Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕυρωκοινοβούλιο: Η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο...

Ευρωκοινοβούλιο: Η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (video)

|

Οι τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού της Τήνου λόγω της ανεξέλεγκτης χωματερής στο Κοσσίνι αναδείχτηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου (PETI) σχετικά με την αναφορά που κατέθεσαν κάτοικοι της Τήνου, τους οποίους εκπροσώπησε η Ελισάβετ Γκαραγκάνη – Δελατόλλα.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πραγματοποίησε παρέμβαση στη συζήτηση και στήριξε τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού της Τήνου.

Έπειτα από τη συζήτηση η αναφορά έμεινε ανοιχτή προς παρακολούθηση και θα σταλεί επιστολή προς τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθούν.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, τόνισε τα παρακάτω στην τοποθέτηση του:

«Η αναφορά, καθώς και το οπτικό υλικό, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη σοβαρότητα του προβλήματος, τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, για το περιβάλλον, για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα του νησιού της Τήνου.

Η πορεία μέχρι να φτάσει να συζητηθεί αυτή η σημαντική αναφορά στην Επιτροπή δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκε να κάνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δύο παρεμβάσεις καθώς η σύσταση της Επιτροπής Αναφορών ήταν να κλείσει χωρίς συζήτηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τοποθέτησή της επιδίωξε να διασκεδάσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων, κάνοντας αναφορά σε “πρόστιμα” και διαδικασίες “επί παραβάσει”. Αυτά όμως πληρώνονται από το λαό ώστε να προχωρά η στρατηγική της ΕΕ σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, που υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η Κομισιόν στην γραπτή της απάντηση αντιμετωπίζει μάλιστα ως “νόμιμο ΧΥΤΑ” έναν χώρο που προοριζόταν για συγκέντρωση, δεματοποίηση και μεταφορά απορριμμάτων σε κατάλληλη τοποθεσία.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι ίδιες ελληνικές κρατικές και περιφερειακές αρχές που επέτρεψαν να δημιουργηθεί το “Κοσσίνι” έχουν επιβάλει 5 φορές πρόστιμο στον δήμο, που τελικά βαραίνει τους δημότες, επειδή για χρόνια χρησιμοποιεί το Κοσσίνι ως Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, ενώ στη βάση της στρατηγικής της ΕΕ για τα απορρίμματα και την κυκλική οικονομία, η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων ιδιωτικοποιείται, αυξάνοντας τα τέλη.

Δεν προωθεί η ευρωενωσιακή στρατηγική την αποκομιδή με ευθύνη του κράτους, την πλήρη στελέχωση με προσωπικό μόνιμης και σταθερής δουλειάς, την διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή, την διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την προστασία της λαϊκής υγείας και του περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό και στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε σχέδιο για τη μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων. Όταν ο χώρος γέμιζε, τα σκουπίδια καίγονταν, ως δια μαγείας. Σε διάστημα 4 ετών έχουν προκύψει 3 πυρκαγιές, καταστρέφοντας και τον εξοπλισμό συσκευασίας, μολύνοντας το έδαφος, το υπέδαφος, επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και κάνοντας την κατάσταση αφόρητη για κατοίκους και επισκέπτες σε όλο το νησί, στα γύρω νησιά.

Η αλήθεια είναι ότι για πάνω από 13 χρόνια, με δημοτικές και περιφερειακές αρχές κάθε απόχρωσης, έχουμε μια ανεξέλεγκτη χωματερή, στα όρια περιοχής Natura, δίπλα σε χωριά, δίπλα σε καλλιέργειες, δίπλα σε βοσκοτόπους. Γι’ αυτό οι κάτοικοι ζητούν να κλείσει το Κοσσίνι, να γίνουν με ευθύνη των δημοτικών, περιφερειακών και κρατικών αρχών οι απαραίτητες μελέτες για να εξακριβωθεί η επίπτωση που έχει στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, αντί για κλείσιμο και αποκατάσταση της περιοχής, το σχέδιο Δήμου-Περιφέρειας είναι η δημιουργία ΧΥΤΑ στην ήδη βεβαρυμμένη περιοχή.

Να σταματήσει ο εμπαιγμός του λαού της Τήνου. Η αναφορά να μείνει ανοιχτή να παραπεμφθεί στις αρμόδιες επιτροπές – Περιβάλλοντος (ENVI), Δημόσιας Υγείας (SANT), να ζητηθούν απαντήσεις από τις αρμόδιες κρατικές και περιφερειακές/δημοτικές αρχές της Ελλάδας».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς και τον Β.Σ.Ο.Φ. του Δήμου για το σχολικό έτος 2025-2026

Αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου – Για πρώτη φορά πλήρης λειτουργία βρεφικού τμήματος στον Β.Σ.Ο.Φ.

Μάρκος Καφούρος: “Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου της Δ.Ο.Υ Θήρας”

Σε προβληματική κατάσταση το κτίριο που στεγάζει τη Δ.Ο.Υ και το Τελωνείο Θήρας – Απαιτούνται άμεσα μέτρα και η προσωρινή μεταστέγαση των υπηρεσιών

Εθελοντική αιμοδοσία: Λίγες σταγόνες αίμα, μια θάλασσα ελπίδας

Στα μικρά νησιά γεννιούνται τα μεγάλα θαύματα της ανθρωπιάς. Ξεκινά αύριο Σάββατο η 70η εθελοντική αιμοδοσία από την τράπεζα αίματος Σαντορίνης

Δεύτερο Πανελλήνιο Βραβείο για τον Νικόλα Ρουγκάλα, με παραμύθι αφιερωμένο στον θείο του Δημήτρη Ήμελλο

Ο μαθητής από τη Νάξο διακρίθηκε στον 14ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας «Το Δέντρο της Σοφίας» με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα»

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος σε Νότια Νάξο, Σχοινούσα, Ηρακλειά

Πότε και που θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ... Η ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ

“Γιορτή Μητέρας”: 6+1 Ταινίες με την μητέρα στο επίκεντρο

Έφτασε η Γιορτή της Μητέρας και επειδή ο κινηματογράφος ξέρει να πιάνει την καρδιά της μάνας -στην τρυφερότητα, στην αφοσίωση, στη σιωπή της- διαλέξαμε 6 + 1 ταινίες όπου η μητέρα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Οπότε σινεφίλ και μη, πάμε να δούμε.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων