόχρωσης, έχουμε μια ανεξέλεγκτη χωματερή, στα όρια περιοχής Natura, δίπλα σε χωριά, δίπλα σε καλλιέργειες, δίπλα σε βοσκοτόπους. Γι’ αυτό οι κάτοικοι ζητούν να κλείσει το Κοσσίνι, να γίνουν με ευθύνη των δημοτικών, περιφερειακών και κρατικών αρχών οι απαραίτητες μελέτες για να εξακριβωθεί η επίπτωση που έχει στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, αντί για κλείσιμο και αποκατάσταση της περιοχής, το σχέδιο Δήμου-Περιφέρειας είναι η δημιουργία ΧΥΤΑ στην ήδη βεβαρυμμένη περιοχή.

Να σταματήσει ο εμπαιγμός του λαού της Τήνου. Η αναφορά να μείνει ανοιχτή να παραπεμφθεί στις αρμόδιες επιτροπές – Περιβάλλοντος (ENVI), Δημόσιας Υγείας (SANT), να ζητηθούν απαντήσεις από τις αρμόδιες κρατικές και περιφερειακές/δημοτικές αρχές της Ελλάδας».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.

Κλείνουν τέσσερα σχολεία στις Κυκλάδες, «καμπανάκι» για την εγκατάλειψη των νησιών

Ένα Δημοτικό και τρία Νηπιαγωγεία κατεβάζουν ρολά σε Νάξο και Κέα για το σχολικό έτος 2025-2026 λόγω έλλειψης μαθητών – Τι προβλέπει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων τιμά τον φιλόλογο, ιστορικό και ποιητή Στέφανο Ψαρρά με έναν αναμνηστικό τόμο γεμάτο συγκίνηση, λόγο και μνήμη

Καλοκαίρι στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες: Πολιτισμός, παράδοση και φως σε κάθε γωνιά

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2025, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ, αφιερώματα και πολιτιστικές δράσεις σε όλα τα νησιά του δήμου.

Νάξος – Αστυνομικό Τμήμα: Σύλληψη 34χρονου για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαμονή

Εντοπίστηκε με κοκαΐνη, κεταμίνη, MDMA και κάνναβη – Κατασχέθηκε και πλαστό διαβατήριο

Βρούτσης: Επίσκεψη στη Νάξο για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικοδήμου

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Νάξου – Επαφές με φορείς και πολίτες

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος εκτός σεζόν: Όταν ο τουρισμός φεύγει και τα βράδια γεμίζουν με ησυχία

Καθώς οι τουρίστες φεύγουν, η Νάξος επιστρέφει στον δικό της ρυθμό. Οι δρόμοι αδειάζουν, τα φώτα χαμηλώνουν και το νησί ξαναβρίσκει τη φωνή της σιωπής.

Euro Γυναικών: Τελευταία πράξη με combo αξίας στο Πολωνία – Δανία

Η Δανία αποχαιρετά τη διοργάνωση με στόχο τη νίκη – Combo επιλογή στο 2 & Over 2,5 για ποντάρισμα με απόδοση διπλασιασμού

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.

Συλλήψεις σε Μύκονο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο για ναρκωτικά, παραβάσεις και ηχορύπανση

Δέκα συλλήψεις για παραβάσεις ναρκωτικών, παράνομη διαμονή, ηχορύπανση, λειτουργία καταστημάτων χωρίς άδεια, Κ.Ο.Κ. και πλαστογραφία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 5-6 Ιουλίου 2025 σε πέντε νησιά των Κυκλάδων.