Οι τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού της Τήνου λόγω της ανεξέλεγκτης χωματερής στο Κοσσίνι αναδείχτηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου (PETI) σχετικά με την αναφορά που κατέθεσαν κάτοικοι της Τήνου, τους οποίους εκπροσώπησε η Ελισάβετ Γκαραγκάνη – Δελατόλλα.
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πραγματοποίησε παρέμβαση στη συζήτηση και στήριξε τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού της Τήνου.
Έπειτα από τη συζήτηση η αναφορά έμεινε ανοιχτή προς παρακολούθηση και θα σταλεί επιστολή προς τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθούν.
Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, τόνισε τα παρακάτω στην τοποθέτηση του:
«Η αναφορά, καθώς και το οπτικό υλικό, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη σοβαρότητα του προβλήματος, τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, για το περιβάλλον, για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα του νησιού της Τήνου.
Η πορεία μέχρι να φτάσει να συζητηθεί αυτή η σημαντική αναφορά στην Επιτροπή δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκε να κάνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δύο παρεμβάσεις καθώς η σύσταση της Επιτροπής Αναφορών ήταν να κλείσει χωρίς συζήτηση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τοποθέτησή της επιδίωξε να διασκεδάσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων, κάνοντας αναφορά σε “πρόστιμα” και διαδικασίες “επί παραβάσει”. Αυτά όμως πληρώνονται από το λαό ώστε να προχωρά η στρατηγική της ΕΕ σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, που υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η Κομισιόν στην γραπτή της απάντηση αντιμετωπίζει μάλιστα ως “νόμιμο ΧΥΤΑ” έναν χώρο που προοριζόταν για συγκέντρωση, δεματοποίηση και μεταφορά απορριμμάτων σε κατάλληλη τοποθεσία.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι ίδιες ελληνικές κρατικές και περιφερειακές αρχές που επέτρεψαν να δημιουργηθεί το “Κοσσίνι” έχουν επιβάλει 5 φορές πρόστιμο στον δήμο, που τελικά βαραίνει τους δημότες, επειδή για χρόνια χρησιμοποιεί το Κοσσίνι ως Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, ενώ στη βάση της στρατηγικής της ΕΕ για τα απορρίμματα και την κυκλική οικονομία, η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων ιδιωτικοποιείται, αυξάνοντας τα τέλη.
Δεν προωθεί η ευρωενωσιακή στρατηγική την αποκομιδή με ευθύνη του κράτους, την πλήρη στελέχωση με προσωπικό μόνιμης και σταθερής δουλειάς, την διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή, την διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την προστασία της λαϊκής υγείας και του περιβάλλοντος.
Γι’ αυτό και στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε σχέδιο για τη μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων. Όταν ο χώρος γέμιζε, τα σκουπίδια καίγονταν, ως δια μαγείας. Σε διάστημα 4 ετών έχουν προκύψει 3 πυρκαγιές, καταστρέφοντας και τον εξοπλισμό συσκευασίας, μολύνοντας το έδαφος, το υπέδαφος, επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και κάνοντας την κατάσταση αφόρητη για κατοίκους και επισκέπτες σε όλο το νησί, στα γύρω νησιά.
Η αλήθεια είναι ότι για πάνω από 13 χρόνια, με δημοτικές και περιφερειακές αρχές κάθε απόχρωσης, έχουμε μια ανεξέλεγκτη χωματερή, στα όρια περιοχής Natura, δίπλα σε χωριά, δίπλα σε καλλιέργειες, δίπλα σε βοσκοτόπους. Γι’ αυτό οι κάτοικοι ζητούν να κλείσει το Κοσσίνι, να γίνουν με ευθύνη των δημοτικών, περιφερειακών και κρατικών αρχών οι απαραίτητες μελέτες για να εξακριβωθεί η επίπτωση που έχει στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, αντί για κλείσιμο και αποκατάσταση της περιοχής, το σχέδιο Δήμου-Περιφέρειας είναι η δημιουργία ΧΥΤΑ στην ήδη βεβαρυμμένη περιοχή.
Να σταματήσει ο εμπαιγμός του λαού της Τήνου. Η αναφορά να μείνει ανοιχτή να παραπεμφθεί στις αρμόδιες επιτροπές – Περιβάλλοντος (ENVI), Δημόσιας Υγείας (SANT), να ζητηθούν απαντήσεις από τις αρμόδιες κρατικές και περιφερειακές/δημοτικές αρχές της Ελλάδας».