Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΕυρωκοινοβούλιο: Η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο...

Ευρωκοινοβούλιο: Η φωνή των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κοσσίνι (video)

|

Οι τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού της Τήνου λόγω της ανεξέλεγκτης χωματερής στο Κοσσίνι αναδείχτηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου (PETI) σχετικά με την αναφορά που κατέθεσαν κάτοικοι της Τήνου, τους οποίους εκπροσώπησε η Ελισάβετ Γκαραγκάνη – Δελατόλλα.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πραγματοποίησε παρέμβαση στη συζήτηση και στήριξε τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού της Τήνου.

Έπειτα από τη συζήτηση η αναφορά έμεινε ανοιχτή προς παρακολούθηση και θα σταλεί επιστολή προς τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθούν.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, τόνισε τα παρακάτω στην τοποθέτηση του:

«Η αναφορά, καθώς και το οπτικό υλικό, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη σοβαρότητα του προβλήματος, τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, για το περιβάλλον, για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα του νησιού της Τήνου.

Η πορεία μέχρι να φτάσει να συζητηθεί αυτή η σημαντική αναφορά στην Επιτροπή δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκε να κάνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δύο παρεμβάσεις καθώς η σύσταση της Επιτροπής Αναφορών ήταν να κλείσει χωρίς συζήτηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τοποθέτησή της επιδίωξε να διασκεδάσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων, κάνοντας αναφορά σε “πρόστιμα” και διαδικασίες “επί παραβάσει”. Αυτά όμως πληρώνονται από το λαό ώστε να προχωρά η στρατηγική της ΕΕ σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, που υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η Κομισιόν στην γραπτή της απάντηση αντιμετωπίζει μάλιστα ως “νόμιμο ΧΥΤΑ” έναν χώρο που προοριζόταν για συγκέντρωση, δεματοποίηση και μεταφορά απορριμμάτων σε κατάλληλη τοποθεσία.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι ίδιες ελληνικές κρατικές και περιφερειακές αρχές που επέτρεψαν να δημιουργηθεί το “Κοσσίνι” έχουν επιβάλει 5 φορές πρόστιμο στον δήμο, που τελικά βαραίνει τους δημότες, επειδή για χρόνια χρησιμοποιεί το Κοσσίνι ως Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, ενώ στη βάση της στρατηγικής της ΕΕ για τα απορρίμματα και την κυκλική οικονομία, η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων ιδιωτικοποιείται, αυξάνοντας τα τέλη.

Δεν προωθεί η ευρωενωσιακή στρατηγική την αποκομιδή με ευθύνη του κράτους, την πλήρη στελέχωση με προσωπικό μόνιμης και σταθερής δουλειάς, την διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή, την διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την προστασία της λαϊκής υγείας και του περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό και στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε σχέδιο για τη μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων. Όταν ο χώρος γέμιζε, τα σκουπίδια καίγονταν, ως δια μαγείας. Σε διάστημα 4 ετών έχουν προκύψει 3 πυρκαγιές, καταστρέφοντας και τον εξοπλισμό συσκευασίας, μολύνοντας το έδαφος, το υπέδαφος, επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και κάνοντας την κατάσταση αφόρητη για κατοίκους και επισκέπτες σε όλο το νησί, στα γύρω νησιά.

Η αλήθεια είναι ότι για πάνω από 13 χρόνια, με δημοτικές και περιφερειακές αρχές κάθε απόχρωσης, έχουμε μια ανεξέλεγκτη χωματερή, στα όρια περιοχής Natura, δίπλα σε χωριά, δίπλα σε καλλιέργειες, δίπλα σε βοσκοτόπους. Γι’ αυτό οι κάτοικοι ζητούν να κλείσει το Κοσσίνι, να γίνουν με ευθύνη των δημοτικών, περιφερειακών και κρατικών αρχών οι απαραίτητες μελέτες για να εξακριβωθεί η επίπτωση που έχει στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, αντί για κλείσιμο και αποκατάσταση της περιοχής, το σχέδιο Δήμου-Περιφέρειας είναι η δημιουργία ΧΥΤΑ στην ήδη βεβαρυμμένη περιοχή.

Να σταματήσει ο εμπαιγμός του λαού της Τήνου. Η αναφορά να μείνει ανοιχτή να παραπεμφθεί στις αρμόδιες επιτροπές – Περιβάλλοντος (ENVI), Δημόσιας Υγείας (SANT), να ζητηθούν απαντήσεις από τις αρμόδιες κρατικές και περιφερειακές/δημοτικές αρχές της Ελλάδας».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς