Ο σεισμός που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 15 Μαΐου 2025, μεγέθους 6,1 Ρίχτερ, στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάσο, δεν συνδέεται με την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, όπως διευκρίνισε η γεωλόγος και ειδική σε θέματα θαλάσσιας γεωλογίας, Εύη Νομικού.
«Ο σεισμός που έγινε στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάσο δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς βορειοανατολικά της Σαντορίνης, διότι ανήκουν σε διαφορετικά γεωδυναμικά πεδία», τόνισε χαρακτηριστικά. «Ωστόσο, λόγω του μεγέθους του, έγινε αισθητός σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.»
Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από υψηλή τεκτονική δραστηριότητα και, όπως σημειώνει η κ. Νομικού, τέτοια μεγέθη σεισμών «είναι συνηθισμένα» σε αυτόν τον τεκτονικά ενεργό θαλάσσιο χώρο.
Ιστορικό και επιστημονικό υπόβαθρο
Η ίδια περιοχή είχε αποτελέσει πεδίο μελέτης του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ASTARTE (Assessment, Strategy and Risk Reduction for Tsunamis in Europe), στο οποίο συμμετείχε το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Στο πλαίσιο της μελέτης, χαρτογραφήθηκε και αναλύθηκε η μορφοτεκτονική δομή του βυθού μεταξύ Κρήτης και Κάσου, εντοπίζοντας μια λεκάνη μήκους άνω των 50 χιλιομέτρων, που ορίζεται από υποπαράλληλες ζώνες ρηγμάτων και θυμίζει δομή τεκτονικής τάφρου. Το γεωδυναμικό καθεστώς χαρακτηρίζεται από πλάγια κανονική διάρρηξη και αριστερόπλευρη κίνηση ολίσθησης, που υποστηρίζονται και από τους σεισμικούς μηχανισμούς.
Η εν λόγω περιοχή συνδέεται ιστορικά με τον καταστροφικό σεισμό του 1303, μεγέθους 8 Ρίχτερ, ο οποίος είχε προκαλέσει τσουνάμι που έπληξε μέχρι και την Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο.
Η σημασία της θαλάσσιας έρευνας
Η κ. Νομικού υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της θαλάσσιας γεωλογικής έρευνας, ως εργαλείο κατανόησης και πρόβλεψης των θαλάσσιων γεωκινδύνων, όπως οι σεισμοί και τα τσουνάμι, αλλά και για την ορθή ερμηνεία των γεωδυναμικών φαινομένων στο Αιγαίο.
Ας δούμε την ανάρτηση της κας Νομικού μέσω των social media